ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГЕРБ – СЛИВЕН ПРИСЪСТВАХА НА ПРАЗНИКА НА СЕЛО БЯЛА
юни 24, 2022 730 Прегледи

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГЕРБ – СЛИВЕН ПРИСЪСТВАХА НА ПРАЗНИКА НА СЕЛО БЯЛА

Представители на ГЕРБ в Сливен посетиха село Бяла за празника на билките, посветен на Еньовден. Общинските съветници Живко Минчев и Милен Петков наблюдаваха обичая Еньово буле, пресъздаден от деца към местното читалище.

Според традицията всички моми се събират в една от къщите и обличат малко момиченце като булка. Най-силната девойка повдига върху раменете си момичето и всички моми обикалят селото и нивите, като пеят обредни песни за здраве и плодородие.

На Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце, според вярванията. Еньовден е стар български празник, който се отбелязва на 24 юни. На същата дата източноправославната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.

„Честит празник. Нека слънчевите лъчи донесат в домовете Ви здраве, щастие и благополучие. Бъдете все така задружни и всеотдайни. Защото, когато всички заедно обединим усилия, можем да допринесем за развитието на родното място и страната ни, и да запазим нашето културно и историческо наследство. Пожелаваме на всички много радост, щастие и здраве. Нека в домовете ви има спокойствие, сила и вяра“, пожела на гостите на празника общинският съветник Милен Петков.

По време на празника бяха подредени информационни щандове, имаше изложение на билки, билкови продукти и мед, дегустация на чай.

Предишна С ПРИРОДЕН ГАЗ ЩЕ ЗАМЕСТВАТ ЧАСТ ОТ ВЪГЛИЩАТА В ТОПЛОФИКАЦИЯ - СЛИВЕН
Следваща НА ЕНЬОВДЕН В СЕЛО БЯЛА - ИНФОРМАЦИОННИ ЩАНДОВЕ, ИЗЛОЖЕНИЕ НА БИЛКИ И МЕСТНА ПРОДУЦИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДКЦ-1 И ДКАЦ-2 ИСКАТ СЪГЛАСИЕ ОТ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ДА ПОКРИЯТ РАЗХОДИ ЗА АПАРАТУРА И РЕМОНТ СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА

Даване на съгласие за закупуване със собствени средства на апаратура за диагностика и лечение в „ДКЦ 1-Сливен“, както и ремонт на част от покрива на сградата на „ДКЦ 2 –

Новини Сливен

4364 ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ПРАЗНУВАТ ДНЕС

Днес отбелязваме Успение Богородично. В община Сливен дамите, носещи името Мария са 3323. От тях 2451 са с постоянен адрес в града. Името Марияна носят общо 705 жени, като в

Новини Сливен

СЛИВЕНИНФОНЕТ ПОЗДРАВЯВА ЖИТЕЛИТЕ НА СЛИВЕН С ПРАЗНИКА НА ГРАДА

„СливенИнфонет поздравява своите клиенти и всички граждани на град Сливен с настъпващият празник на града- Димитровден! Пожелава им много здраве,щастие и благополучие! Като компания създадена от сливналии, ориентирана изцяло към