ОБЩИНА ЯМБОЛ ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ЗА НАД 18 МИЛИОНА ЛЕВА

ОБЩИНА ЯМБОЛ ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ЗА НАД 18 МИЛИОНА ЛЕВА

В последната година на мандата община Ямбол отново обявява т. нар. „пакетни” обществени поръчки за много пари и за период от няколко години.  През февруари бяха обявени две обществени поръчки общо за 18,4 млн. лв. без ДДС. Първата е  „Инженеринг (проектиране, ново строителство, основен и текущ ремонт, реконструкция и свързаното с тях благоустрояване и упражняване на авторски надзор) на уличната и общинската пътна мрежа, площадни пространства, тротоари, алеи и настилки на територията на община Ямбол” за 10 млн. лв. без ДДС и срок от 3 години. Втората е „Почистване, поддържане на чистотата и озеленените територии за обществено ползване на гр. Ямбол” за 8,4 млн. лв. без ДДС за срок от 4 години.

Поддържането на уличната мрежа отново е обявено за срок от 3 години, но този път общината е решила да задели 1 млн. лв. отгоре и „пакетната” цена вече е 10 млн. лв. без ДДС. Приблизителният обем на основните дейности е 15 000 кв. м асфалтови кърпежи, 10 000 кв. м цялостно полагане на асфалтова настилка, 5500 кв. м изграждане, реконструкция или рехабилитация на тротоари, 1500 м доставка и монтаж на бордюри, 1900 кв. м текущ ремонт на паважна настилка и 500 м доставка и монтаж на градински бордюри. Оферти се приемат до 12 март.

Странното при тази обществена поръчка е, че тя е малко закъсняла. Договорът по предната подобна поръчка е сключен на 11 юни 2015 г. за срок от 3 години за сумата 9 млн. лв. без ДДС, т. е. той е изтекъл на 11 юни 2018 г. Как се е осъществявала поддръжката на уличната мрежа през 2018 г. без договор не е особено ясно.

Изпълнител на обществената поръчка е била Строителна компания „Път строй инвест” ООД, която реално поддържа уличната мрежа на община Ямбол по същия „пакетен” способ от 2009 г., печелейки три поред обществени поръчки общо за 29 млн. лв. без ДДС.

При предишната обществена поръчка за почистване, поддържане на чистотата и озеленените територии за обществено ползване договорът все още не е изтекъл. Той е бил подписан на 23 юни 2016 г. за срок от 3 години и на цена 6 176 987,10 лв. без ДДС. Изпълнител е било Дружество по Закона за задълженията и договорите „Комунал Комерс Проджектс” със седалище в с. Хаджидимитрово.

Новата обществена поръчка за почистване и озеленяване ще бъде за 8,4 млн. лв. без ДДС и за срок от 4 години.

Самите обществени поръчки са така изчислени, че да се дават все в края на изтичащ мандат и да осигуряват работа на „правилните” фирми за следващия, независимо кой ще бъде на власт тогава.

Отделно от тези две големи поръчки, община Ямбол тепърва трябва да обявява и обществени поръчки за обектите от облигационния заем за 17,6 млн. лв., така че тази година кметът ще има да разпределя голямо количество обществени поръчки, нищо че реално под нито една от тях не стои подписа му като възложител. След шестгодишно ходене из дебрите на съдебната система, той вече си е научил „урока” и реално той определя кой да печели, но няма да носи наказателна отговорност, защото официално неговите заместници се подписват навсякъде под обществените поръчки и договорите.

 

Диана Иванова, delnik.net

Предишна ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - СЛИВЕН ПРОВЕДЕ РЕДОВНОТО СИ ЗАСЕДАНИЕ ДНЕС
Следваща ЕВН ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ ИСКАТ ПРОМЯНА НА ЦЕНИТЕ ОТ 1 ЮЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

ЗРЕЛИЩНИТЕ ДЕФИЛЕТА НА „КУКЕРЛАНДИЯ – 2018“ ПРОДЪЛЖАВАТ

Над 3000 маскирани превзеха Ямбол в съботния и неделния ден по време на кулминацията на ХІХ Международен маскараден фестивал „Кукерландия – 2018“. Пищните дефилета на кукери, сурвакари, бабугери и дервиши

Новини Ямбол

ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА ПРИЕМА РОДИЛКИ

В Ямболската болница „Свети Пантелеймон“ отново приемат родилки. Преди час от болницата съобщиха чрез фейсбук-страницата си, че от 18 юни отделението по акушерство и гинекология е възобновило своята дейност в

Новини Ямбол

ПОЛИЦИЯТА В ЯМБОЛ ТЪРСИ СЪДЕЙСТВИЕ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОЧИНАЛ МЪЖ

Областна дирекция на МВР – Ямбол търси съдействие за установяване самоличността на мъж, на видима  възраст около 65-70 години. На 3 октомври, към 19:00 ч. в полицията е постъпил сигнал,

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

3 + thirteen =