ОБЩИНА СЛИВЕН ПЛАНИРА ЗНАЧИМИ ПОДОБРЕНИЯ В ДЕТСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И УСЛОВИЯТА ЗА РАЗВИТИЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА

ОБЩИНА СЛИВЕН ПЛАНИРА ЗНАЧИМИ ПОДОБРЕНИЯ В ДЕТСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И УСЛОВИЯТА ЗА РАЗВИТИЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА

Значими подобрения, свързани с детското здравеопазване и създаване на условия за развитие на младите хора, са планирани в концепциите  на Община Сливен за финансиране през следващия програмен период. Това стана ясно на пресконференция на кмета Стефан Радев.

Концепцията за детското здравеопазване е най-голямата по обхват на територията на Югоизточния район. Сливен е сред 13-те общини от района, участващи в нея, като водещата община е Бургас.

Идеята е в морския град да бъде построена модерна детска болница. Община Сливен се включва с амбициозните намерения за инвестиции в неонатологията и детското отделение на областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и за осигуряването на две специализирани детски линейки. Предвижда се и обновяване с мерки за енергийна ефективност, вътрешен ремонт и оборудване на общинските лечебни заведения от доболничната помощ – ДКЦ-1, ДКЦ-2 и Денталния център.

Съществен момент е желанието на Общината да привлече финансов ресурс за основен ремонт на здравните служби в 16 села, с население в активна възраст и деца. Медицинските практики ще обхващат и пациентите от околните по-малки населени места. Предвижда се и оборудване на здравните кабинети в училищата и детски градини, каза кметът.

Акцент във втората концепция е привличането и задържането на младите хора и създаването на условия за тяхното развитие тук, съобщи Стефан Радев. В нея водеща е община Сливен, а нейни партньори са общините Ямбол, Тунджа и Стралджа.

Един от основните обекти, около който ще се градят останалите идеи, е индустриалният парк. Общината ще кандидатства за средства за довеждаща и вътрешна инфраструктура в северната зона на парка, допълни Митка Крълева, началник на отдел „Общинско развитие, проекти и програми“. Предвидени са инвестиции в част от образователната инфраструктура – в Природо-математическата и Езиковата гимназия, за да преминат учениците на едносменен режим на обучение. Планирани са и редица подобрения в градската и спортна инфраструктура с идеята да се осигурят възможности за спорт и почивка на младите хора в общината. Това включва и обновяването на колодрума, чийто технически проект вече е готов. Планирано е и облагородяване на зоните, където са бившите военни поделения.

Не на последно място концепцията предвижда в партньорство с неправителствения сектор и част от професионалните гимназии да бъдат изпълнени дейности за кариерно ориентиране, включване в образованието на лица над 16 години, стажуване в местни предприятия и други. Целта е младите да бъдат привлечени към пазара на труда. „Концепцията се базира на демографските особености на Сливен – отрицателен прираст на населението, голям дял на ромско население и голям дял на неактивни млади хора, които не учат и не работят“, допълни Митка Крълева.

Община Сливен разработва и концепция за съвместна работа с община Ямбол, която от своя страна също подготвя идеи за партньорство.

Общата стойност на планираните дейности, заложени в концепциите, възлиза на 54 млн. 250 хил.лева.

Новият програмен период е много различен от предишните досега, защото акцентът в него е сътрудничеството между общините, заяви Стефан Радев. „Радвам се, че успяхме в последните години да изградим много добри връзки и да работи заедно с общините около нас“, заяви кметът. Това сега дава възможност партньорите да разчитат на взаимна подкрепа, за да вървят съвместно напред.

Подготовката за следващия период е резултат от дългогодишна работа, по време на която са събрани множество мнения на граждани, направителствени организации и държавни институции за проектите, важни за града и общината. Те са залегнали в задължителния за всяка община План за интегрирано развитие. „Сега идва времето, когато тези планове трябва да бъдат включени в концепциите на общините за новия програмен период“, допълни кметът. Концепциите – това са темите, по които те ще работят съвместно. За да привлече европейско финансиране, Община Сливен залага на обществено значими и конкурентни идеи.

Предишна ЦЯЛ ГРАД НА НАТО ЩЕ СТРОЯТ ВОЕННИТЕ БЛИЗО ДО ЯМБОЛ
Следваща ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА ПОЖАРНИКАРИТЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРЕДОСТАВЯ УСЛУГАТА „ТОПЪЛ ОБЯД“

Община Сливен продължава да предоставя топъл обяд по проект „Топъл обяд в община Сливен“. Това е процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  BG05SFPR003-1.001 „Топъл обяд“ по Програма за храни

Новини Сливен

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ ПОД НАДСЛОВ „ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА“

Кметът на Община Нова Загора и заместник-кметовете Нина Генчева и Ивайло Енев се отзоваха на специалната покана на СУ „Христо Ботев“ и бяха сред почетните гости на Коледния благотворителен концерт

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ ПО СЛУЧАЙ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ТРЕТИ МАРТ

Уважаеми съграждани, Тази година България отбелязва 140 години от Освобождението си от османско иго. След дълга и изстрадана борба страната ни достига до справедлива победа. Вече 140 години отстояваме своя