ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ НА ЯМБОЛ РАЗРЕШИ ОБЩИНАТА ДА ТЕГЛИ КРЕДИТ ОТ 18 МИЛИОНА ЛЕВА

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ НА ЯМБОЛ РАЗРЕШИ ОБЩИНАТА ДА ТЕГЛИ КРЕДИТ ОТ 18 МИЛИОНА ЛЕВА

С пълно мнозинство Общински съвет – Ямбол гласува днес решение за поемане на дългосрочен облигационен заем, с който да се финансират 15 значими обекта от техническата и социалната инфраструктура на града. Предложението, внесено от кмета Георги Славов, получи подкрепата на 26 общински съветника, против бяха 8.

Предвижда се облигационният заем да бъде в размер до 9 млн. евро, с 12-годишен период на изплащане, при лихва от 2,5 % и 2 години гратисен период. „Общинските облигации са достатъчно атрактивен, гъвкав и изгоден метод на финансиране. Много общини използват именно този инструмент, за да реализират важни проекти от инвестиционната си програма. Включително според мнението на експерти, той е предпочитан от общините заради по-изгодните условия в сравнение с банковите заеми“, аргументира се кметът по време на дебатите. Ямбол се разви много в последните 11 години и тази инерция трябва да бъде запазена и продължена, допълни още Георги Славов.

Планираните от общината мащабни ремонти включват: изграждане, реконструкция и модернизация на уличното осветление в целия град; въвеждане на видеонаблюдение в най-невралгичните точки на територията на общината. Сред останалите инфраструктурни обекти са: основен ремонт (реконструкция) на улици в централна градска част в района на старата автогара, на ул. „Търговска“ от „стара автогара“ до изхода на града при обходен път Изток; ремонт на участъци от ул. „Крайречен булевард“; цялостно преустройство и ремонт на района около ДКЦ – 1; основен ремонт на участък от ул. „Преслав“ – от ул. „Тимок“ до кръстовище с Обходен път Изток; рехабилитация на ул. „Милин камък“ и ул. „Руен“ и др. Предвижда се също така обособяване на няколко големи паркинг-зони в централна част на града с благоустрояване на околните пространства, както и изграждането на велоалеи по основни пътни артерии.

Решението на Общинския съвет е част от процедурата за изтегляне на дългосрочния облигационен заем. Предстои избор на финансов (инвестиционен) посредник, каквото е и изискването на закона при поемане на общински дълг.

 

 

Предишна ПУСКАТ АВТОМОБИЛНОТО ДВИЖЕНИЕ ПО ПРОБИВА НА УЛИЦА "Г. С. РАКОВСКИ" ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА
Следваща СТЕФАН РАДЕВ: ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ЗАТВЪРЖДАВАТ ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА БЮДЖЕТА НА ОБЩИНАТА

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол 0 коментара

ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА ТУРЧИН, ПРЕНАСЯЛ ПРЕЗ ГРАНИЦА ХОРМОН НА РАСТЕЖА

По искане на Окръжна прокуратура – Ямбол съдът задържа под стража турския гражданин Орхан Б. Той е обвинен за това, че на 13.07.2018 г. от Република Турция за Република България

Новини Ямбол 0 коментара

ФОЛКСВАГЕН УДАРИ КАРУЦА С ПИЯН ВОДАЧ НА ПЪТЯ СЛИВЕН – ЯМБОЛ

На 16 януари, към 19:20 ч., на тел.112 в оперативната дежурна част на ОДМВР-Ямбол е получен сигнал за възникнало пътнотранспортно произшествие с пострадали на път II-53, в посока от гр.

Новини Ямбол 0 коментара

КРИМИНАЛИСТИ ОТ ЯМБОЛ ИЗЗЕХА 52 КГ БЕЗАКЦИЗЕН ТЮТЮН

Криминалисти от ОДМВР Ямбол иззеха 52 кг безакцизен тютюн.  Специализираната полицейска операция за противодействие незаконното притежание и търговия с акцизни стоки е проведена на 7 януари в областния град. В

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

ten + nine =