ОБЩИНА СЛИВЕН ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА РЕМОНТИ И БЛАГОУСТРОЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА СУКНЕНА ФАБРИКА

ОБЩИНА СЛИВЕН ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА РЕМОНТИ И БЛАГОУСТРОЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА СУКНЕНА ФАБРИКА

Община Сливен обяви процедура за избор на изпълнител на строително-монтажни и консервационно-реставрационни работи, благоустрояване и социализация на Държавната сукнена фабрика в града, създадена от Добри Желязков. В момента сградата се ползва от Регионалния исторически музей.

Заложените дейности са част от Интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура в община Сливен по Оперативна програма „Региони в растеж – 2014-2020“.

Инвестиционният проект предвижда да превърне сградата на фабриката в Музеен комплекс. Ще бъдат обособени и ремонтирани помещения за фондохранилища, работилници и ателиета за работа с деца, изложбени зали за постоянни и временни експозиции, ателиета за реставрация и консервация, санитарни възли, зали представящи архитектурата и историята на сградата на Първата държавна сукнена фабрика, както и социализация и обособяване на съществуващите музейни сбирки в сградата. В отговор на съвременните изисквания във функционално отношение ще бъдат обособени подходи към сградата и евакуационни изходи. Ще бъдат извършени вътрешни ремонти, включително на електрическата, противопожарната и В и К – инсталацията, на съществуващите дървени дограми и на санитарните възли на 1, 2 и 3 етаж. Сградата ще разполага с асансьор и рампи. Зелените площи ще бъдат възстановени, ще бъдат монтирани нови алейни настилки, пейки, кошчета за отпадъци. Прогнозната стойност на дейностите е 1 223 700 лева. Крайният срок за подаване на необходимите документи за участие е 28 февруари.

Интегрираният проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура е сред най-амбициозните идеи на Община Сливен. От края на януари досега бяха обявени други три обществени поръчки по проекта – за благоустрояване и социализация на къщата – музей „Добри Чинтулов“ с прогнозна стойност от 498 602 лева, на родната къща на Хаджи Димитър – 506 790 лева и на Музеен комплекс „Сливенски бит“ – 608 548 лева.

И четирите обекта са свързани с миналото на Сливен, с националната история и имат голяма духовна стойност за жителите на града. Те са със защитен статут от национално значение. Всички планирани дейности по проекта са съгласувани с Министерството на културата и Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство.

Предишна КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ СЕ СРЕЩНА С РЪКОВОДСТВОТО НА МНОГОНАЦИОНАЛНАТА ВОЕННА ГРУПА НА ПОЛИГОН „НОВО СЕЛО“
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАБОЛЯЕМОСТТА ОТ ГРИП В ОБЛАСТ СЛИВЕН СЕ УВЕЛИЧАВА

  РЗИ Сливен проследява ежедневно динамиката в заболяемостта от Грип и Остри респираторни заболявания (ОРЗ) на територията на област Сливен. Наблюдава се повишаване на случаите с респираторни заболявания. През изминалата

Новини Сливен

ПРИКЛЮЧИХА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОЕКТ „БИБЛИОТЕКА „ЗОРА” – МЯСТО ЗА НЕФОРМАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ НА МЕСТНАТА ОБЩНОСТ”, ФИНАНСИРАН ОТ ИНИЦИАТИВАТА „ТИ И LIDL ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ”

В края на 2019 година Библиотека „Зора” получи одобрение и финансова подкрепа от инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот”  за проекта си „Библиотека „Зора”- място за неформално образование на

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА ДРОГИРАН ШОФЬОР В СЛИВЕН

Водач от град Ямбол, употребил наркотици, е установен от полицейски служители в град Сливен. На 10 септември, в 16,40 часа, на ул.”Аксаков” е извършена проверка на 31-годишния В. А., водач