ОБЩИНА СЛИВЕН ОБМИСЛЯ АЛТЕРНАТИВИ ЗА ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩО И ПО-ДОБРО УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ
13.10.2022 699 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН ОБМИСЛЯ АЛТЕРНАТИВИ ЗА ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩО И ПО-ДОБРО УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ

Две допълнителни точки бяха разгледани и гласувани на днешното редовно заседание на Общински съвет-Сливен. Едната касае имуществена сделка по прекратяване на съсобственост. Втората е свързана с продажба чрез публично оповестен конкурс на недвижим имот – частна общинска собственост. Тук кметът Стефан Радев поясни, че става въпрос за парцела от около 15 декара, който включва и няколко сгради в района на бившите военни казарми по бул. „Бургаско шосе“. Първоначално той беше обявен за продажба чрез търг. С това предложението за изменение, продажба ще е възможна чрез публично оповестен конкурс на недвижим имот. Така по думите на Стефан Радев, се конкретизират условията за потенциалните инвеститори – ако имотът бъде продаден, там да бъде изграден строителен хипермаркет.

На днешната сесия бе гласувано и Община Сливен да погаси предсрочно задълженията си по договора за подмяна и поддръжка на уличното осветление, който е до 2025 година.

„С това предложение изплащаме инвестиция от 2008-2010 г., която е и последното плащане, което Общината извършва по стари договори от това време. Тя е в размер на около 1, 6 млн. лв. С предсрочното погасяване ще спестим над 180 хил. лв. – отстъпката от 131 хил. лв. от фирмата-изпълнител и лихвите, които възлизат на около 58 хил. лв.“, пресметна кметът Радев. Той посочи, че след изтичане на договора през 2025 г., Общината обмисля да изготви бъдещ мащабен проект за реконструкция на осветлението, тъй като системата вече е остаряла морално и физически, намалена е осветеността, осветителите са енергоемки. Съвременните решения са много по-икономични, с лед-осветители и с по-добра осветеност. Той посочи за добър пример осветлението на ремонтирания бул. „Хаджи Димитър“.
На заседанието подкрепа получиха предложенията за удостояване със званието „Почетен гражданин на Сливен и общината“, както и поставянето на бюст-паметник на Георги Данчев в града.

С 29 гласа „за“ местният парламент подкрепи изменението на бюджета, информация за текущото изпълнение на бюджета за полугодието на 2022 г., а също и промяна на годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти. Одобрение получи и точката, свързана с поставяне на паметна плоча във военното гробище в унгарския град Харкан, в памет на загиналите воини от сливенския край при Драва Соболч по време на Втората световна война.

В рамките на сесията бяха гласувани още протоколът от проведено заседание на Управителния съвет на Общински фонд „Култура“, разпоредителни сделки с общинска собственост, отпускане на средства и помощи за граждани.

 

Предишна БАБА МОНКА ОТ СЕЛО МЕЧКАРЕВО ДНЕС НАВЪРШВА 102 ГОДИНИ
Следваща ЗДРАВНАТА КАСА ВЕЧЕ ПОЕМА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ВИСОКОРИСКОВИ ЧОВЕШКИ ПАПИЛОМЕН ВИРУС

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

„ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН“ ЕАД ОСЪЩЕСТВЯВА БЪРЗА ОБРАТНА ВРЪЗКА С АБОНАТИТЕ СИ ЧРЕЗ ТЕХНИЯ НАЦИОНАЛЕН НОМЕР 0700 89 030 И ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА

  Обърнахме се към директора на „Топлофикация Сливен“ ЕАД инж. Павлин Костов, за да ни даде повече информация какви действия да предприемат абонатите им в случай на авария или друг

Новини Сливен

2 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

157 са новодиагностицираните с коронавирус. Направени са общо 6337 PCR теста за денонощието.Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 16 065, от които активни 4231. 187 са

Новини Сливен

ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ДОЗИ ВАКСИНИ СА ПОСТАВЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

320 дози ваксини са приложени през последното денонощие в област Сливен. За сравнение, броят им е два пъти по-голям спрямо предходни денонощия, съобщиха от Областния кризисен щаб. 35 от дозите