ОБЩИНА КОТЕЛ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ВЪЗРОЖДЕНСКА ПАФТА
15.03.2022 557 Прегледи

ОБЩИНА КОТЕЛ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ВЪЗРОЖДЕНСКА ПАФТА

Община Котел кани малки и големи любители на фолклора да се включат в тазгодишния конкурс за изработване на пафта от времето на Възраждането. Той е част от празничната програма на балканския празник “Балканът пее и разказва”, чийто домакин през 2022 год. е Община Котел. Конкурсът е любителски и няма професионален характер. Участие могат да вземат  само  жители от областите, в които се намират шестте общини-участнички – Котел, Елена, Трявна, Твърдица, Дряново и Гурково.

Пафтите са украсени метални токи за колани, които играят ролята и на накити в женската народна носия в България. Ако сте любител-ювелир или се вдъхновявате от накитите на българската фолклорна носия– конкурсът е точно за вас. Пафтите и коланите, които ще очакваме да ни изпратите трябва да са изработени от естествени материали – кожа, хартия, картон, ориз, леща, боб, подправки или други материали, които могат да предизвикат интерес. Изображенията на пафтите да наподобяват оригиналните такива и трябва да бъдат: цветя, гроздове, слънчогледи, клонки, листа, „Дървото на живота“, животни, птици, змии, коне, елени, двуглави орли, геометрични фигури, слънца, луни, звезди, библейски сцени – Рождество или възкресението Христово. Пафтите могат да бъдат в три размера:  (Д x Ш cm) 13 см. x 4 см.; 15 см. x 5 см. или 17 см. х 7 см., а ширината на коланите в два: 3,5 см. или 5 см.

В тази връзка, приканваме всички желаещи да развихрят въображението си и  да проявят креативност и желание да изработят по най-красивия начин този толкова изящен символ от българската носия, който същевременно да е съобразен и с традиционния такъв, характерен за края, от който е автора. По този начин ще се затвърди чувството на гордост към българщината и ще се даде възможност за творчески подход към избрания обект.

Регламентът на конкурса разделя авторите на възрожденски пафти в две възрастови групи – ученици и възрастни. Всяка пафта трябва да бъде с информация от кой край на България е и какво изобразява, както и с информация за името на автора, възраст, телефон за контакт. Изработените символи трябва да бъдат изпратени на адрес: 8970, гр. Котел, Община Котел, Дирекция „Социални и хуманитарни дейности“, ул. „Раковска“ № 62 до 20.05.2022 год.

С участието си авторите дават съгласието си пафтите им да участват в изложба и да се използват при други поводи от организаторите. Същата, представяща най-добрите творби, ще бъде открита по време на празника “Балканът пее и разказва” на 11.06.2022 г. в Котел, а класираните на първите три места в двете възрастови групи ще получат награди.

Повече информация за конкурса може да получите на тел. 0894443524 – Община Котел.

Предишна EXTREME ZONE SLIVEN КАНИ НА УНИКАЛНА ТРЕНИРОВКА В ЗАЛАТА НА СТАНКА ЗЛАТЕВА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

Днес 09.02 /вторник/ поради авария е прекъснато водоподаването в част от кв. „Звездите“ до 16.30ч. Днес 09.02 /вторник/ поради авария е прекъснато водоподаването в района на ул.“Лъдженска“ до 15.30ч. ВиК-Сливен

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИ ГЕНЕРАЛ ДОКЛАДВА НА ВЪРХОВНИЯ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ НА БАЗА „НОВО СЕЛО“

Генерал, роден и служил в Сливен, докладва на върховния главнокомандващ Въоръжените сили на база „Ново село“, източно от Сливен. На снимката се вижда как генерал майор Михаил Попов, който е

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ПОДДЪРЖА И ДА ИНВЕСТИРА В ПЕНСИОНЕРСКИТЕ КЛУБОВЕ

Община Сливен ще продължи да инвестира в пенсионерските клубове, да ги поддържа и развива. Това заяви кметът Стефан Радев пред пенсионери от Сливен и региона, които присъстваха на организирано от