ОБЩИНА СЛИВЕН СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗАРАДИ ФИРМА, СЪЗДАВАЩА ПРОБЛЕМИ НА ГРОБИЩЕТО В „РЕЧИЦА“
март 14, 2023 4580 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗАРАДИ ФИРМА, СЪЗДАВАЩА ПРОБЛЕМИ НА ГРОБИЩЕТО В „РЕЧИЦА“

Работници на общинското предприятие „Озеленяване и гробищни паркове“ – Сливен бяха възпрепятствани да изпълнят възложените им дейности в гробищния парк в квартал „Речица“ от представители на частната фирма „Люпиже България“ ЕООД, съобщиха от предприятието. На 13 март работниците са били изпратени да монтират входна врата от южната страна на гробището. Но от частната фирма, която е собственик на съседния имот, са осуетили намеренията им, не са им дали възможност да изпълнят възложените им задачи, изразили са несъгласие да се влиза в гробищния парк.  Инцидентът е бил прекратен от изпратените на място 12 служители на МВР.

За случая кметът на Община Сливен Стефан Радев ще сезира Окръжната прокуратура – Сливен.

Неприятният случай е пореден от 1 март насам, след като на пресечката към гробищния парк и имота на частната фирма бе поставен пътен знак за забрана на паркирането, съгласно решение на Общинската комисия по безопасност на движението. Решението бе взето, за да се осигури достъп на гражданите при погребения, както и на работниците от общинското предприятие. Но от началото на месеца пътният знак бе на три пъти вандалски изкъртван, а след това – незабавно възстановяван за сметка на общината.

Само преди месец частната фирма изгуби образувано по нейна жалба съдебно дело срещу Община Сливен. „Люпиже България“ ЕООД оспори пред Административния съд – Сливен разширението на гробищния парк в кв. „Речица“, извършено с промени в Подробния устройствен план през 2012-2013 година. Съществуващото гробище и разширението му граничат с имота на фирмата.

Сливенските магистрати се произнесоха, че промените в ПУП и отреждането на неусвоения терен са осъществени при спазване на нормативната уредба и не уважиха претенциите на фирмата. Тяхното решение бе потвърдено от Върховния административен съд, който е втора и последна инстанция по случая. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

В 5-хилядния квартал друго гробище няма. Разширението преди десетина години се е наложило заради запълването му. Друг подходящ терен за нов гробищен терен в „Речица“ няма. „Многократно сме разговаряли със служителите от общинското предприятие и те направиха редица опити да се прекрати напрежението. За съжаление, въпреки това се стигна до подобни инциденти, непровокирани от действия на наши служители и работници. Искам да уверя жителите на „Речица“, че ще направим всичко необходимо, за да може да изпращат достойно близките си в последния им път.“, коментира кметът Радев. 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ВЗЕХА КОЛАТА НА 92-ГОДИШНИЯ СЛИВНАЛИЯ, КОЙТО КАРАШЕ БЕЗ КНИЖКА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЖАРНИКАРИ И ГОРСКИ СПАСИХА 3 000 ДЕКАРА КРАЙ ТВЪРДИЦА

3000 декара смесена гора и бензиностанция са спасени при пожар от служители на Районните служби ПБЗН в Твърдица и Сливен. В гасенето на пожара са се включили и 12 служители

Новини Сливен

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТНИК ПЛАМЕН КРУМОВ

Скъпи сливналии, За мен е чест да ви поздравя по случай празника на град Сливен – Димитровден! Приемете моите пожелания за здраве, бодрост, щастие и благоденствие! Със закрилата на Свети

Новини Сливен

АНОНИМЕН ДАРИТЕЛ ОСИГУРИ ЦЕНЕН ДЕРМАТОСКОП ЗА КОЖНОТО ОТДЕЛЕНИЕ ЗА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА НА СЛИВЕН

Отделението по кожни и венерически болести към МБАЛ „Д-р Иван Селимински”- Сливен получи дарение по време на празниците. То включва дигитален дерматоскоп и фотоапарат за извършване на дерматоскопия, какъвто няма