ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ОТБЕЛЯЗВА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА С ОТКРИВАНЕТО НА ДВЕ ИЗЛОЖБИ
януари 12, 2023 227 Прегледи

ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ОТБЕЛЯЗВА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА С ОТКРИВАНЕТО НА ДВЕ ИЗЛОЖБИ

С поредица от събития Община Нова Загора отбелязва Освобождението на Нова Загора. Първите две се проведоха на 12 януари предиобед в Градската библиотека. На събитията присъстваха секретарят на Община Нова Загора Ангел Стойчев, секретарят на НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ Елена Арабаджиева, представители на читалища в общината, ученициот СУ „Иван Вазов“ учители от учебни и детски заведения в града, граждани.

Главният библиотекар Велина Минкова откри първата изложба „145 години свобода”, организирана от НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“, посветена на годишнината от Освобождението на Нова Загора.

Сред подредените във витрините снимки и документи, даващи яснота относно историческите факти, особен интерес представлява автентична карта на Освобождението от 1900 г.

След като разгледаха експонатите, присъстващите се пренесоха в света на красивите български шевици, представен в залата за събития на библиотеката. Там беше открита изложба на автентични носии от новозагорския край „Български съкровища“. Събитието, организирано от  Община Нова Загора и НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“, е израз на почитта към нашите предци и най-вече към българския несломим дух. Свободолюбието на българите, копнежът им по красота и съзидателността, са запечатани в майсторски изработваното облекло. Изложените традиционни носии са автентични и са събрани с подкрепата на двама новозагорци – Свилен Динев и Кольо Цанев и читалища от общината: НЧ „Светлина – 1929“, с. Бял кладенец;НЧ „Стойчо Донев Сербезов – 1928“, с. Загорци;НЧ „Пробуда – 1929“, с. Любенец;НЧ „Светлина – 1862“, с. Любенова махала;НЧ „Христо Ботев – 1920“, с. Млекарево;НЧ „Светлина – 1932“, с. Събрано.

Изложбата ще остане отворена за посетители до сряда, 18 януари.

Сред гиздавите носии, сама пременена в сукман и закичена с китка, застана и  малката Галена Косева от Школа по изкуствата „Илия Аврамов“, клас „Народно пеене“ с ръководител Пламена Господинова. С изпълнението си на песента „Насред село, на мегдана“ тя отправи поздрав и ни върна към времето, когато и в празниците, и в делниците си, и в труда, и във веселието си, българинът е вплитал своя свободолюбив дух.

Предишна БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА НА МАРЕШКИ ДНЕС НЕ РАБОТИ, СМЕНЯТ СЕ СОБСТВЕНИЦИТЕ
Следваща РЗИ – СЛИВЕН ДАДЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА СИМПТОМИТЕ НА ГРИПА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА НАРКОТИЦИ В СЛИВЕН

Притежание на наркотици са установили служители на участък „Надежда“ при РУ-Сливен. Около 14,00 часа на 24 февруари, в квартала е извършена проверка на 28-годишния М.М. от град Бургас. В него

Новини Сливен

ПРИЗНАНИЕ ЗА МЕДИЦИ ОТ МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ – СЛИВЕН

Медици от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен получиха награди от Община Сливен на тържествени церемонии по повод празника на града – Димитровден. Дългогодишният началник на Отделението по инфекциозни болести д-р Митко

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ОБЯВЯВА ГРАФИЦИТЕ НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ

Във връзка с предстоящите празници община Сливен обявява графиците на детските градини на територията на общината. В прикачения файл може да видите кои детски заведения ще работят и с какъв