ОБЩОГРАДСКОТО ПРАЗНЕНСТВО „КОНЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ“ СЪБРА МАЛКИ И ГОЛЕМИ НА КРЕПОСТ „ТУИДА“ В СЛИВЕН
23.03.2024 510 Прегледи

ОБЩОГРАДСКОТО ПРАЗНЕНСТВО „КОНЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ“ СЪБРА МАЛКИ И ГОЛЕМИ НА КРЕПОСТ „ТУИДА“ В СЛИВЕН

В истински спектакъл с коне се превърна днешният Тодоровден на крепост „Туида“ в Сливен. Общоградското тържество „Конете на българите“ отбеляза и откриването на късноантичния и средновековен обект, който беше затворен за посетители заради ремонт и подобряване на инфраструктурата му. А гостите на събитието ще имат  радостта да се запознаят с величието на благородните животни отблизо. Програмата през целия ден включва конни демонстрации от епохите на Античността и Средновековието, социализацията и подготовката на конете за работа и бой, реконструкция на тракийски, скитски и средновековни български конници. Посетителите и участници в общоградското тържество през деня ще  имат възможност да опитат и от една от най-любимите и класически яхнии на българската трапеза – леща, приготвена по стара рецепта от учениците от гимназията по хотелиерство и туризъм.

Събитието откри зам.-кметът инж. Стоян Марков. В приветствието си той използва случая да честити Тодоровден на близо 2500 жители на Сливен, които днес празнуват. От свое и от името на кмета Стефан Радев, той благодари на всички участници и гости.

„Днешният ден е повод официално да представим дейностите на „Туида“ след кратък период на ремонт по интегрирания ни проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в община Сливен.
Всички, които сте посещавали това място може да видите колко различно е то вече. Тази година крепост „Туида“ също има празник. Ще отбележим 10 години от момента, в който тя отвори врати за туристи, гости и граждани“, заяви зам.-кметът Стоян Марков. Той пожела на гостите да се насладят на празника и изрази надежда, че отбелязването му на крепостта ще се превърне в традиция в годините занапред.,

Организатори на събитието са Община Сливен и Школа по исторически бойни изкуства на кон „Мадарски конник“. В инициативата участват още  „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от Варна, Конна база „Борисови“ от село Любен Каравелово, област Варна и Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ – Сливен.

„Конете на българите“ е истински двоен празник, тъй като отбелязва края на реновирането на „Туида“, която се превърна в забележителна туристическа атракция за български и чуждестранни гости. Сцената и амфитеатърът са обновени, а също алеите, осветлението и паркингът. На територията на крепостта се намира Къща на виното с енотека, включваща вина от всички производители от сливенския край.

Ремонтът на „Туида“ е най-големият интегриран туристически проект на Община Сливен, свързан с възстановяване на обекти от културно-историческото минало. Той се изпълнява по програма „Региони в растеж“ и включва още къщите-музеи на Хаджи Димитър, Добри Чинтулов и „Сливенски бит“, първата текстилна фабрика на Балканите, която ще бъде превърната в музеен комплекс, както и възстановяване на въжената линия до Карандила.

Предишна РЮКИЕ КЕХАЙОВА И СИНЕМ СЮЛЕЙМАНОВА С ОТЛИЧИЯ ОТ НАЦИОНАЛНА ЕКОКОНФЕРЕНЦИЯ ЗА УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ В БУРГАС
Следваща СТЕФАН ПАСКОВ И МИНЧО АФУЗОВ УЧАСТВАХА В НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ, НА КОЙТО БЕ КРИТИКУВАНА НИНОВА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБРАЗОВАТЕЛНИ УРОЦИ С ТАЛАНТЛИВИ МУЗИКАНТИ В ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА

С подкрепата на общинското ръководство на 24 ноември 2023 г. ученици от начален курс в община Нова Загора влязоха в час по музика, организиран от истински музиканти. Те гостуваха в

Новини Сливен

ПЛАМЕН КРУМОВ ПОЛУЧИ ПОЖЕЛАНИЯ ЗА УСПЕХ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО СИ ВЪВ ВИЛНАТА ЗОНА

В дните на разгорещена предизборна битка, на лични атаки и негативизъм, искаме да споделим радостно събитие за целия ни екип. Честито на щастливите родители – Ралица и Михаил. Пожелаваме им

Новини Сливен

КОТЕЛ Е ДОМАКИН НА ВТОРИЯ ТУРНИР ПО КОЛОЕЗДЕНЕ „РАКОВСКИ ГРАН ПРИ“

Кметът на Община Котел Коста Каранашев даде старта на втория турнир по колоездене „Раковски Гран При“, Възрожденска обиколка Котел- Жеравна-Катунище за всички възрастови групи, който се провежда в дните 13-14