ОБЩИНА КОТЕЛ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ВЪЗРОЖДЕНСКА ПАФТА
март 15, 2022 311 Прегледи

ОБЩИНА КОТЕЛ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ВЪЗРОЖДЕНСКА ПАФТА

Община Котел кани малки и големи любители на фолклора да се включат в тазгодишния конкурс за изработване на пафта от времето на Възраждането. Той е част от празничната програма на балканския празник “Балканът пее и разказва”, чийто домакин през 2022 год. е Община Котел. Конкурсът е любителски и няма професионален характер. Участие могат да вземат  само  жители от областите, в които се намират шестте общини-участнички – Котел, Елена, Трявна, Твърдица, Дряново и Гурково.

Пафтите са украсени метални токи за колани, които играят ролята и на накити в женската народна носия в България. Ако сте любител-ювелир или се вдъхновявате от накитите на българската фолклорна носия– конкурсът е точно за вас. Пафтите и коланите, които ще очакваме да ни изпратите трябва да са изработени от естествени материали – кожа, хартия, картон, ориз, леща, боб, подправки или други материали, които могат да предизвикат интерес. Изображенията на пафтите да наподобяват оригиналните такива и трябва да бъдат: цветя, гроздове, слънчогледи, клонки, листа, „Дървото на живота“, животни, птици, змии, коне, елени, двуглави орли, геометрични фигури, слънца, луни, звезди, библейски сцени – Рождество или възкресението Христово. Пафтите могат да бъдат в три размера:  (Д x Ш cm) 13 см. x 4 см.; 15 см. x 5 см. или 17 см. х 7 см., а ширината на коланите в два: 3,5 см. или 5 см.

В тази връзка, приканваме всички желаещи да развихрят въображението си и  да проявят креативност и желание да изработят по най-красивия начин този толкова изящен символ от българската носия, който същевременно да е съобразен и с традиционния такъв, характерен за края, от който е автора. По този начин ще се затвърди чувството на гордост към българщината и ще се даде възможност за творчески подход към избрания обект.

Регламентът на конкурса разделя авторите на възрожденски пафти в две възрастови групи – ученици и възрастни. Всяка пафта трябва да бъде с информация от кой край на България е и какво изобразява, както и с информация за името на автора, възраст, телефон за контакт. Изработените символи трябва да бъдат изпратени на адрес: 8970, гр. Котел, Община Котел, Дирекция „Социални и хуманитарни дейности“, ул. „Раковска“ № 62 до 20.05.2022 год.

С участието си авторите дават съгласието си пафтите им да участват в изложба и да се използват при други поводи от организаторите. Същата, представяща най-добрите творби, ще бъде открита по време на празника “Балканът пее и разказва” на 11.06.2022 г. в Котел, а класираните на първите три места в двете възрастови групи ще получат награди.

Повече информация за конкурса може да получите на тел. 0894443524 – Община Котел.

Предишна EXTREME ZONE SLIVEN КАНИ НА УНИКАЛНА ТРЕНИРОВКА В ЗАЛАТА НА СТАНКА ЗЛАТЕВА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАТВАРЯТ УЧАСТЪК ОТ БУЛЕВАРД „БУРГАСКО ШОСЕ“ НА 23 ЯНУАРИ ЗАРАДИ ДЕМОНТАЖ НА КОЛЕДНАТА УКРАСА

На 23 януари, събота, ще бъде затворен за движение бул. „Бургаско шосе“ в участъка от паметника на Седми конен полк „Орлето“ до Колодрума. Причината е демонтаж на светлинна коледна украса.

Новини Сливен

УЧЕНИЦИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГИМНАЗИЯ ОТНОВО ЩЕ ТВОРЯТ ЧАСТ ОТ ВЕЛИКДЕНСКАТА УКРАСА НА СЛИВЕН

Част от Великденската украса на Сливен отново ще бъде подготвена от учениците на Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“. Тази година върху огромните изкуствени яйца ще бъдат изрисувани шевици. Те ще

Новини Сливен

ВАСИЛ ПЕТРОВ ОТКАЗА ДА ВЛЕЗЕ В ДЕПУТАТСКАТА ЛИСТА НА БСП

Общинският съветник от левицата в Сливен Васил Петров се отказа да бъде кандидат за депутат. „Официално пуснах моя отвод, но искам да благодаря на всички, които са ме номинирали“, заяви