ОБЩИНА СЛИВЕН МОНТИРА ВОДОРОДНА ОТОПЛИТЕЛНА СИСТЕМА В ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА
юни 10, 2022 817 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН МОНТИРА ВОДОРОДНА ОТОПЛИТЕЛНА СИСТЕМА В ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА

Община Сливен монтира водородна система за отопление в Дома за стари хора. Това е първата подобна система, която придобива Общината. Основната цел е значително намаляване на разходите за отоплителна енергия и понижаване на вредните емисии.
„Това е пилотен проект на Община Сливен, фокусиран изцяло към преход към енергийна система от по-чисти зелени енергийни източници“, коментира кметът Стефан Радев. Той посочи, че това е добро решение за работата в Дома за стари хора, който е с високо потребление на отоплителна енергия през зимния период. По този начин ще се намалят значително разходите и посоката е към захранване със зелена енергия. Изчисленията сочат, че възвръщаемостта на инвестицията е средно между 3 и 4 години.
„Амбицията ни тук като следваща стъпка и в този дух е изграждането на фотоволтаична инсталация, която да захранва системата с ток“, добави кметът Радев.

GI 5000 е система за производството на водородо-кислородна смес. Тя разгражда водата на съставните й части-водород и кислород, по метода на импулсна електролиза. Произведеният водород се смесва с потребения природен газ, използван за отопление, с което се реализира икономия на природен газ до 50 % и значително понижение на вредните емисии.

По думите на сливенския градоначалник системата е напълно автоматизирана и позволява наблюдение на производствения процес в реално време. Необходимите компоненти за работата на системата са два – ток и вода. Процесът е напълно автоматичен, без нужда от оператор.

Предишна РОК ПАРЧЕТА И ГАЙДИ ЩЕ ОГЛАСЯТ "ПОТОПЕНАТА ЦЪРКВА" НА ДЖУЛАЙ МОРНИНГ
Следваща КИПИЛОВО СИ ИСКА ГОРСКОТО СТОПАНСТВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТУДЕНТИ ОТ СЛИВЕН СЪЗДАДОХА УНИКАЛНО МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЕВТИНО ОНЛАЙН ПАЗАРУВАНЕ

Студенти от Сливен създадоха уникално мобилно приложение, което помага да пазарувате над 100 онлайн магазина на възможно най-ниски цени. Всичко започва от двамата студенти от Сливен Васил Канзонов, учащ в

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА РАБОТИ ЗА ЗЕЛЕН И ЕНЕРГИЙНО ЕФЕКТИВЕН ГРАД

Целта на ръководството на Община Сливен е да развива града като зелен и енергийно ефективен. Това стана ясно от думите на кмета Стефан Радев, който днес посочи пред журналисти, че

Новини Сливен

ЧЕТИРИМА УЧЕНИЦИ И ТРИМА УЧИТЕЛИ СА СРЕД НОВИТЕ БОЛНИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Новодиагностицираните болни с COVID-19 в област Сливен са 83 души. Сред тях са четирима ученици от Сливен, от различни училища, и трима учители – двама от различни детски градини в Нова Загора