ОБЩИНСКИ ФОНД „ИН ВИТРО“ В СЛИВЕН Е ПОДПОМОГНАЛ ФИНАНСОВО 13 ДВОЙКИ ПРЕЗ 2022 ГОДИНА
март 31, 2023 286 Прегледи

ОБЩИНСКИ ФОНД „ИН ВИТРО“ В СЛИВЕН Е ПОДПОМОГНАЛ ФИНАНСОВО 13 ДВОЙКИ ПРЕЗ 2022 ГОДИНА

През изминалата 2022 г. Общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства, двойки, живеещи на семейни начала и жени без партньор на територията на общината, е подпомогнал финансово 13 двойки. Това става ясно от доклада и финансовия отчет за дейността на Комисията към фонда за изминалата година, който предстои да бъде гласуван на предстоящата сесия на местния парламент на 6 април. Общинският фонд „Ин витро“ осигурява финансова помощ веднъж годишно в размер до 5 хил. лв. Процедурите могат да бъдат извършени, както в здравни заведения на територията на цялата страна, така и в чужбина.

През 2022 г. Община Сливен одобри и прие бюджет на  фонда в размер на 110 хил. лв. Заявления за финансово подпомагане са приемани през цялата календарна година. За цялата 2022 г. от бюджета на фонда са изразходени над 50 хил. лв. Общо 13 двойки са кандидатствали за финансиране. Всички кандидати са отговаряли на заложените критерии в правилата на програмата. Те  са подпомогнати финансово за сумите, за които са предоставили необходимите медицински и разходооправдателни документи. От подпомогнатите от фонда през 2022 г. двойки са родени 6 деца.

От създаването на фонда през 2013 г. до края на 2022 г., са подадени и одобрени 178 заявления за финансово подпомагане. Кандидатите имат право на едно финансиране от Общинския фонд в рамките на една година. Някои от двойките са подпомогнати повече от един път, тъй като в правилата на програмата няма фиксиран брой опити и не се ограничава правото на желаещите да кандидатстват. В старанието си да осигури на гражданите достатъчно финансиране за тяхното лечение и евентуални процедури, през месец август 2022 г., Общината увеличи сумата, отпускана от фонда – от 3 хил. лв. на 5 хил. лв.

Общинският фонд за Ин витро финансиране, е успешна инициатива, която вече 10 години показва грижа и подход от страна на Община Сливен към младите хора.

Проблемите на двойките с репродуктивни проблеми в община Сливен са част от статистиката на сериозната демографска криза, която продължава в България почти 30 години. Като част от комплексните и целенасочени мерки за ограничаване на последствията от демографската криза, комисията продължава дейността си и през настоящата година.

 

Предишна ОБРЪЩЕНИЕ НА ТАТЯНА СУЛТАНОВА ДО ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ДЕСЕТ УЧИЛИЩА СЕ ВКЛЮЧИХА В ДЕВЕТИЯ ПРОЛЕТЕН ФУТБОЛЕН ТУРНИР

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГЕРБ – СЛИВЕН ИМА ШЕСТ ПРЕДСЕДАТЕЛСКИ МЕСТА В КОМИСИИТЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

Веселина Тонева от ГЕРБ-Сливен положи клетва като общински съветник по време на днешното първо редовно заседание на местния парламент. Тя заема мястото на инж. Любомир Захариев, който бе назначен за

Новини Сливен

136 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

3 328 са новите случаи на коронавирус, потвърдени при направени 8 578. Общият брой регистрирани с COVID-19 у нас е 171 493, показват данните в Единния информационен портал. Активните случаи

Новини Сливен

ЕДНОМИНУТНО МЪЛЧАНИЕ И ВОЙ НА СИРЕНИ ВЪВ ВОЕННА БОЛНИЦА СЛИВЕН

Едноминутно мълчание и вой на сирени имаше днес във Военна болница – Сливен. „По този начин ние почитаме паметта на загиналите медици в борбата с пандемията, присъединявайки се към инициативата