ОБЩИНА СЛИВЕН ОРГАНИЗИРА ФОТОИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО
17.05.2024 158 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН ОРГАНИЗИРА ФОТОИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО

Община Сливен организира фотоизложба, посветена на биоразнообразието. Тя ще бъде под надслов „В дивото“ и ще бъде открита на 22 май, когато международната общност отбелязва Деня на биоразнообразието.

До 15 юни жители и гости на Сливен могат да разгледат фотоекспозицията, която ще бъде подредена във фоайето на зала „Сливен“. Официално откриване е насрочено за 11 ч. във фоайето на залата.

Фотоизложбата събира в себе си невероятната красота на повече от сто интересни вида, част от които са доста редки и с висока консервационна стойност. Снимките са ценно богатство, представящи невероятни кадри на животни и растения, които се срещат в Сливенска планина, река Тунджа и други региони на общината. Те са дарени на отдел „Екология“ във връзка с изработването на карта за устойчив и алтернативен туризъм.

Автори на снимките са световно известни български учени и фотографи – Борис Белчев, Здравко Колев, Георги Попгеоргиев, Георги Герджиков. Другите автори са любители фотографи, учени и експерти, обикаляли природата дълги години с основна цел – знание и опазване на биоразнообразието. Сред тях са Надя Гетова, Николай Долапчиев, Стоян Николов, Георги Диловски. Любовта и интересът  към природата тласкат тези фотографи да се докоснат до тайните на дивия свят. В изложбата са включени и снимки от фотокапани, които показват живота на дивите обитатели в гората. Към всички тези автори и снимки ще бъде включена и една пътуваща от няколко години фотоизложба на „Зелени Балкани“, която цели запознаване и докосване до редки местообитания и видове от европейската мрежа „Натура 2000“.

През последните години Община Сливен отделя специално внимание на опазването на биоразнообразието. Тя е първата Община, която стартира обследването на сградите за саниране, за наличието на защитени видове птици и прилепи, с цел прилагане на мерки за опазването им при изпълнение на строителните дейности, във връзка с прилагане на Закона за биологичното разнообразие и инструкциите на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Международният ден на биоразнообразието е обявен през 1992 г. Тази година темата е „Бъди част от Плана“. План, включващ в себе си, различни мерки за възстановяване на местообитания и намаляване загубата на биоразнообразие. Важно е да се намери  балансът между развитието на човешката цивилизация и опазването на биоразнообразието.

При слънчево време снимките може да бъдат позиционирани и на открито за привличане на повече посетители.

Предишна ИНФОРМАЦИОННИЯТ ЦЕНТЪР В КОТЕЛ СЕ ПРЕОБРАЗЯВА С НОВО ЛИЦЕ ВСЯКА СЕДМИЦА
Следваща МАРИО КЛИМЕНТОВ СТАНА ЗАМ.-ДИРЕКТОР НА ПОЛИЦИЯТА В СЛИВЕН - /обновена/

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГРАДСКА МОБИЛНОСТ ЗАПОЧВА ТАКСУВАНЕ НА ОЩЕ ЧЕТИРИ УЛИЦИ, ВКЛЮЧЕНИ В СИНЯТА ЗОНА

На 1 август 2021 г., ще бъдат въведени в експлоатация отсечки, включени в Синя зона, намиращи се между ул. „Г.С.Раковски“, ул.“Антим 1“ и ул.“Михаил Колони“, а именно – ул. „Ген.

Новини Сливен

ПЕНСИОНЕРКА ХАРИЗА 4000 ЛЕВА НА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ

77-годишна жена от град Сливен е станала жертва на телефонна измама. На 22 януари жената е била въведена в заблуждение, че помага на органите на реда за залавянето на телефонни

Новини Сливен

НАГЪЛ ШОФЬОР ПАРКИРА В ГРАДИНКА ДО НОВИЯ БУЛ. „ХАДЖИ ДИМИТЪР“

Новият бул. „Хаджи Димитър“ още не е открит официално, а вече започват нередностите от нагли шофьори. Водач на „Сеат“ паркира направо в градинка. Служители на офиси се обадиха на тел.