ОБЩИНА СЛИВЕН СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗАРАДИ ФИРМА, СЪЗДАВАЩА ПРОБЛЕМИ НА ГРОБИЩЕТО В „РЕЧИЦА“
14.03.2023 4912 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗАРАДИ ФИРМА, СЪЗДАВАЩА ПРОБЛЕМИ НА ГРОБИЩЕТО В „РЕЧИЦА“

Работници на общинското предприятие „Озеленяване и гробищни паркове“ – Сливен бяха възпрепятствани да изпълнят възложените им дейности в гробищния парк в квартал „Речица“ от представители на частната фирма „Люпиже България“ ЕООД, съобщиха от предприятието. На 13 март работниците са били изпратени да монтират входна врата от южната страна на гробището. Но от частната фирма, която е собственик на съседния имот, са осуетили намеренията им, не са им дали възможност да изпълнят възложените им задачи, изразили са несъгласие да се влиза в гробищния парк.  Инцидентът е бил прекратен от изпратените на място 12 служители на МВР.

За случая кметът на Община Сливен Стефан Радев ще сезира Окръжната прокуратура – Сливен.

Неприятният случай е пореден от 1 март насам, след като на пресечката към гробищния парк и имота на частната фирма бе поставен пътен знак за забрана на паркирането, съгласно решение на Общинската комисия по безопасност на движението. Решението бе взето, за да се осигури достъп на гражданите при погребения, както и на работниците от общинското предприятие. Но от началото на месеца пътният знак бе на три пъти вандалски изкъртван, а след това – незабавно възстановяван за сметка на общината.

Само преди месец частната фирма изгуби образувано по нейна жалба съдебно дело срещу Община Сливен. „Люпиже България“ ЕООД оспори пред Административния съд – Сливен разширението на гробищния парк в кв. „Речица“, извършено с промени в Подробния устройствен план през 2012-2013 година. Съществуващото гробище и разширението му граничат с имота на фирмата.

Сливенските магистрати се произнесоха, че промените в ПУП и отреждането на неусвоения терен са осъществени при спазване на нормативната уредба и не уважиха претенциите на фирмата. Тяхното решение бе потвърдено от Върховния административен съд, който е втора и последна инстанция по случая. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

В 5-хилядния квартал друго гробище няма. Разширението преди десетина години се е наложило заради запълването му. Друг подходящ терен за нов гробищен терен в „Речица“ няма. „Многократно сме разговаряли със служителите от общинското предприятие и те направиха редица опити да се прекрати напрежението. За съжаление, въпреки това се стигна до подобни инциденти, непровокирани от действия на наши служители и работници. Искам да уверя жителите на „Речица“, че ще направим всичко необходимо, за да може да изпращат достойно близките си в последния им път.“, коментира кметът Радев. 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ВЗЕХА КОЛАТА НА 92-ГОДИШНИЯ СЛИВНАЛИЯ, КОЙТО КАРАШЕ БЕЗ КНИЖКА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ СИ ЗА 2020 Г. НА ПРАЗНИКА НА ГРАДА – ДИМИТРОВДЕН

На тържествен концерт по повод празника на града – Димитровден, бяха връчени традиционните награди на Община Сливен. От сцената на зала „Сливен“ кметът Стефан Радев поздрави отличените и гостите на

Новини Сливен

ЛЕК АВТОМОБИЛ СЕ ОБЪРНА ДО СЕЛО ГОРНО АЛЕКСАНДРОВО

През вчерашния ден в дежурната част на РУ-Сливен са постъпили 7 сигнала за възникнали леки пътни  произшествия. От екип на сектор „Пътна полиция“ е обслужено едно произшествие с обърнал лек

Новини Сливен

СПЕЦИАЛИСТ ПО ПОЗИТИВНА ПСИХОТЕРАПИЯ И ХИПНОЗА ЗАПОЧВА РАБОТА В СЛИВЕН

Тя може да ви лекува чрез хипноза. Да ви преспи за 40-50 минути, а когато се събудите, да сте нов човек. За първи път в Сливен започва дейност Весела Гологанова,