ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ПОДДЪРЖА 259 КМ ПЪТИЩА ПРЕЗ ЗИМАТА
30.11.2022 344 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ПОДДЪРЖА 259 КМ ПЪТИЩА ПРЕЗ ЗИМАТА

Зимната поддръжка на четвъртокласната пътна мрежа в Община Сливен е възложена на две фирми по договор с Община Сливен. В обхвата й са 259 км пътища в планинската и равнинната част от общо 321 км в цялата община.

На фирма „Булфорест – 2012“ е възложен част от планинския район – Стара река, Бяла, Средорек, Божевци, Зайчаре, Новачево, Градско.  За общинските пътища в останалата територия ще се грижи „Пътно поддържане – Сливен“. Двете дружества разполагат с общо 18 машини, сред които четири пясъкоразпръсквача, четири булдозера, трактори, роторен снегорин и друга специализирана техника, информираха от отдел „Общинска инфраструктура“.

Други 62 км пътища, които се намират в Балкана, остават извън обхвата на зимното поддържане, до второ нареждане, и ще бъдат затворени за движение на моторни превозни средства, както и през други години. Това са участъците Селището – връх Българка, Табелите – Бабина локва в посока с. Раково и село Гавраилово в посока село Бяла. Тези участъци са извън маршрутите на обществения транспорт, както и на семейните пътувания, уточниха от отдел „Сигурност и управление при кризи“.

Обработката на пътните настилки ще се извършва с минерални соли, на усойните места – с пясък.

Зимната поддръжка на територията на Сливен е възложена на „Грийн партнърс – БКС“. Приоритет ще бъдат районите на лечебните и здравните заведения, мостовите съоръжения, автобусните спирки, училищата и детските градини, основните артерии на градския транспорт. В малките населени места в общината ще има зимно осигуряване на детските градини и училищата, здравните служби и кметствата.

„В готовност сме да посрещнем зимата. Фирмите имат опит в поддръжката на пътищата и улиците в града. Осигурени са първоначалните количества материали, необходими за обработка на настилките“, заяви ресорният зам. кмет Камен Костов.

Фирмите, на които са възложени дейностите, са задължени да почистят от сняг и преспи, когато натрупаната снежна покривка е с дебелина не по-малко от 6-8 см и след спиране на обилния снеговалеж, гласи разписана от Агенция „Пътна инфраструктура“ инструкция.

Община Сливен напомня на собствениците на имоти, че имат задължения за зимното почистване и се надява, че и през този сезон те ще почистят снега и заледените пешеходни площи от прилежащите територии на имотите си, че няма да трупат снега в близост до дърветата и върху почистените улици и ще премахнат ледените висулки от имотите си. Общината призовава гражданите да спират и паркират така, че да не възпрепятстват движението на снегорини и на другата снегопочистваща техника.

Препоръчва се на гражданите да се съобразяват с метеорологичната прогноза при пътуванията си и предварително да се информират за състоянието и проходимостта на общинските пътища при зимни условия.

Първият сняг в планинската територия вече падна, снежната покривка на места е до 8 см. Пътищата са проходими при зимни условия.

 

Предишна ЛИТЕРАТУРНО-ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР ОТБЕЛЯЗА 70-ТАТА ГОДИШНИНА НА ДВАМА НОВОЗАГОРСКИ ТВОРЦИ
Следваща МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/ СПИН - 1 ДЕКЕМВРИ 2022Г.

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЛИЦИЯ ИЗНЕНАДА ДИСКОТЕКИ И БАРОВЕ В НОЩТА СРЕЩУ СЪБОТА

Проверки в заведения, клубове и игрални зали са извършени на територията на ОДМВР-Сливен. За времето от 00,00 до 04,00 часа на 26 януари на територията на районни управления Сливен, Нова

Новини Сливен

РЕМАРКЕ НА ТИР ГОРЯ НА МАГИСТРАЛАТА

Два екипа на РСПБЗН-Сливен са гасили пожар, възникнал в ремарке на товарен автомобил. Произшествието е станала на 23 ноември, около 23,40 часа, на км.248 на автомагистрала „Тракия“. При инцидента няма

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ ДИРЕКТОРА НА ОДМВР – СЛИВЕН ПО СЛУЧАЙ 3-ТИ МАРТ

Уважаеми съграждани, Честването на Освобождението на България 3 март 1878 година, събира в едно родолюбието, възхитата и преклонението пред подвига на героите. Дата, която ни дава правото и самочувствието да