ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГЕРБ – СЛИВЕН ПРИСЪСТВАХА НА ПРАЗНИКА НА СЕЛО БЯЛА
юни 24, 2022 659 Прегледи

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГЕРБ – СЛИВЕН ПРИСЪСТВАХА НА ПРАЗНИКА НА СЕЛО БЯЛА

Представители на ГЕРБ в Сливен посетиха село Бяла за празника на билките, посветен на Еньовден. Общинските съветници Живко Минчев и Милен Петков наблюдаваха обичая Еньово буле, пресъздаден от деца към местното читалище.

Според традицията всички моми се събират в една от къщите и обличат малко момиченце като булка. Най-силната девойка повдига върху раменете си момичето и всички моми обикалят селото и нивите, като пеят обредни песни за здраве и плодородие.

На Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце, според вярванията. Еньовден е стар български празник, който се отбелязва на 24 юни. На същата дата източноправославната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.

„Честит празник. Нека слънчевите лъчи донесат в домовете Ви здраве, щастие и благополучие. Бъдете все така задружни и всеотдайни. Защото, когато всички заедно обединим усилия, можем да допринесем за развитието на родното място и страната ни, и да запазим нашето културно и историческо наследство. Пожелаваме на всички много радост, щастие и здраве. Нека в домовете ви има спокойствие, сила и вяра“, пожела на гостите на празника общинският съветник Милен Петков.

По време на празника бяха подредени информационни щандове, имаше изложение на билки, билкови продукти и мед, дегустация на чай.

Предишна С ПРИРОДЕН ГАЗ ЩЕ ЗАМЕСТВАТ ЧАСТ ОТ ВЪГЛИЩАТА В ТОПЛОФИКАЦИЯ - СЛИВЕН
Следваща НА ЕНЬОВДЕН В СЕЛО БЯЛА - ИНФОРМАЦИОННИ ЩАНДОВЕ, ИЗЛОЖЕНИЕ НА БИЛКИ И МЕСТНА ПРОДУЦИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

100 нови болни са диагностицирани през последното денонощие в област Сливен. 61 души  са излекувани, съобщиха от Областния кризисен щаб. Към момента с COVID-19 са диагностицирани  1 223-ма души. Те са жители на 71 населени

Новини Сливен

РАНЕН ВОДАЧ НА ФОРД Е НАСТАНЕН В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА НА СЛИВЕН

На 6 октомври, в 09,45 часа, на км.77 от път ІІ-55 / с.Асеновец-гр.Гурково/ е възникнало пътно произшествие. Лек автомобил „Форд Фиеста“, управляван от водач на 26 години от село Асеновец,

Новини Сливен

СЛИВНАЛИЯТА АНТОН ИВАНОВ КАМБУРОВ СЕ ОПИТАЛ ДА СЪЗДАДЕ ГРАД НОВИ СЛИВЕН В РУМЪНИЯ

В края на XVIII век и началото на XIX век в Брашов, Трансилвания, се оформя ядро от български търговци, занаятчии и градинари. По това време градът е важен индустриален център