ОБЩИНСКИЯТ КРИЗИСЕН ЩАБ В СЛИВЕН ПРИЕ МАЩАБНИ МЕРКИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19
март 9, 2020 2020 Прегледи

ОБЩИНСКИЯТ КРИЗИСЕН ЩАБ В СЛИВЕН ПРИЕ МАЩАБНИ МЕРКИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19

Четири основни превантивни мерки прие на своето първо заседание Общинският кризисен щаб, сформиран от кмета Стефан Радев. Първата е свързана с ограничаване на масовите прояви и масово събиране на хора в различни културни, спортни и други събития. Освен на общинските мероприятия се призовава към ограничаване на частни събирания, които са предпоставка за разпространение на заразата.

Втората мярка е свързана със засилване на дезинфекцията в лечебните заведения, извършване на дезинфекция в общинските структури – центрове за административно обслужване, местни данъци и такси, градски транспорт, автогари и превозни средства. Големите търговски центрове трябва да засилят хигиената на обектите си, да дезинфекцират търговските колички и съоръжения, до които имат достъп много хора. Банките ще бъдат предупредени да се погрижат за дезинфекция на банкоматите.
Третата мярка е свързана с ограничаване на свижданията и движението на външни хора в социалните заведения с цел ограничаване до минимум разпространението на вируса.

Четвъртата мярка е разширяване на информационната кампания за предпазване от заболяването чрез здравните медиатори, които работят по социални проекти с групи от ромското население, за да достигнат указанията до максимално много хора.
„Профилактиката и самодисциплината могат да помогнат най-много за предпазване. Важно е хората да бъдат отговорни, без да се поддават на паника, а да спазват стриктно указанията за спазване на лична хигиена и мерките за дезинфекция“, каза кметът  Стефан Радев.

Все още няма информация дали грипната ваканция ще продължи. Очакват се указания от Министерството на образованието. Регионалният инспекторат по образование преустановява всички екскурзии, отлагат се мероприятията с участието на ученици, включително и олимпиадите.

Детските градини продължават работа със засилен здравен филтър. Не са необходими извинителни бележки за децата, които не ги посещават.

Директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен д-р Васислав Петров заяви, че болницата има готовност за увеличаване на броя на леглата. При необходимост ще бъдат предоставени помещения за изолация в сектора по фтизиатрия и Отделението по кожни болести. Тази сутрин са приети и изолирани двама пациенти – мъж и жена, които са пътували до Италия. Мъжът е със симптоми на вирусно заболяване. Изпратени са проби до лабораторията в Стара Загора.
Директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова заяви, че обстановката е динамична. Изпратени са инструкции до кметовете на общини, до всички работодатели и призовава към самодисциплина и спазване на хигиена.

В кризисния щаб участват представители на Общината, РЗИ, здравните заведения, Регионалното управление по образованието.

Предишна СЛИВЕНСКИЯТ ТЕАТЪР – НА ПРЕСТИЖЕН МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ С „КОЗМЕТИКА НА ВРАГА“
Следваща МБАЛ "Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ" - СЛИВЕН ИМА ПЛАН ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЛЕГЛАТА ПРИ ЕВЕНТУАЛНА ЗАРАЗА С COVID-19

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДИМИТЪР МИТЕВ ОГЛАВИ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА СЛИВЕН

Димитър Митев от ГЕРБ оглави общинския съвет в Сливен, предаде репортер на Sliveninfo. За 57-годишния адвокат гласуваха 31 съветници. Конкурентът му Деян Дечев, който е съветник от БСП, получи 10

Новини Сливен

НАГРАЖДАВАТ НАЙ-ДОБРИТЕ СПОРТИСТИ НА СЛИВЕН ЗА 2021 Г. НА 14 ДЕКЕМВРИ

Церемонията по връчване на наградите на Община Сливен на 10-те най-добри спортисти, треньор, отбор от колективните спортове, най-добър спортист с увреждания и Бъдещи звезди на Сливен за 2021 г., ще

Новини Сливен

РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ – СЛИВЕН ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС НА ТЕМА: “НЕРАЗКАЗАНИ ИСТОРИИ НА ЕДИН ЛОВЕЦ НА ПРИКЛЮЧЕНИЯ”

От 11 до 13 май 2020г., в гр.Сливен, по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга”,