ОБЩИНА СЛИВЕН ПОДГОТВЯ ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА „БЪРШЕН“

ОБЩИНА СЛИВЕН ПОДГОТВЯ ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА „БЪРШЕН“

Макар да е служило само за селскостопански цели и износ на продукция от областта, някогашното летище „Бършен“ е било с една от най-добрите за времето си писти. От години насам то тъне в разруха и привлича внимание само в контекста на незаконните гонки, които се организираха там. Пистата му обаче може да се окаже ускорител за растежа на областите Сливен и Ямбол, дори и там да не полетят самолети.

Община Сливен е на път да върне старото летище в икономическия живот на града, като до края на годината трябва да бъде обявена тръжна процедура за ползването му. Желанието на общинското ръководство е да даде под наем за временно ползване площта от 1600 дка и с получените средства да развие проекта си за изграждане на нова индустриална зона – „Бършен“.

„Имаме заявен инвеститорски интерес за реализиране на проект в областта на ВЕИ на терена на летището“, казва кметът на града Стефан Радев. Той допълва, че общината иска да запази собствеността си върху летището, защото в бъдеще то би могло да се развие по предназначение.

Трета промишлена зона

В момента в град Сливен функционират две промишлени зони – зона „Юг“ и зона „Запад“. Повечето големи предприятия в града се намират в промишлена зона „Юг“ – там са фабриките на „Е. Миролио“, „Тирбул“ и др. В другата промишлена зона – „Запад“, където се намира борсата за плодове и зеленчуци има свободни около 500 дка общински земи. „Новата индустриалната зона ще бъде около летище „Бършен“, защото там имаме достатъчно общинска земя и добри условия за привличане на инвеститори“, казват от общинското ръководство.

Индустриална зона „Бършен“ включва летището с площ 1600 дка, както и още два парцела с обща площ от 900 дка, които са подходящи за малък и голям бизнес. „Има интерес към закупуване на парцели, още повече че и местни фирми инвестират в нови логистични бази и разширения на индустриалните си площи“, обяснява кметът на Сливен Стефан Радев. „На този етап правим подготвителни работи по подробните устройствени планове и преговаряме с представители на бизнеса“, допълва той.

Общината трябва да стартира тръжните процедури до края на годината. По план е предвидено изграждане на жп достъп до индустриалната зона, канализация, водоснабдяване, газоснабдяване и всички останали комуникации. „Те ще се правят постепенно в зависимост от събраните средства от закупените парцели от инвеститорите“, казва Радев. Сливен ще търси и сътрудничество с държавно предприятие „Индустриални зони“ в зависимост от възможностите, които дава законодателството.

На този етап инвеститорски интерес към региона заявяват фирми в областта на ВЕИ и такива, които желаят да изграждат логистични бази.

Съединението прави силата

Изграждането на индустриална зона „Бършен“ е част от програмата на община Сливен за подобряване на условията за икономическо развитие. То е стъпка и към създаването на обща икономическа зона между Сливен и Ямбол. През есента миналата година община Сливен презентира идеята пред обществеността чрез изготвения бизнес каталог „Инвестиционна дестинация Сливен и Ямбол“. За да бъдат по-лесно осъществими намеренията, се предвижда строителство на четирилентов път между Сливен и Ямбол. Това ще доведе до по-бързата комуникация, улесняване на достъпа до магистрала „Тракия“ и между двата града, което на практика ще създаде общата икономическа зона. Очаква се пътят да бъде финансиран с европейски средства през новия програмен период. „Презентираме се заедно с Ямбол, защото двете общини имат потенциал, добро географско положение, работна ръка и са привлекателни за инвестиции“, казва Радев. Според него предимствата са, че районът има благоприятно разположение, защото е на кръстопът – близо до прохода „Хаинбоаз“, а също до пътен възел „Петолъчката“, магистрала „Тракия“ минава на 15 км от Сливен, а главният път между Бургас и София свързва пристанище Бургас и летище Бургас с централната част на страната.

Сашка Панайотова – „Капитал“

Заглавие: Sliveninfo

 

Предишна ХРИСТО ИВАНОВ ПРИСТИГНА В НОВА ЗАГОРА, ЗА ДА ЗАЩИТИ ОБЩИНСКАТА СЪВЕТНИЧКА КРЕМЕНА ПЕТКОВА
Следваща ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СТРЕЛБИТЕ НА "БАТМИШ" ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОСТРЕЛЯНИЯТ БРАКОНИЕР Е ПРЕХВЪРЛЕН В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА НА ЯМБОЛ

Простреляният късно снощи бракониер е прехвърлен в Областната болница на Ямбол. Той е гръмнат в таза, но са засегнати артерии, които изискват специализирана медицинска помощ, която са му предложили съдови

Новини Сливен

БЕБЕТО НА ПОЧИНАЛАТА В СЛИВЕН РОДИЛКА СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА С РЕХАБИЛИТАЦИЯ

На 17 август в сливенската болница почина родилката Ренета Томова. Ден след като даде живот на малката Мария, 33 -годишната жена получи усложнения, а близките й обвиниха за смъртта екипа,

Новини Сливен

ЗАПОЧВА ПЪРВАТА ОБРАБОТКА НА КАНАЛИТЕ СРЕЩУ ГРИЗАЧИ

От днес в град Сливен започва първата за годината канална дератизация срещу плъхове. Ще бъдат обработени 2700 шахти в града, включително и шахтите в ЦАО „Надежда”. В тях ще се