ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ
юни 3, 2019 1276 Прегледи

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ

Общински съвет Сливен, на основание чл.68, ал.1 и ал.3 от Закона за съдебната власт, чл. 21, ал.1, т. 23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и Решение № 1572 от 30.05.2019 г. на Общински съвет-Сливен, открива процедура за подбор на кандидати за съдебни заседатели към съдебния район на Окръжен съд – Сливен и Районен съд-Сливен за мандат 2020 – 2024 г., както следва:
За Окръжен съд – Сливен – 40 /четиридесет/ съдебни заседатели. Броят на съдебните заседатели е определен от Общото събрание на съдиите от Апелативен съд – Бургас, проведено на 09.05.2019 г.
За Районен съд – Сливен – 44 /четиридесет и четири/ съдебни заседатели. Броят на съдебните заседатели е определен от Общото събрание на съдиите от Окръжен съд – Сливен, проведено на 16.04.2019 г.

Изисквания към кандидатите:
За съдебен заседател може да бъде избран дееспособен български гражданин, който отговаря на следните условия:
Възраст от 21 до 68 години;
Има настоящ адрес в община, която попада в рамките на съдебния район на Окръжен съд – Сливен/Районен съд-Сливен;
Има завършено най-малко средно образование;
Не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията;
Не страда от психически заболявания;
Не е съдебен заседател в друг съд;
Не общински съветник от съдебния район, за който е избран;
Не участва в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;
Не работи в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който е избран.

Необходими документи за кандидатстване
● Заявление за кандидатстване /по образец, утвърден от Общински съвет-Сливен /Приложение № 1/;
● Подробна автобиография, подписана от кандидата;
Нотариално заверено копие от диплома за завършено образование;
Медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване;
Данни за контакт на две лица, към които Общински съвет Сливен да се обръща за препоръки;
Мотивационно писмо;
Писмено съгласие /по образец, утвърден от Общински съвет-Сливен /Приложение № 3/;
Декларация за липса на обстоятелствата по чл. 67, ал. 3 от ЗСВ/по образец, утвърден от Общински съвет-Сливен /Приложение № 2/;
Документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 г.

Място и срок за подаване на документите:
В срок до 17.00 часа на 03.07.2019 г. включително, кандидатите за съдебни заседатели към съдебния район на Окръжен съд – Сливен/Районен съд-Сливен подават необходимите документи в деловодството на Общински съвет Сливен, стая 104, I етаж, в сградата на Община Сливен, бул. „Цар Освободител” № 1.

Начин и ред за провеждане на процедурата:
С Решение № 1572 от 30.05.2019 г., Общински съвет Сливен  избра Временна комисия, която да извърши проверка на документите и да проведе изслушване на кандидатите за съдебни заседатели към съдебния район на Окръжен съд – Сливен/Районен съд-Сливен.
Списъкът на допуснатите до участие кандидати, заедно с техните автобиографии, мотивационни писма и документи се публикуват на интернет страницата на Общински съвет – Сливен най-малко 14 дни преди датата на изслушването им. Най-малко 10 на сто от лицата, които се включват в списъка, трябва да са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности.
Временната комисия изслушва всеки от допуснатите кандидати в публично заседание, като всеки член на Общински съвет -Сливен може да задава въпроси.

Не по-късно от три работни дни преди изслушването юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, могат да представят на Общински съвет – Сливен становища за кандидата, включващи и въпроси, които да му бъдат поставяни. Анонимни становища и сигнали не се разглеждат.
След проведеното от Временната комисия изслушване, се съставя доклад за протичането му, който се предоставя на Общински съвет Сливен в 7-дневен срок преди гласуването и се публикува на интернет страницата на Общински съвет-Сливен заедно с протокола от изслушването.

Общински съвет Сливен, в публично заседание с мнозинство, повече от половината от присъстващите членове определя кандидатите за съдебни заседатели.

Предишна СТЕФАНИ ДОЛАПЧИЕВА ОТ СЛИВЕН СПЕЧЕЛИ ПЪРВА НАГРАДА ЗА ЕСЕ В ЛОВЕЧ
Следваща ЛЯТНАТА ГРАДИНА НА СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ РЕСТОРАНТ "MEDITERRANEA" ОТВАРЯ ВРАТИ НА 6 ЮНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОГНЕБОРЦИ ПОМОГНАХА НА БЪРЗА ПОМОЩ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ЖЕНА

Сливенски пожарникари са оказаха съдействие на екип на Центъра за спешна медицинска помощ. На 22 юли, около 23,00 часа, медицинският екип се е отзовал на сигнал за оказване на помощ

Новини Сливен

811 СА БОЛНИТЕ С COVID-19 В ОБЛАСТ СЛИВЕН

811 са активните случаи на COVID-19 в област Сливен към 17 ноември, съобщиха от Областния кризисен щаб.  Заболелите са жители на 59 населени места, сред които са и градовете – центрове на общини. 502

Новини Сливен

ПОЖАР В ДВОРА НА БИВШАТА БЕЛОДРОБНА БОЛНИЦА В СЛИВЕН

Пожар гори в двора на бившата белодробна болница в Сливен, видя репортер на Sliveninfo. Горят треви и храсти в близост до оградата, а на другата страна на улицата има детска

2 коментара

 1. uniccshop
  юли 30, 03:13

  … [Trackback]

  […] Find More Info here to that Topic: sliveninfo.bg/общинският-съвет-открива-процедура-з/ […]

 2. I think that what you posted made a lot of sense. However, what about this?
  suppose you added a little content? I am not saying your
  information isn’t good., however what if you added something that grabbed people’s attention? I mean ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА
  ЗА ПОДБОР НА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ | Sliveninfo is a little plain. You
  could peek at Yahoo’s home page and see how they create post headlines to get viewers interested.
  You might try adding a video or a related pic or two to grab people interested about what you’ve got to say.

  In my opinion, it would bring your posts a little bit more interesting.

Остави коментар

10 + 14 =