ОБЩИНА СЛИВЕН ВИ КАНИ „НА СЪБОР КРАЙ ТУНДЖА“  НА 15 ЮНИ В КРУШАРЕ
14.06.2024 1924 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН ВИ КАНИ „НА СЪБОР КРАЙ ТУНДЖА“ НА 15 ЮНИ В КРУШАРЕ

 

Традиционният Регионален събор край Тунджа отново събира фолклорни колективи и индивидуални участници от Сливенска област. Организатор е Община Сливен със съдействието на кметството в село Крушаре и местното  Народно читалище „Искра – 1929“.

Официалното начало на празника ще бъде дадено на 15 юни, събота от 10 ч. в салона на читалището в Крушаре. Над 30 културни средища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации са заявили участие до момента.

Целта на организаторите е съборът да се превърне в посланик на фолклорната традиция в наше време, разкривайки многообразието в българското културно наследство.

В програмата си колективите могат да включат възстановка на обичаи от пролетната и лятна обредност като – Трифоновден, Сирни Заговезни, Първи март, Кукери, Тодоровден, Еремия, Св. Константин и Елена, Пеперуда, Герман, Спасовден, Русалии, Еньовден, Петровден, Илинден, Голяма Богородица и др. Могат да бъдат включени и обреди от жизнения цикъл – раждане, кръщаване, сватба, смърт. На събора може да се правят възстановки и на трудови обичаи – сеитба, жътва, романя, вършитба, ново брашно и др. Самодейците могат да се представят и чрез музикално-песенни, инструментални и танцови изпълнения, както и разказване на приказки и анекдоти, детски игри, представяне на традиционните занаяти в селищата и др.

Професионално жури ще оценява участниците и тази година. То ще бъде в състав – доц. д-р Владимир Демирев – фолклорист, етнолог при БАН, Станка Иванова – хореограф и Петя Григорова – музикален педагог и изпълнител.

Фолклорната проява е с конкурсен характер. За отличените на първите три места, са предвидени парични награди. Грамоти и сувенири ще получат всички участници в програмата.

Предишна ДЕЯН ДЕЧЕВ БЛАГОДАРИ НА ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ НА БСП
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДНЕШНИЯТ СПЕКТАКЪЛ НА КЮСТЕНДИЛСКИЯ ТЕАТЪР В СЛИВЕН СЕ ОТЛАГА ЗА 13 СЕПТЕМВРИ

Поради технически причини на Общински театър гр. Кюстендил, спектакълът „Двама, трима, секстима“ не може да бъде осъществен на днешната дата и се мести  на дата 13.09.22г. Ако желаете да върнете

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН НАГРАДИ УЧЕНИЦИТЕ, ВКЛЮЧИЛИ СЕ В ОБЩИНСКИЯ КОНКУРС ЗА ЕСЕ, ПОСВЕТЕН НА ДОБРОВОЛЦИТЕ

30 деца от пет сливенски училища се включиха в тазгодишното издание на общинския конкурс за есе „Моите представи за доброволците, помагащи при бедствия и пожари“. В текстовете си учениците бяха

Новини Сливен

БИЗНЕСЪТ ПОБЕДИ ГРАЖДАНИТЕ В КВАРТАЛИТЕ НА СЛИВЕН

Бизнесът постигна убедителна победа над хората, които живеят в кварталите на Сливен. Изводът се налага от гласуваната в четвъртък промяна в Наредбата за обществения ред в Община Сливен. Изменението се