ОБЩИНА СЛИВЕН МОНТИРА ВОДОРОДНА ОТОПЛИТЕЛНА СИСТЕМА В ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА
10.06.2022 1175 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН МОНТИРА ВОДОРОДНА ОТОПЛИТЕЛНА СИСТЕМА В ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА

Община Сливен монтира водородна система за отопление в Дома за стари хора. Това е първата подобна система, която придобива Общината. Основната цел е значително намаляване на разходите за отоплителна енергия и понижаване на вредните емисии.
„Това е пилотен проект на Община Сливен, фокусиран изцяло към преход към енергийна система от по-чисти зелени енергийни източници“, коментира кметът Стефан Радев. Той посочи, че това е добро решение за работата в Дома за стари хора, който е с високо потребление на отоплителна енергия през зимния период. По този начин ще се намалят значително разходите и посоката е към захранване със зелена енергия. Изчисленията сочат, че възвръщаемостта на инвестицията е средно между 3 и 4 години.
„Амбицията ни тук като следваща стъпка и в този дух е изграждането на фотоволтаична инсталация, която да захранва системата с ток“, добави кметът Радев.

GI 5000 е система за производството на водородо-кислородна смес. Тя разгражда водата на съставните й части-водород и кислород, по метода на импулсна електролиза. Произведеният водород се смесва с потребения природен газ, използван за отопление, с което се реализира икономия на природен газ до 50 % и значително понижение на вредните емисии.

По думите на сливенския градоначалник системата е напълно автоматизирана и позволява наблюдение на производствения процес в реално време. Необходимите компоненти за работата на системата са два – ток и вода. Процесът е напълно автоматичен, без нужда от оператор.

Предишна РОК ПАРЧЕТА И ГАЙДИ ЩЕ ОГЛАСЯТ "ПОТОПЕНАТА ЦЪРКВА" НА ДЖУЛАЙ МОРНИНГ
Следваща КИПИЛОВО СИ ИСКА ГОРСКОТО СТОПАНСТВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДЯДО ИОАНИКИЙ ЩЕ ОСВЕТИ ПЪРВАТА ЦЪРКВА В СЕЛО ГЛУШНИК

Село Глушник ще има църква за първи път. Лично сливенският митрополит Иоаникий ще извърши освещаването на новия православен храм, който ще носи името „Свети Йоан Kръстител“. Това съобщи пред Sliveninfo

Новини Сливен

КОНКУРС НА ТЕМА „ВОДАТА Е ЗА ВСИЧКИ“

Конкурс за фотография, плакат или рисунка на тема „Водата е за всички“ инициира „Напоителни системи“ ЕАД. В конкурса могат да участват деца и младежи до 19 години. Участниците ще бъдат

Новини Сливен

61-ГОДИШЕН ЛЕКАР ОТ СЛИВЕН ИЗГУБИ БИТКАТА С КОВИД -19

61-годишният д-р Емил Петров Милев изгуби битката с Ковид-19. Той почина на 8 ноември в болницата след усложнения от заболяването. Д-р Милев работеше в Отделението по неврология на МБАЛ „Д-р