ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ СПЕЧЕЛИ ДЕЛОТО В АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД ПО ЗАПОВЕДТА НА БИВШИЯ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЗА ФОТОВОЛТАИЧНИЯ ПАРК
март 18, 2022 1088 Прегледи

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ СПЕЧЕЛИ ДЕЛОТО В АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД ПО ЗАПОВЕДТА НА БИВШИЯ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЗА ФОТОВОЛТАИЧНИЯ ПАРК

Административният съд в Сливен отхвърли като неоснователна заповедта на областния управител от 7 януари 2022 г.  против решение на Общинския съвет за изграждане на фотоволтаичен парк. По предложение на кмета Стефан Радев на 20 декември 2021 година съветниците гласуваха учредяване право на строеж върху имоти общинска собственост за изграждане на фотоволтаична централа за нуждите на общината по Закона за общинската собственост чрез търг. Бившият областен управител Минчо Афузов спря решението и го оспори в съда. Според него правото на строеж трябва да става по реда на чл. 62 от Закона за енергетиката, което право обаче изключва провеждането на търг или конкурс. Съдът определя като неоснователно възражението на областния управител, че Общинският съвет е следвало да приложи Закона за енергетиката, а с оглед гарантирането на интересите на общината правото на строеж следва да се учреди след провеждането на публичен търг.

Съдът смята, че чрез учредяване правото на строеж чрез търг или конкурс, в най-пълна степен се охраняват финансовите интереси на общината и се постига прозрачност и разпореждането с общински имоти.

Областна администрация Сливен трябва да заплати на Общинския съвет разходите по делото.

Решението на Административния съд е от 16 март и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

 

Предишна ПЕШЕХОДЕЦ Е РАНЕН ПРИ КАТАСТРОФА В СЕЛО ТИЧА
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН С ПОКАНА ДА СЕ ВКЛЮЧИ В ПИЛОТЕН ПРОЕКТ НА МЕЖДУНАРОДНАТА БАНКА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ ОТ ПРОМОЦИОНАЛЕН ПАКЕТ – ПРОЦЕДУРИ БАРОКАМЕРА НА ИЗПЛАЩАНЕ БЕЗ ОСКЪПЯВАНЕ В МЦ „ТОП МЕДИК“ ЯМБОЛ

Медицински център „Топ Медик“ Ямбол започна да продава пакети за Барокамера на изплащане без оскъпяване, чрез „Ти Би Ай Банк“ за срок от 6,9 или 12 месеца. За повече информация

Новини Сливен

ЗАРАЗЕНАТА С COVID -19 ОБЩИНАРКА ОТ СЛИВЕН Е ДАЛА ДВЕ ОТРИЦАТЕЛНИ ПРОБИ И Е ИЗПИСАНА

Общинската служителка от Сливен, която се разболя от коронавирус, е дала две отрицателни проби и е изписана от болницата, научи Sliveninfo. Младата жена  ще бъде 28 дни в домашна карантина.

Новини Сливен

24 – ЧАСОВА МАЩАБНА ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

По време на операцията няма заявена кражба на домашно имущество и нарушаване на обществения ред Акцията е по разпореждане на директора на ОДМВР-Сливен ст.комисар Димитър Величков с цел  противодействие на