ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ПОЛУЧИ АВТОРСКИТЕ ПРАВА НА ТРИЛОГИЯТА НА ЦОНЧО РОДЕВ
юли 22, 2022 450 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ПОЛУЧИ АВТОРСКИТЕ ПРАВА НА ТРИЛОГИЯТА НА ЦОНЧО РОДЕВ

Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“ в София ще преотстъпи  за определен срок авторските права върху трилогията на писателя Цончо Родев, посветена на Сливен. Това стана ясно след проведената среща в Общината на кмета Стефан Радев със зам.- директора на културната институция Ваня Аврамова. В разговора сливенският градоначалник изтъкна, че преиздаването на трилогията, която включва историческите романи „Тътени“, „Бурята“, „И стана ден“, е дълго обмисляна идея и амбиция на Община Сливен да припомни тези важни хроники. „Не съществува друг град в страната, за който да е писан такъв епос. Но в същото време това е историята на нашето Възраждане, разказана през миналото на Сливен, като роман с голяма историческа достоверност“, отбеляза на срещата Радев.

„Напълно подкрепяме инициативата ви. Лично аз много се зарадвах, защото този автор заслужава признание“, отбеляза зам.-директорът на националната библиотека. Ваня Аврамова допълни, че писателят е завещал правата над творбите си на съпругата си Йоланта Родева. След неговата кончина тя ги е предоставила на най-голямата българска библиотека.

По време на срещата бяха обсъдени технически подробности с бъдещото ново издание на сливенската трилогия, както са известни книгите. Амбицията е да се намери издателство, което да предложи качествен продукт на достъпни цени, за да може епосът да стигне до повече читатели, особено сред ученическата и младежката аудитория. Ще се търси партньорството на различни организации.

Сред намеренията на Общината, свързани с проекта, е популяризирането на 300 диапозитива, дарени от Цончо Родев на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен. Те съдържат снимки на всички места в града, които авторът е посетил, а после – описал в книгите си. Повечето от тях съществуват и до днес.

На срещата бяха обсъдени техническите параметри на договора за предоставяне на правата. Ваня Аврамова ще отнесе официално писмо от сливенския кмет до ръководството на националната библиотека за съвместното партньорство в това възрожденско по духа си дело, по думите й.

Цончо Родев е роден в град Провадия през 1926 г. Той е почетен гражданин на градовете Сливен и Провадия. Носител е на наградите на Община Сливен „Добри Чинтулов“ и „Д-р Иван Селимински“. През 2006 г. Общински съвет – Сливен го удостои с наградата „За граждански принос“. Архивите на писателя бяха дарени през 2014 г. от съпругата му на Народно читалище „Зора“.

Авторът изследва историята на Града под Сините камъни в продължение на 18 години – трите тома излизат в периода от 1980 до 1998 г. В интервюта пред медиите той заявява, че най-трудната му работа като писател винаги е било намирането на точната дума.

На срещата присъстваха още зам.-кметът Пепа Чиликова и директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Росица Петрова, като част от преговорите за преотстъпване на авторските права.

 

Предишна ЛЕК АВТОМОБИЛ ГОРЯ В СЛИВЕН
Следваща ОДМВР - СЛИВЕН ЗАСИЛВА КОНТРОЛА ПО ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НА 11 ДЕКЕМВРИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКИ КОЛЕДНИ ИЗПЪЛНЕНИЯ ПОД НАДСЛОВ „КОЛЕДНАТА МАГИЯ СА ДЕЦАТА“

На 11 декември от 14.30 часа в зала „Сливен“ ще се проведе Конкурс за ученически коледни изпълнения под надслов „Коледната магия са децата“. Организатори на концерта са община Сливен и

Новини Сливен

ТАТЯНА ДОНЧЕВА ОТКРИВА КАМПАНИЯТА НА МК „ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА“ ТАЗИ СЪБОТА В ХОТЕЛ „НАЦИОНАЛ“

Лидерът на Движение 21 Татяна Дончева ще открие кампанията на местна коалиция „Заедно за промяна“ в Сливен тази събота. Събитието е насрочено за 11 часа, а точното място е зала

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 05. 04. 2019 г. (петък) е прекъснато водоподаването в района на ул. „Кап. Мамарчев“ до 14.00ч.