ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА И ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОРГАНИЗИРАТ „ОТКРИТ УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ“
януари 13, 2023 178 Прегледи

ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА И ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОРГАНИЗИРАТ „ОТКРИТ УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ“

Продължават събитията на Община Нова Загора, свързани с 14 януари – деня на Освобождението на нашия град.

Петъчният ден беше посветен на поредица от открити уроци по родолюбие в Исторически музей Нова Загора. Ученици и деца от училища и детски заведения в общината избраха да посетят музея, където за всеки клас и група се проведе най-добрият урок по родолюбие. Живият разказ на уредника Георги Камбуров за събитията от паметната епоха на Руско-турската освободителна война ги пренесе в героичното време на нашите предци. На първия урок присъстваха и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и заместник-кметът Ивайло Енев.

Посетителите останаха впечатлени от снимките и експонатите в залата на музея, посветена на Руско-турската война и първите години след Освобождението. Яснота към картината на паметните събития дава и фотоизложба по международен проект на Светлана и Герман Шакарбиевы, Сдружение „Памет 1877 – 1878“, която гостува в Нова Загора, благодарение на  съдействието на РК „Традиция“, клон Нова Загора и ще остане отворена за посетители на музея.

145 години след легендарните събития Нова Загора съхранява паметта за опълченците и Предния отряд, командван от  генерал Гурко, записал в историята първото освобождаване на града ни на 31 юли 1977 г. и за Първи Улановски полк, предвождан от полковник Василий Балк, довел окончателно свободата на 14 януари 1878 г.

145 години не могат да заличат паметта за тези, които са създавали историята, а най-доброто място за урок по история, ден преди годишнината от Освобождението, е Историческият музей, където предците ни гледат от фотографиите, защото там събитията оживяват, защото разказаното там, се записва в сърцата.

Предишна ПРИЕМЕН ДЕН НА НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ДЕЯН ДЕЧЕВ
Следваща СЛОЖЕН РЕМОНТ В ТРУДЕН ТЕРЕН ПРИ ЦПС „ЧЕРВЕНАКОВО“ ЩЕ СПРЕ ЗА ТРИ ДНИ ВОДАТА В НОВОЗАГОРСКО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПИЙНАЛ МЪЖ ОТКРАДНА ТАКСИ И КАТАСТРОФИРА С НЕГО

В РУ-Нова Загора е задържан мъж на 45 години за кражба на лек автомобил. На 10 март, около 04,00 часа, 45-годишният К.М. от новозагорското село Съдиево е отнел противозаконно таксиметров

Новини Сливен

СЕДМИЦА, ПОСВЕТЕНА НА ЛЮБОВТА В РБ ”САВА ДОБРОПЛОДНИ”

Какво е любовта? Любовта е най-красивото нещо в човешкия живот. В състояние е да промени коренно света ни. Тя е вълшебното чувство, което дава възможност на слепия да прогледне, на

Новини Сливен

ДИМИТРОВДЕН Е!

На 26 октомври българската православна църква почита паметта на св. Димитър Солунски. Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Народна поговорка гласи: