ОБЩИНА СЛИВЕН ДАРЯВА СРЕДСТВА НА ЦЪРКВИТЕ В НЯКОЛКО СЕЛА И НА „МУЗИКАТА ВМЕСТО УЛИЦАТА“
май 17, 2023 579 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН ДАРЯВА СРЕДСТВА НА ЦЪРКВИТЕ В НЯКОЛКО СЕЛА И НА „МУЗИКАТА ВМЕСТО УЛИЦАТА“

Дарение на средства в подкрепа на храмове в няколко населени места и на проекта на маестро Георги Калайджиев „Музиката вместо улицата“, ще направи Община Сливен. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на председателя на местния парламент в Сливен Димитър Митев, която обичайно той дава ден преди редовната сесия на Общинския съвет. И двете предложения за даренията са внесени от кмета Стефан Радев. Първото се отнася за храмовете „Св. Йоан Кръстител“ в село Бинкос, „Св. Георги“ в Глуфишево и „Св. вмчк Георги Победоносец“ в с. Гергевец. И трите храма ще получат по 5 хил. лв. Към настоящия момент основните дейности по изграждане на храмовете в  селата Гергевец и Бинкос, са приключили. Очаква се скоро те да бъдат готови, изографисани, оборудвани и да отворят врати. За храма в Глуфишево предстои полагането на основен камък за издигането  му.

С 20 хил. лв. Общината ще подкрепи и безвъзмездно проекта „Музиката вместо улицата“ на световноизвестния цигулар Георги Калайджиев. Маестрото е създател на проекта, чрез който успешно се обучават млади музиканти от ромската общност на града. Те изучават солфеж и получават безплатни уроци по различни класически музикални инструменти – цигулка, виола, флейта, пиано и др. През изминалата година Общината подкрепи дейността на сдружението на бившия концерт-майстор, като дари тогава средства в размер на 30 хил. лв.

Днес  сдружението продължава да се развива и да включва все повече деца и младежи с изявени дарби, които избраха пътя на музиката за свое бъдещо развитие.

 

 

 

Предишна РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ СА ГОТОВИ ДА ПОДКРЕПЯТ КАНДИДАТ-КМЕТ НА ОПОЗИЦИЯТА В СЛИВЕН
Следваща МИНЧО АФУЗОВ: НЕ МОГА ДА ПРИСЪСТВАМ НА „РЯЗАНЕ НА ЛЕНТА“ НА ОБЕКТ БЕЗ РАЗРЕШИТЕЛНО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ЗА ДИМИТРОВДЕН ОТ ЕНЧО ПЕТРОВ, УПРАВИТЕЛ НА ОБЩИНСКАТА ФИРМА „ПЪТНИЧЕСКИ ПРЕВОЗИ“

Уважаеми съграждани, Позволете ми от името на общинска фирма „Пътнически превози“ и лично от мое име да ви поздравя по случай празника на града – Димитровден. Нека здраве, късмет и

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: ГЕОРГИ ДАНЧЕВ Е ФЕНОМЕН И ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ СПОМЕНАВАН С РЕСПЕКТ ОТ НАШИТЕ СЪГРАЖДАНИ

100-годишнина от рождението на Георги Данчев – председател на Окръжния съвет в Сливен в периода 1965-1980 г. бе чествана днес в града под Сините камъни. Поклонението се състоя на Новоселските

Новини Сливен

БСП ИЗДИГНА ВАНЯ КОЛЕВА ЗА КМЕТ НА ТВЪРДИЦА

БСП издигна Ваня Колева за кмет на Община Твърдица. Решението взе общинската конференция, научи Sliveninfo. Ваня Колева е председател на социалистическата партия в Твърдица.