ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ОТБЕЛЯЗВА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА С ОТКРИВАНЕТО НА ДВЕ ИЗЛОЖБИ
12.01.2023 474 Прегледи

ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ОТБЕЛЯЗВА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА С ОТКРИВАНЕТО НА ДВЕ ИЗЛОЖБИ

С поредица от събития Община Нова Загора отбелязва Освобождението на Нова Загора. Първите две се проведоха на 12 януари предиобед в Градската библиотека. На събитията присъстваха секретарят на Община Нова Загора Ангел Стойчев, секретарят на НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ Елена Арабаджиева, представители на читалища в общината, ученициот СУ „Иван Вазов“ учители от учебни и детски заведения в града, граждани.

Главният библиотекар Велина Минкова откри първата изложба „145 години свобода”, организирана от НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“, посветена на годишнината от Освобождението на Нова Загора.

Сред подредените във витрините снимки и документи, даващи яснота относно историческите факти, особен интерес представлява автентична карта на Освобождението от 1900 г.

След като разгледаха експонатите, присъстващите се пренесоха в света на красивите български шевици, представен в залата за събития на библиотеката. Там беше открита изложба на автентични носии от новозагорския край „Български съкровища“. Събитието, организирано от  Община Нова Загора и НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“, е израз на почитта към нашите предци и най-вече към българския несломим дух. Свободолюбието на българите, копнежът им по красота и съзидателността, са запечатани в майсторски изработваното облекло. Изложените традиционни носии са автентични и са събрани с подкрепата на двама новозагорци – Свилен Динев и Кольо Цанев и читалища от общината: НЧ „Светлина – 1929“, с. Бял кладенец;НЧ „Стойчо Донев Сербезов – 1928“, с. Загорци;НЧ „Пробуда – 1929“, с. Любенец;НЧ „Светлина – 1862“, с. Любенова махала;НЧ „Христо Ботев – 1920“, с. Млекарево;НЧ „Светлина – 1932“, с. Събрано.

Изложбата ще остане отворена за посетители до сряда, 18 януари.

Сред гиздавите носии, сама пременена в сукман и закичена с китка, застана и  малката Галена Косева от Школа по изкуствата „Илия Аврамов“, клас „Народно пеене“ с ръководител Пламена Господинова. С изпълнението си на песента „Насред село, на мегдана“ тя отправи поздрав и ни върна към времето, когато и в празниците, и в делниците си, и в труда, и във веселието си, българинът е вплитал своя свободолюбив дух.

Предишна БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА НА МАРЕШКИ ДНЕС НЕ РАБОТИ, СМЕНЯТ СЕ СОБСТВЕНИЦИТЕ
Следваща РЗИ – СЛИВЕН ДАДЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА СИМПТОМИТЕ НА ГРИПА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАПОЧНА ЛОКАЛИЗИРАНЕТО НА ПОЖАРА В ТВЪРДИЦА

Започна локализирането на пожара над Твърдица, който по първоначални данни обхвана над 500 декара гори, съобщиха от областната администрация в Сливен. Комисар Владимир Демирев, директор на РД „Пожарна безопасност и

Новини Сливен

ХIХ „ЦВЕТЕН КАМЕРТОН“ В СЛИВЕН СЪБРА РЕКОРДЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ. ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ Е СИМОНА ДИНЧЕВА ОТ СТАРА ЗАГОРА

Музикални таланти от цялата страна си дадоха среща на поредното издание на „Цветен камертон“ в Сливен. Деветнадесетото издание на Националния фестивал за млади изпълнители на популярна музика тази година отбеляза

Новини Сливен

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ССИ В СЛИВЕН СТЕФКА ШЕВКЕНОВА КАНИ НА СРЕЩА МЕСТНИЯ БИЗНЕС

Малкият и среден бизнес в Сливен са поканени на среща от Съюза за стопанска инициатива – работодателска организация, която е част от тристранния съвет за партньорство. Поканата идва от председателя