ОБЩИНА СЛИВЕН НЕ ПРЕДВИЖДА ЗАКРИВАНЕ НА УЧИЛИЩА
22.07.2020 2476 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН НЕ ПРЕДВИЖДА ЗАКРИВАНЕ НА УЧИЛИЩА

Намалява броят на децата, постъпващи в първи клас и броят на децата, кандидатстващи за първи клас в училищата от централната градска част на Сливен, сочи анализ на Общината на база данните от електронната система за прием през последните три учебни години.

Въпреки очертаващата се тенденция за намаляване броя на постъпващите в първи клас, Община Сливен не предвижда закриване на училища и такъв въпрос не е поставян на дневен  ред.

Централният район обхваща СУ „Пейо Яворов“, НУ „Васил Левски“, ОУ „Димитър Петров“ и ОУ „Иван Селимински“. Остават свободни места в първите три от училищата, въпреки намаления брой паралелки в СУ „Пейо Яворов“ – 19 свободни места, и ОУ „Димитър Петров“ – 7. В НУ „Васил Левски“ свободните места са 9. Към момента в централната градска част има класирани 242 деца и 39 свободни места за първокласници. 20 процента от класираните деца са с адресна регистрация извън район Централен.
През последните две години в ОУ „Димитър Петров“ броят на паралелките плавно е намален, за да може училището поетапно да премине изцяло на целодневен режим при оптимално използване на наличния капацитет на сградата. ОУ „Д-р Иван Селимински“ също поетапно намали броя на паралелките и от учебната 2019/2020 година премина изцяло на едносменен режим на обучение. Учениците от СУ „Пейо Яворов“ също се обучават на една смяна. На двусменен режим в централен район е единствено Начално училище „Васил Левски“. Училището разполага с 9 учебни помещения и възможното оптимизиране на паралелките ще доведе до успешно преминаване на полудневна организация на учебния ден, без това да се отрази на приема на ученици и работата на училището.

Почти всички от училищата в останалите райони на града са преминали на едносменен режим, включително и големи училища с добра материална база и намален прием. Освен в НУ „Васил Левски“, на две смени учат все още учениците в ОУ „Братя Миладинови“, ОУ „Юрий Гагарин“, а в ОУ „Христо Ботев“ процесът поетапно се въвежда, като е осигурено целодневно обучение за първи и втори клас.

Предишна НАМЕРЕНИЯТ МЪРТЪВ БИЗНЕСМЕН Е БИЛ ПРОСТРЕЛЯН С ПИСТОЛЕТ
Следваща 83 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19, ТРИМА ОТ БОЛНИТЕ СА МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРЕДСТАВЯТ КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО НА КАРАКАЧАНИТЕ В СЛИВЕН

На 7 декември официално ще бъдат представени културата, религиите и традициите на каракачанската общност в Сливен. Събитието се организира от Община Сливен в партньорство с Федерация на културно-просветните дружества на

Новини Сливен

ИНЖ.МАРИНЧО ХРИСТОВ: ЩЕ ПРЕВЪРНЕМ ОБЩИНА СЛИВЕН В МОДЕРЕН ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД С ДОБРА ИНФРАСТРУКТУРА

Г-н Христов, кои според Вас са най – големите проблеми на Община Сливен и как Вие виждате тяхното решаване ? Един от най-големите проблеми в Община Сливен е проблемът с

Новини Сливен

СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ”-СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ В НАМАЛЕН СЪСТАВ

Поради отсъствието на служители, заети в група „Регистрация и отчет на превозни средства”, които са в дълги болнични, поради сериозни заболявания, се наблюдава забавяне при обслужването на граждани. В същото