ОБЩИНСКИЯТ ФОНД „ИН ВИТРО“ В СЛИВЕН Е ПОДКРЕПИЛ 10 ДВОЙКИ ПРЕЗ 2021 ГОДИНА
22.02.2022 672 Прегледи

ОБЩИНСКИЯТ ФОНД „ИН ВИТРО“ В СЛИВЕН Е ПОДКРЕПИЛ 10 ДВОЙКИ ПРЕЗ 2021 ГОДИНА

Общо 10 двойки с репродуктивни проблеми са били финансово подпомогнати през 2021 г. от Общински фонд „Ин витро“ в Сливен. Това се посочва в годишния доклад и финансов отчет на Комисията към фонда, които предстоят да бъдат гласувани на редовна сесия на местния парламент този четвъртък – 24 февруари.

През 2021 г. Община Сливен одобри и прие бюджет на фонда в размер на 100 хил. лв., като заявления за финансово подпомагане бяха приемани през цялата календарна година. Финансовата помощ на одобрената двойка е в размер до 3 хил. лв., а интервенциите могат да бъдат извършени в здравни заведения на територията на цялата страна, както и в чужбина. Според изложените данни в доклада на Комисията, от подпомогнатите двойки от фонда през 2021 г., са се родили 6 бебета, от които 2 двойки близнаци.

Въпреки, че ин витро процедурите в България бяха възобновени, много от двойките в общината, проявили интерес за финансово подпомагане, не са успели да кандидатстват, по ред причини, свързани с извършването на процедури, както и от страх да ги осъществят, предвид пандемичната обстановка. Месечните разбивки показват, че едва 30 хил. лв. са изразходвани от бюджета на фонда.

Общо 165 са подадените заявления за финансово подпомагане от създаването на фонда през 2013 г. до края на 2021 г. Някои от двойките са подпомогнати повече от един път, тъй като в правилника за организация и реда на работа на фонда за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Сливен, не определя брой опити и не ограничава правото на желаещите да кандидатстват.
Проблемите на двойките с репродуктивни проблеми в община Сливен са част от статистиката на сериозната демографска криза, която продължава в България почти 30 години. Като част от комплексните и целенасочени мерки за ограничаване на последствията от демографската криза и през 2022 година, комисията продължава дейността си в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми.

Предишна ПЕТ ДВОЙКИ СКЛЮЧВАТ БРАК ДНЕС В СЛИВЕН - 22.02.2022 г., ВТОРНИК
Следваща МАЙКИ СИГНАЛИЗИРАТ ЗА ВЪРЗАНИ БЕБЕТА В СЛИВЕНСКАТА ПЕДИАТРИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЧИНА СТЕФКА СПАСОВА ОТ СЛИВЕН – ПЪРВАТА НИ СВЕТОВНА ШАМПИОНКА В АКРОБАТИКАТА

На 74 години почина Стефка Спасова от Сливен – първата ни световна шампионка по акробатика в женските двойки. Името на Стефка Спасова остава изписано със златни букви на стената на

Новини Сливен

НЯМА СИГНАЛИ ЗА СЕРИОЗНИ ПОРАЖЕНИЯ СЛЕД УРАГАННИЯ ВЯТЪР В ПОНЕДЕЛНИК

Няма сигнали за сериозни поражения след вчерашния ураганен вятър. По-голямата част от обажданията са свързани с увреждане на зелената система в града и населените места, съобщи инж. Снежана Кънева от

Новини Сливен

КОЛЕДНАТА ЕЛХА И СВЕТЛИННАТА УКРАСА НА КОТЕЛ ГРЕЙВАТ ДНЕС

Община Котел кани всички свои граждани и гости на тържественото запалване на светлините на коледната елха и градската светлинна украса. Тържеството ще започне в 17 часа на пл. „Възраждане“, където