ОБЩИНА КОТЕЛ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ВЪЗРОЖДЕНСКА ПАФТА
март 15, 2022 459 Прегледи

ОБЩИНА КОТЕЛ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ВЪЗРОЖДЕНСКА ПАФТА

Община Котел кани малки и големи любители на фолклора да се включат в тазгодишния конкурс за изработване на пафта от времето на Възраждането. Той е част от празничната програма на балканския празник “Балканът пее и разказва”, чийто домакин през 2022 год. е Община Котел. Конкурсът е любителски и няма професионален характер. Участие могат да вземат  само  жители от областите, в които се намират шестте общини-участнички – Котел, Елена, Трявна, Твърдица, Дряново и Гурково.

Пафтите са украсени метални токи за колани, които играят ролята и на накити в женската народна носия в България. Ако сте любител-ювелир или се вдъхновявате от накитите на българската фолклорна носия– конкурсът е точно за вас. Пафтите и коланите, които ще очакваме да ни изпратите трябва да са изработени от естествени материали – кожа, хартия, картон, ориз, леща, боб, подправки или други материали, които могат да предизвикат интерес. Изображенията на пафтите да наподобяват оригиналните такива и трябва да бъдат: цветя, гроздове, слънчогледи, клонки, листа, „Дървото на живота“, животни, птици, змии, коне, елени, двуглави орли, геометрични фигури, слънца, луни, звезди, библейски сцени – Рождество или възкресението Христово. Пафтите могат да бъдат в три размера:  (Д x Ш cm) 13 см. x 4 см.; 15 см. x 5 см. или 17 см. х 7 см., а ширината на коланите в два: 3,5 см. или 5 см.

В тази връзка, приканваме всички желаещи да развихрят въображението си и  да проявят креативност и желание да изработят по най-красивия начин този толкова изящен символ от българската носия, който същевременно да е съобразен и с традиционния такъв, характерен за края, от който е автора. По този начин ще се затвърди чувството на гордост към българщината и ще се даде възможност за творчески подход към избрания обект.

Регламентът на конкурса разделя авторите на възрожденски пафти в две възрастови групи – ученици и възрастни. Всяка пафта трябва да бъде с информация от кой край на България е и какво изобразява, както и с информация за името на автора, възраст, телефон за контакт. Изработените символи трябва да бъдат изпратени на адрес: 8970, гр. Котел, Община Котел, Дирекция „Социални и хуманитарни дейности“, ул. „Раковска“ № 62 до 20.05.2022 год.

С участието си авторите дават съгласието си пафтите им да участват в изложба и да се използват при други поводи от организаторите. Същата, представяща най-добрите творби, ще бъде открита по време на празника “Балканът пее и разказва” на 11.06.2022 г. в Котел, а класираните на първите три места в двете възрастови групи ще получат награди.

Повече информация за конкурса може да получите на тел. 0894443524 – Община Котел.

Предишна EXTREME ZONE SLIVEN КАНИ НА УНИКАЛНА ТРЕНИРОВКА В ЗАЛАТА НА СТАНКА ЗЛАТЕВА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СВЕТЛА ИЛЧЕВА ПОЛУЧАВА НАГРАДАТА „АРГИРА ЖЕЧКОВА“ ЗА 2018 Г.

Светла Илчева е тазгодишният носител на наградата „Аргира Жечкова“. Тя е учител от СУ „Константин Константинов“ в Сливен. Активен читалищен деец и общественик. Номинацията на Светла Илчева е направена от

Новини Сливен

ЛЕК АВТОМОБИЛ ГОРЯ НА БУЛ. „ГЕОРГИ ДАНЧЕВ“ В СЛИВЕН

Лек автомобил горя на бул.“Г.Данчев“ в град Сливен на 10 август. Сигналът е получен в 09,14 часа. Произшествието е възникнало по време на движение в лек автомобил „Фолксваген Поло“, собственост

Новини Сливен

СЪДЪТ ПУСНА ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ ДЖИГИТА С БМВ Х5, ПРОКУРАТУРАТА ПРОТЕСТИРА

Районна прокуратура – Сливен протестира определение на съда (от 22.01.2019г.), с което е определена мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо Илко Й. Той е обвинен за това, че на 19.01.2019