ОБЩИНА СЛИВЕН ДАРЯВА 5 ХИЛЯДИ ЛЕВА НА ПАРАКЛИСА „СВЕТИ ВМЧК. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ“
27.03.2024 1405 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН ДАРЯВА 5 ХИЛЯДИ ЛЕВА НА ПАРАКЛИСА „СВЕТИ ВМЧК. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ“

Дарение в размер на 5 хил. лв. ще направи Общината за започналото възстановяване на параклиса „Свети вмчк. Георги Победоносец“ в Сливен. Предложението е включено в дневния ред на утрешната сесия на местния парламент в Сливен. Днес ръководството на Общинския съвет проведе първата си пресконференция за настоящия мандат в пълен състав. В него влизат председателят Димитър Митев и зам.-председателите Стефан Пасков, Момчил Пантелеев и Кольо Милев.

62 точки предстои да бъдат разгледани и гласувани на заседанието утре. Две са допълнителните, постъпили до момента. Едната се отнася за приемане на протокола от заседание на Управителния съвет на Общински фонд „Култура“. Другата – за отпускане на финансови помощи на граждани.

Сред по-важните точки Митев открои промяната на Наредбата за упражняване правата на собственик на Общината в търговските дружества с общинско участие в капитала и общинските предприятия. Това, по думите му, се налага, за да се синхронизира местната Наредба с текстовете в приетия Закон за противодействие на корупцията.

Общинските съветници ще гласуват и определяне на новите размери на възнагражденията на кметовете на населените места. Досега размерът на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит бе 0,6% върху основната месечна работна заплата за всяка година. Ако предложението бъде одобрено, той ще стане 1 %.

На сесията ще бъде гласувано и отпускане на годишна финансова помощ в подкрепа на дейността на футболните клубове в общината в размер на 157 хил. лв.

Създаването на две нови социални услуги също попада сред точките за гласуване. И двете услуги са съотносими с тези, осигуряващи подслон. Едната представлява Кризисен център, втората – Център за временно настаняване. Община Сливен осигури материална база и за двете услуги. Бяха изградени два социални центъра в края на 2023 г. С решение на местния парламент се очаква те да заработят от 1 април т.г.

На пресконференцията днес присъства и председателят на Постоянната финансова комисия към Общинския съвет Веселина Куртева. Тя посочи в детайли размествания по отделни пера от разходната и приходната част на бюджета, които също предстои да бъдат гласувани. По думите й, става въпрос за предвидени разходи за закупуване на климатици за детски кухни и яслени групи,  закупуване на два автомобила за дейността на Общинско предприятие „Градска мобилност“. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и за геодезическо заснемане на изграждащата се в момента улица от „Ичеренско шосе“ до бул. „Бургаско шосе“, както и за течащите процедури, свързани с разширението на ул. „Г. С. Раковски“ и др.

Друго предложение е свързано със създаване на Временна комисия за изменение на Наредбата за символиката.

Общинските съветници ще гласуват още провеждане на конкурс за избор на управител на „Дентален център – 1 Сливен“, както и миналогодишните отчети на програмите – за опазване на околната среда и за управление на отпадъците.

Сесията ще започне в 9 ч. в зала „Май“.

Подробните материали за предложенията могат да бъдат намерени на посочения линк на обновения сайт на Общински съвет – Сливен: https://obs.sliven.bg/dneven-red-na-sesiite

Предишна КТ „ПОДКРЕПА“ ЗАСТАВА ЗАД ОТЕЦ ИВАН ОТ СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИЗЗЕХА НЕЗАКОННО ОРЪЖИЕ ОТ ДОМА НА ПЕНСИОНЕРКА

Криминалисти и служители на участък „Запад“ са иззели незаконно оръжие от жилището на 70-годишна жена в град Кермен. При проверката, извършена на 23 април, 70-годишната Й.Г. е предала ловна пушка

Новини Сливен

ОТИДЕ СИ БАНКЕРЪТ МИТКО МИТЕВ

Отиде си банкерът Митко Митев. 49-годишният директор на клона на ОББ в Сливен е починал днес в столицата, научи  Sliveninfo. Ще запомним Митко Митев като изключителен професионалист и човек с

Новини Сливен

ПОСОЛСТВОТО НА САЩ В БЪЛГАРИЯ НАПРАВИ ДАРЕНИЕ ЗА ВОЕННА БОЛНИЦА – СЛИВЕН

Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ дари медицинско оборудване на Отделението по инфекциозни болести към МБАЛ Сливен – Военномедицинска академия. Оборудването е в подкрепа на усилията на болницата