ОБЩИНА СЛИВЕН ПРЕИЗДАВА „ТЪТЕНИ“ НА ЦОНЧО РОДЕВ
март 17, 2023 890 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН ПРЕИЗДАВА „ТЪТЕНИ“ НА ЦОНЧО РОДЕВ

Историческият роман „Тътени“ на писателя Цончо Родев ще бъде преиздаден. Това стана ясно на редовното заседание на Управителния съвет на Общински фонд „Култура“, който разгледа и обсъди внесените проекти за финансиране от пролетната сесия. Преиздаването е възложено на Издателство „Фабер – принт“ ООД от Велико Търново. Идейният му проект бе единодушно одобрен за финансиране от членовете на Фонда. Предвиждат се хиляда копия на романа. Общата сума за целия процес по отпечатването им възлиза на 6 600 лв. Исканата сума от страна на подателя на проекта е в размер на 4 000 лв., останалите 2 600 лв., ще бъдат допълнени със собствени средства.

Цончо Родев завещава правата над творбите си на съпругата си Надежда Родева. След неговата кончина тя ги предоставя на Национална библиотека „Свети свети Кирил и Методий“.

Община Сливен получи възможност да преиздаде романа след като най-голямата българска библиотека й преотстъпи авторските права за определен срок, съгласно сключен договор.

„Тътени“, заедно с романите „Бурята“, „И стана ден“ са част от историческа трилогия, посветена на Сливен.

„Това е историята на Възраждането, разказана през миналото на Сливен, при това с голяма историческа достоверност“, заяви кметът Стефан Радев. „Не съществува друг град в страната, за който да е писан такъв епос. Целта на преиздаването е той да стигне до повече читатели, особено сред ученическата и младежка аудитория“, подчерта Радев.

Преиздаването на епоса е дълго обмисляна идея и амбиция на Общината. На среща миналата година със зам.директора на Националната библиотека Ваня Аврамова, бе обсъдена идеята. Тогава тя определи инициативата като възрожденско по духа си дело.

Цончо Родев е роден в Провадия през 1926 г. Той е почетен гражданин на родния си град и Сливен. Носител е на наградите на Община Сливен „Добри Чинтулов“ и „Д-р Иван Селимински“. През 2006 г. Общински съвет – Сливен го удостои с отличието „За граждански принос“.

Писателят е дарил 300 диапозитива на на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен. Те съдържат снимки на всички места в града, които авторът е посетил, а после – описал в книгите си. Архивите на писателя бяха дарени през 2014 г. от съпругата му на Народно читалище „Зора“.

Авторът изследва историята на Града под Сините камъни в продължение на 18 години. Трите тома излизат в периода от 1980 до 1998 г.

Предишна инж. СТЕФАН БАШАЛОВ ЗАГЪРБИ АМЕРИКА ЗА РОДНАТА ТВЪРДИЦА
Следваща ЗАСЕГНАТИ УЛИЦИ И УЧАСТЪЦИ, ПО КОИТО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ СТРОИТЕЛНО МОНТАЖНИ РАБОТИ В КВ. РЕЧИЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЯВИХА УЛИЦИТЕ В КВ.“РЕЧИЦА“, КЪДЕТО ОТ 4 ДО 17 ЮЛИ ЩЕ ИМА РЕМОНТИ

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че в периода 04.07.2022 – 17.07.2022 г., във връзка с изпълнението на строително-монтажните работи на обект „Изпълнение на инженеринг – проектиране,

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 23. 11. 2018г. (петък)  до 14. 00 ч. ще бъде прекъснато водоподаването в част от кв.

Новини Сливен

ОБЩИНСКО ДРУЖЕСТВО В СЛИВЕН ХАРЧИЛО ПО 10 БОНА МЕСЕЧНО ЗА ВЪНШНИ УСЛУГИ

  Общинско дружество в Сливен е похарчило почти 80 000 лева за външни услуги за първите девет месеца на 2017 година.  Точната сума е 79 839, 97 лева. Толкова пари