ОБЩИНА СЛИВЕН СВИКА СРЕЩА С КМЕТОВЕТЕ НА НАСЕЛЕНИ МЕСТА ВЪВ ВРЪЗКА С АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ В СТРАНАТА
юли 18, 2019 1350 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН СВИКА СРЕЩА С КМЕТОВЕТЕ НА НАСЕЛЕНИ МЕСТА ВЪВ ВРЪЗКА С АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ В СТРАНАТА

Общинската епизоотична комисия проведе разширено заседание днес във връзка с разпространението у нас на африканска чума по свинете. Участие в срещата взеха заместник-кметът Румен Иванов, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните – д-р Пламен Пенчев, директорът на ОД „Земеделие“ Тодор Братанов, началникът на Общинска служба „Земеделие“ Тодор Тодоров, началникът на РУ-Сливен гл. инсп. Димитър Кикьов, представители на Ветеринарен лекарски съюз, Регионалната здравна инспекция, Регионалното управление на горите, Държавни горски стопанства-Сливен и Стара река, Ловно-рибарски съюз и кметовете на населени места от общината.

Доктор Пенчев запозна присъстващите с обстановката в страната и подробности относно какво представлява заболяването, какви са рисковете за хората и животните, какви превантивни мерки са необходими и задължителни преди появата на огнище и какви са отговорностите на всички срещу неговата поява. Той отчете, че последното регистрирано огнище на заразата е Търговище, където към момента са обявени 14 болни прасета.

„За съжаление, появи ли се вирусът, няма лечение. Животните се евтаназират в радиус от 3 км. Тези, които са регистрирани, се обезщетяват, тези, които не са, не се обезщетяват“, добави директора на Областна дирекция по безопасност на храните.
Той поясни, че болестта се предава изключително лесно и призова, ако някой види мъртво диво прасе в планината, незабавно да сигнализира здравните власти. Ваксина срещу заболяването няма. Има само няколко препарата, които могат да се използват за дезинфекция при хората.

С цел ограничаване и недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете е въведен контролиран достъп на външни лица в зона на огнища на заболяването. Забранено е внасянето и изнасянето на оборудване и хранителни продукти, добити от свине, които не са преминали висока термична обработка. Важно е домашните животни да не се хранят с отпадъци от свинско месо, включително и с прясна трева и фуражи, които не са съхранявани по-малко от 60 дни. Стопаните да не допускат контакт с диви свине.

Органите на полицията също имат своето отношение по превенцията за недопускане възникване на огнище на болестта.
„Ще бъдат извършвани стриктни проверки на транспортните средства, които нерегламентирано превозват дивеч и живи животни от органите на полицията“, каза началникът на районното управление на полицията гл. инсп. Кикьов.
На 17 юли, със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, е сформиран експертен консултативен съвет по африканска чума по свинете, който ще провежда информационна кампания сред населението. Предстои да бъдат извършени още много дейности, за които общината има готовност, а общинската епизоотична комисия ще провежда ежеседмични заседания, както е разпоредено в заповедите на министъра и областния управител Чавдар Божурски.

Предишна РОДИ СЕ КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО ЗА СЛИВЕН", КОЯТО ПРЕДЛАГА БЕЗПЛАТЕН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН С АПЕЛ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ ДА БЪДАТ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ НА ДЕТСКАТА ПЛОЩАДКА В ПАРК "ЮНАК"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РАЗСЛЕДВАТ 57-ГОДИШЕН МЪЖ ЗА НЕЗАКОНЕН ДОБИВ НА ГРАДЕШКИ КАМЪК

В РУ-Котел е започнато досъдебно производство за незаконно добити инертни материали /градешки плочи/ от 57-годишния В.Р. от село Градец. На 12 март при една от редовните проверки, извършвани от полицията

Новини Сливен

АВТОМОБИЛ ИЗГОРЯ В ГРАД ШИВАЧЕВО

Екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Сливен са се отзовали на 14 сигнала за произшествия в дните 23-25 февруари. На 23 февруари, около 22,20 часа, в РУ-Твърдица

Новини Сливен

ПАВЛИНА МИХАЛЕВА ПРЕДСТАВЯ В СЛИВЕН ЕНЕРГИЙНИ ПРАКТИКИ И МАНУАЛНАТА ТЕХНИКА БОУЕН

На 26 септември 2018 година  от 17.30 часа в Библиотека „Зора” гостува Павлина Михалева, която ще проведе отворена среща- разговор, на която ще можете да се запознаете с различни енергийни практики – полезни в ежедневието,