ОБЩИНА СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ КНИГАТА „КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ“ НА ЕВРИПИДИС МАКРИС
12.04.2024 3225 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ КНИГАТА „КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ“ НА ЕВРИПИДИС МАКРИС

Община Сливен представи преведената на български език книга на Еврипидис Макрис „Каракачаните в България“. Събитието е част от проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“ по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

С голямо вълнение преводачът на книгата Мария Къчева обясни, че докато я е чела и работила по нея, е успяла да се докосне за пореден път до каракачанската култура. „Авторът е написал книгата както с любов към каракачаните, така и с голямо уважение към България. Всичко, което може да се прочете в тази книга, е автентично”.

Председателят на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България Никола Къчев благодари на Община Сливен за доброто сътрудничество и за възможността книгата да бъде преведена на български език.

„В книгата има данни за много от фамилиите на каракачаните, населяващи България. Описани са техните бит, култура, обичаи, история. Без съдействието на Общината, без нейното партньорство, тази книга нямаше как да се популяризира“, посочи Къчев.

„С удоволствие ще прочета книгата и ще се запозная с вашия етнос. Община Сливен помага и ще продължи да помага за опазването и разпространението на традициите на каракачаните“, заяви зам.-кметът Стоян Марков, който също присъства на събитието.

По проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“ културата, религиите и традициите на каракачанската общност вече бяха представени в Сливен в края на миналата година. Основната му цел е да съхрани и популяризира културното наследство на Сливен чрез обновяване на пространствата за излагане на културни ценности и подобряване управлението на културните институти. Партньори са Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, Художествена галерия „Димитър Добрович“ и Федерация на културно-просветно дружество на каракачаните в България.

Предишна БЛАГОДАРНОСТИ, ПРЕДЛОЖЕНИЯ И СИГНАЛИ В ПРИЕМНИЯ ДЕН НА ОБЩИНСКОТО РЪКОВОДСТВО
Следваща БОГАТА И ИНТЕРЕСНА КУЛТУРНА ПРОГРАМА ПРЕДЛАГА ТУРИСТИЧЕСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР КОТЕЛ ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАМЕСТНИК – КМЕТЪТ ПЕПА ЧИЛИКОВА ПРИСЪСТВА НА ПРАЗНИКА НА ХРАМ „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“ В СЕЛО МЛАДОВО

Заместник – кметът Пепа Чиликова присъства на празника на църквата „Успение Богородично“ в село Младово. В деня на Голяма Богородица беше отслужена тържествена света литургия, която събра жители и гости

Новини Сливен

С ВРЪЩАНЕ НА РИТЪМА В ПЛАЩАНИЯТА ЗА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ И НАЦИОНАЛНА ИНВЕНТАРИЗАЦИЯ НА ГОРИТЕ СЕ АНГАЖИРА ГЕРБ

Първата спешна мярка, ако ГЕРБ има мандат за управление, е да възстановим обичайния ритъм в заявяването на плащанията и обичайния административен оборот на европейската политика за подпомагане. За това не

Новини Сливен

ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА МВР: ЩЕ ЗАЛОВИМ ИЗДИРВАНИЯ ЗА УБИЙСТВОТО ДО КРАЯ НА ДЕНЯ

Колегите от района са вдиганите още снощи. Цяла нощ е издирван с хеликоптер. Мобилизирани са достатъчно полицайски ресурси – гранична полиция, жандармерията, служители на Държавното горско стопанство и колегите от