ОБЩИНСКИ ФОНД „КУЛТУРА“ ЩЕ ФИНАНСИРА ЧЕТИРИ ПРОЕКТА ОТ ПРОЛЕТНАТА СИ СЕСИЯ
март 18, 2023 541 Прегледи

ОБЩИНСКИ ФОНД „КУЛТУРА“ ЩЕ ФИНАНСИРА ЧЕТИРИ ПРОЕКТА ОТ ПРОЛЕТНАТА СИ СЕСИЯ

Общо четири проекта от пролетната сесия на Общински фонд „Култура“ получиха одобрение за финансиране. Проектните предложения бяха разгледани и гласувани на заседание на Управителния съвет на Фонда.
Право да подават проекти имат организации, културни институти и индивидуални дейци на културата от страната и чужбина, допринасящи за съхраняване и обогатяване на духовния живот на региона.

Преиздаване на историческия роман на Цончо Родев „Тътени“, е сред одобрените проекти. Вносител е Издателство „Фабер – принт“ ООД, представлявано от Генчо Генчев. Финансовата подкрепа от Фонда е в размер на 4 000 лв.

Вторият одобрен проект касае отбелязване на 100 години от рождението на живописеца Генко Генков. Вносител е Художествената галерия „Димитър Добрович“ в Сливен, представлявана от Маргарита Пенева – директор. Отпуснатата сума за проекта е 3 000 лв.
Антология „Завинаги в сърцето“, сборник от избрани поетически творби от проведените пет конкурса, свързани със село Ичера и сливенския край, е третият проект, който ще получи финансова подкрепа. Вносител е НЧ „Зора 1872“, с. Ичера, представлявано от председателя на читалището – Велин Белчев. Проектът ще бъде подкрепен със сумата от 1 500 лв.
Одобрение за финансиране получи и Първи национален конкурс – надпяване „Славеи пеят край Сливен“. Вносител е НЧ „Христо Ботев 1897“ в Сливен, представлявано от Иван Благоев – председател. Инициативата ще бъде подкрепена от Фонда с 4 500 лв.
Общата стойност на одобрените проекти възлиза на 13 000 лв.
В дневния ред на заседанието на Управителния съвет бе включено и приемане на бюджета на Фонда за 2023 г. Той е в размер на близо 61 хил. лв.

В рамките на заседанието два проекта бяха отложени. Те си запазват правото на повторно кандидатстване. Това са – Изложба: „Под знака на свещеното“ (Сакрална топография на Сливенско), вносител доц. д-р Владимир Демирев -координатор към Регионален академичен център – Сливен към БАН и отпечатване на сборник от Национална научна конференция, посветена на 200–годишнината от рождението на Добри Чинтулов – с вносител РИМ „Д-р Симеон Табаков“- Сливен, представляван от Николай Сираков- директор.

Два от внесените проекти не бяха допуснати за гласуване поради непълен комплект от документи – „Реставрация на икони от иконостаса на храм „Св. Троица“, кв. Речица, вносител Йоан Попов и „Пленер Сливен 2023“, вносители Дружество на художниците – Сливен, представлявано от Румен Спасов.
Предстои решенията на Управителния съвет да бъдат внесени за гласуване и утвърдени на следващата редовна сесия на Общински съвет-Сливен.

За подробна информация вносителите на проекти могат да направят справка в дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността” на Община Сливен, при секретаря на Фонда. Телефони за контакт: 044/611-221; 0879 59 90 54

Предишна ЮГОИЗТОЧНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ ДП ЗАПОЧВА РАБОТА ПО ПРОЕКТ „ОТ ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА ДО ЗЕЛЕНИЯ ПОЯС: ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЕКОЛОГИЧНИТЕ МРЕЖИ В ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ“
Следваща КАНДИДАТИТЕ ОТ ЛИСТАТА НА ГЕРБ - СДС СЛИВЕН БЯХА ЧАСТ ОТ МАЩАБНОТО СЪБИТИЕ НА ГЕРБ В ПЛОВДИВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

5 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

255 са новозаразените с коронавирус при направени 5047 PCR-теста за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 19 828.119 са излекуваните за

Новини Сливен

БОРИСОВ В ЯБЛАНОВО: САМО ТОЛЕРАНТНОСТТА МОЖЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ

Премиерът Бойко Борисов обикаля района на Котел. И след Соколарци на път за Ябланово отново заговори за комунистите и възродителния процес. Коментира, че са плашили хората, че ГЕРБ ще им

Новини Сливен

МИНИСТЪР ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: ВАЖНО Е СЛИВЕН ДА ИМА МОЖЕЩ, ЗНАЕЩ, ИНТЕЛИГЕНТЕН И КОМПЕТЕНТЕН КМЕТ, КОЙТО ДА ПРОДЪЛЖИ ВЪВ ВЯРНАТА ПОСОКА

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева упражни правото си на вот в I училище „Хаджи Мина Пашов“ в Сливен. „Днес гласувах за най-можещия, най-интелигентния и най-работещ кандидат за