ОБЩИНА СЛИВЕН ЗАПОЧВА РАЗШИРЯВАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО В ТОПОЛЧАНЕ
юни 15, 2022 775 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН ЗАПОЧВА РАЗШИРЯВАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО В ТОПОЛЧАНЕ

Община Сливен стартира дейностите по разширяване на базата на Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в село Тополчане. Кметът Стефан Радев посети обекта за откриване на строителна площадка.

„Проектът за разширение е сложен и дълго подготвян. Той включва довършване на една сграда, започната преди 40 години и изграждане на физкултурен салон за учениците. Радвам се, че през 2019 година получихме финансова подкрепа от страна на тогавашното правителство. С изпълнението на този проект, училището ще разшири капацитета си и ще придобие завършен вид“, заяви по време на огледа на обекта кметът Радев.

Тополчане е най-голямото населено място на територията на общината след град Сливен и училището няма капацитета да поеме децата от Тополчане и съседните села, дори и на две смени. По думите на директора на училището Николай Калчев, с разширяването ще се реши дългогодишен проблем. Той допълни, че за учебната 2022/2023 г., общият брой на учениците по списък е 675 и 7 подготвителни групи.

Строителните дейности предвиждат довършване на вече съществуващия корпус, строен през 80-те години, изграждане на нов за физкултурен салон и частично благоустрояване на двора. Планира се изграждане на 5 класни стаи на първия етаж, нови санитарни помещения, фоайе пред тях и връзка с другия корпус на училището. На втория етаж се обособяват 6 класни стаи. Относно новия корпус, проектът предвижда зала за физически занятия и обслужващи помещения. Предвидено е проектиране на вентилационна система, осигуряваща необходимия пресен въздух за спортуващите и пречистване от замърсения въздух. С цел използване на слънчевата енергия, на покрива на физкултурния салон ще бъдат монтирани плоски слънчеви колектори. За осигуряване на достъпна среда, включително и за хора с увреждания, се предвижда изграждане на рампа.
Строителството на училището започва през 1932 г., а две години по-късно, посреща и първите си ученици. То е окончателно завършено през 1935 г. С разширяване на базата, то ще разполага с 5 корпуса, като ще се осигури връзка между всеки от тях.
Средствата по настоящия проект са осигурени с постановление на Министерски съвет от 2019 г. Срокът за изпълнение е 340 календарни дни. Изпълнител е „Билдинг-ТД“ ЕООД.

Предишна БАЛЕТНА ШКОЛА "ПЕТИ ПА" ОТБЕЛЯЗА С КОНЦЕРТ 5-ГОДИШНИЯ СИ ЮБИЛЕЙ
Следваща ПОБЕДА: ВРЪЩАТ ГОРСКОТО В СЕЛО КИПИЛОВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДВАМАТА ПРОСТРЕЛЯНИ СА В КОМА И НА АПАРАТНА ВЕНТИЛАЦИЯ

Остава критично състоянието на мъжа и жената, простреляни с пушка вчера в сливенското село Трапоклово. Те са настанени в сливенската болница, а лекарите продължават да се борят за живота им.

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 23.02.2021г.(вторник) до 13:00ч. ще бъде прекъснато водоподаването на част от кв. „Клуцохор“ – в

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 03.09.2019 г.(вторник) до 18.00ч. е прекъснато водоподаването в района на ул. „Самуиловско шосе“. При възможност водоподаването