ОБЩИНА СЛИВЕН – С ТРЕТИ „ЗЛАТЕН КЛЮЧ“
30.09.2023 971 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН – С ТРЕТИ „ЗЛАТЕН КЛЮЧ“

Община Сливен спечели най-голямата годишна награда – статуетката „Златен ключ“, за своята работа по Закона за достъп до обществена информация в категорията  „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани“. Наградата бе връчена в НДК на 21-та церемония, организирана от Фондация Програма Достъп до Информация /ПДИ/ на Международния ден на правото да знам. Общината е на първо място сред всички административни структури и институции на централно и местно ниво. Това е обективна оценка и изключително признание за постигнатото не само през изтеклата година.

От името на общинското ръководство наградата получи зам.кметът Камен Костов. „Достъпът до обществена информация и прозрачност през последните два мандата е бил винаги сред приоритетите ни. През изминалите осем години Общината бе удостоена два пъти със статуетката „Златен ключ“ и два пъти бе с най-висок рейтинг на финансовата прозрачност и интегритет сред общините в България, в проведените годишни граждански одити, организирани от ПДИ. Това е не само високо признание за нас, но и атестация“, заяви той.

Д-р Гергана Жулева, председател на ПДИ, отбеляза, че Община Сливен винаги е сочена за пример в България за цялостния си принос в отстояване на правото на достъп до информация и прозрачността в своята работа. Стриктно изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и през годините надгражда и поддържа високото ниво в тази сфера на дейност.

На церемонията присъства и главният експерт Таня Балабанова – длъжностно лице по ЗДОИ в Община Сливен. Тя бе представена като най-дългогодишния служител , работещ по този закон сред всички администрации, от приемането на ЗДОИ през 2000 г. Таня Балабанова сподели пред присъстващите опита на Общината. Благодари на екипа на ПДИ за подкрепата през годините и на ръководството на Общината за това,  че е дало карт бланш на професионален екип от компетентни юристи и компютърни специалисти да работят по ЗДОИ. За тази награда има принос и цялата администрация. Община Сливен е не само задължен субект по ЗДОИ , но, колкото и странно да звучи, и застъпник при неговото прилагане. Общината работи със специално внимание към хората в неравностойно положение и тези, които нямат достъп до интернет. Оказва методическа помощ на НПО и граждани за осигуряване на достъп до информация.

Още на първата церемония преди 20 години Общината ни получи Грамота в същата категория, а през 2007 и 2016 г. – „Златен ключ“. Статуетката от тази година е третият „Златен ключ“ за Сливен.

Забележка: Името на организацията „Фондация Програма Достъп до Информация“ е изписано според официалната й регистрация.

Предишна ПЛАМЕН КРУМОВ ОТКРИ КАМПАНИЯТА СИ С КОНЦЕРТ НА НИКОЛИНА ЧАКЪРДЪКОВА
Следваща ПРОГРАМАТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ДИМИТРОВДЕН - КОЛОРИТНА ПАЛИТРА ОТ СЪБИТИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ СЕ ВКЛЮЧИ В КРЪВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЯ

Кметът на Сливен Стефан Радев се включи в кръводарителска акция, провокирана от призива на Министерството на здравеопазването. От там съобщиха, че центрове в страната алармират за значителен спад на желаещите

Новини Сливен

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ИНВЕСТИЦИОННО НАМЕРЕНИЕ В КЕРМЕН

„СОНАТА – 11” ЕООД съобщава за инвестиционното си намерение, което е: ,„Преустройство на сграда за фурна в цех за пакетиране на билки и пакетчета чай в град Кермен УПИ VIII

Новини Сливен

СТЕФАН ПАСКОВ И МИНЧО АФУЗОВ ПОДКРЕПИХА КАНДИДАТ КМЕТОВЕТЕ НА ЛЕВИЦАТА В ТОПОЛЧАНЕ И БИКОВО

  Лидерът на Левицата в Сливен Стефан Пасков подкрепи кандидатите на Левицата в селата Тополчане и Биково. Той бе придружен от независимия кандидат за кмет за Сливен Минчо Афузов. За