ОБЩИНА СЛИВЕН ПОДКРЕПЯ ПОСТРАДАЛИТЕ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ ЗА КАЧЕСТВЕН ЖИВОТ СЛЕД ИНСУЛТ
май 8, 2023 521 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН ПОДКРЕПЯ ПОСТРАДАЛИТЕ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ ЗА КАЧЕСТВЕН ЖИВОТ СЛЕД ИНСУЛТ

Инициатива по повод 9 май – Европейски ден за информираност за инсулта, организират Община Сливен и Асоциацията за инсулт и афазия, като част от Националната кампания „Живот след инсулт“. Пред входа на Информационно-административно обслужване в сградата на Общината през днешния ден ще бъде разположен щендер с информационни материали за заболяването.
Темата е израз на общите усилия обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми, в опит да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт.

Според данни на Асоциацията, през последните години в България се регистрират 45 000 случая годишно. Смъртността при инсулт в България през 2021 г. е била 12%, а едва 65% от регистрираните случаи са били транспортирани от спешната медицинска помощ. Отнесени данните на 100 000 души, изоставаме средно с над два пъти спрямо други европейски страни. Това говори за недостатъчна работа свързана с първичната профилактика. Поради тази причина нашата Община, заедно с Асоциацията за инсулт и афазия, предоставя брошури и плакати със симптомите на инсулт, а те най-общо са три:
Увисване на ъглите на устата;
Изтръпване и слабост в едната ръка;
Нарушения в говора.
Забелязвайки дори един от тези три симптома е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112.

Данните за 2021 г. сочат, че приблизително 40 000 българи започват своя живот след инсулт. Към момента, по непотвърдени данни в България повече от половин милион души живеят с последствията от инсулта. Те ежедневно се сблъскват с множество проблеми – липса на адекватна информация, недостъпна среда, недостатъчен достъп до проследяваща медицинска грижа, липса на достатъчна по обем рехабилитация и терапия.

В рамките на Националната кампания „Живот след инсулт“ нашата община напомня, че предлага за хората с увреждания и в частност за преживелите инсулт следните общински и социални услуги:

Допълнителна информация може да бъде потърсена от общинската администрация или разкрития от Асоциация за инсулт и афазия Национален телефон за подкрепа при инсулт 0700 11 404.

Използваме случая, да представим една съвместна инициатива на нашата община и Асоциацията за инсулт и афазия. На днешния ден стартира Регионалната група за взаимопомощ след инсулт в социалните мрежи. Всеки пострадал от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват могат да се регистрират във Фейсбук групата на адрес: stroke.bg.sliven.help
Нашата община ще продължи да си сътрудничи с Асоциацията за инсулт и афазия. Заедно заставаме зад каузата животът след инсулт да бъде пълноценен, съзидателен, полезен за човека и обществото. Защото това е спасен живот, който заслужава да се живее пълноценно!

Предишна КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В СЪСТЕЗАНИЕТО ПО ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ
Следваща СЛИВЕНСКИ МУЗИКАНТИ ПРЕДСТАВЯТ БУТИКОВА ПРОГРАМА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

507 ПРОВЕРКИ ЗА СПАЗВАНЕ НА МЕРКИТЕ ПРИКЛЮЧИХА С 65 АКТА И 4 ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ ПРОТОКОЛА

От 6 до 12 септември, включително, са извършени 507 проверки за спазване на противоепидемичните мерки на територията на Сливенска област, съобщиха от областната администрация. 19 от проверките са извършени от

Новини Сливен

ОСТАВИХА В ЗАТВОРА ПОХИТИТЕЛЯ НА БАНКЕРКИТЕ ОТ СЛИВЕН

Оставиха в затвора банковия обирджия от Сливен, съобщават от „24 часа“. Стефан Стефанов е осъден на 15 години затвор през 2011 г. заради опита си да обере банковият клон на „Инвестбанк“ в Сливен през

Новини Сливен

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ЕНЧО ПЕТРОВ, УПРАВИТЕЛ НА ФИРМА „ПЪТНИЧЕСКИ ПРЕВОЗИ“ – СЛИВЕН

Уважаеми колеги, скъпи сливналии, Позволете ми да Ви поздравява с настъпващите Коледни и Новогодишни празници. Изминава една по – различна година, която беше изпълнена с много предизвикателства и трудности. Общинската