ОБЩИНАТА ЩЕ ПРАВИ ВСЯКА СЕДМИЦА ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19 НА РАБОТЕЩИТЕ В СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ ОТ РЕЗИДЕНТЕН ТИП

ОБЩИНАТА ЩЕ ПРАВИ ВСЯКА СЕДМИЦА ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19 НА РАБОТЕЩИТЕ В СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ ОТ РЕЗИДЕНТЕН ТИП

Община Сливен ще прави всяка седмица,за своя сметка,тестове за COVID-19 на персонала в социалните услуги от резидентен тип. Това обяви на брифинг пред журналисти кметът Стефан Радев във връзка с мерките, които се предприемат след като беше установено огнище в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост на селище „Качулка“. И към момента РЗИ тества всеки месец персонала, както и този в Дома за стари хора в Сливен.

„При теста от предния месец 100% с отрицателен резултат. Явно обаче това е дълъг период и затова решихме да останат тестовете от РЗИ за месец, но общината да прави допълнителни тестове за наша сметка всяка седмица. И не само за „Качулка“ и старческите домове, а за всички услуги, които имаме от резидентен тип – потребители, които живеят постоянно и има риск от това някой от персонала да внесе заразата“, обясни Стефан Радев.

В момента се водят преговори с лаборатория, която да извършва тестването по метода на пуловете. Ще бъдат тествани над 200 човека или ще се правят по над 40 пула на седмица.

„Ще осигуряваме колкото са необходими средства, за да можем на по-ранен етап да хванем такъв случай и по-малко служители и потребители да бъдат засегнати от заразяване“, каза още кметът.

Вчера общината обяви, че се търсят три медицински сестри и седем хигиенисти за дома в „Качулка“. Те щеизпълняват задълженията на част от персонала, който даде положителна проба за коронавирус. Няколко души вече са входирали своите документи.

„Две трети от персонала са на работа.Към момента в дома медицинските лица са 3 – фелдшер и две медицински сестри. Спрени са отпуските, уплътнено е работното време, но няма да са достатъчни, за да се покриват всички смени и дежурства. Работим и със съсловната организация на медицинските специалисти и имаме уверението й, че ще успеем да намерим хора. Има едно момиче, което е студент все още, но е бременно и близките му не са склонни да работи в тази среда. Има и една жена, която е пенсионер, проявила желание да се включи. В момента проверява дали документите й позволяват да извършва такава дейност“, посочи градоначалникът.

Сто процента от персонала в дома е тестван. Първоначалното епидемиологично проучване е обхванало всички потребители, които са контактни на първата положителна жена от дома. Днес ще започне вземането на проби и на останалите постоянно пребиваващи там.

„Още вчера сутринта е назначена терапия от личния лекар на потребителите, които са с установена коронавирусна инфекция. Доставени са необходимите лекарства. Към момента нямаме данни за усложняване състоянието на някой от тях“, каза от своя страна заместник-кметът Пепа Чиликова.

Днес ще бъде извършена цялостна дезинфекция в района около блоковите пространства в „Качулка“, както и в общите части на сградите. Освен това в околните села, от които са работещите в дома, Градско, Новачево и Бяла, също е назначена дезинфекция на спирките и критичните точки в населените места.

По предложение на Община Сливен се очаква засилен контрол за носенето на маски в градския и междуселищния транспорт.

„Проверките в транспорта са съвместни усилия на РЗИ и полицията, така че да се засили контролът при пътниците. Факт е, че и без този случай в „Качулка“, има ръст на заболеваемостта в последната седмица на територията на общината. Очакванията са есента да става по-тежко и е време отново да влезем всички в режим на спазване стриктно на мерките. Към момента не се предвиждат нови ограничения, освен тези, които действат като заповед на министъра на здравеопазването, но това не пречи на всеки от нас да проявява повече отговорност към собственото си здраве и това на близките си“, заяви кметът Стефан Радев.

Той посочи, че към момента ситуацията в детските градини и училищата е спокойна и няма затворени детски заведения.

Предишна "ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА" НА ОБВИНЯЕМИЯ ЗА ТЕЖКАТА КАТАСТРОФА КРАЙ ГКПП - ЛЕСОВО
Следваща ОБЛАСТНИЯТ КРИЗИСЕН ЩАБ ПРИЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА С ЕПИДЕМИЯТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

 КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ИЗКАЗВА СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ НА АКАДЕМИК МЕТОДИЙ ГРИГОРОВ

На 83 години този свят напусна академикът и почетен гражданин на Сливен Методий Григоров. В съболезнованията си към семейството и близките кметът Стефан Радев подчерта, че името на Методий Григоров

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ ЯНКО ЯНКОВ ЗА 24 МАЙ

„Върви, народе възродени, към светла бъднина върви,   с книжовността, таз сила нова, съдбините си поднови!…” Тези стихове от Стоян Михайловски в съзвучие с музиката на Панайот Пипков карат всеки български гражданин

Новини Сливен

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА В ДОБРИЧ: ЗАРАДИ ПОЛИТИЧЕСКИ РЕВАНШИЗЪМ СМЕ НА ПЪТ ДА ИЗГУБИМ 12 МЛРД. ЛЕВА

„Заради политически реваншизъм сме на път да загубим 12 млрд.лв. по Плана за възстановяване и устойчивост“. Това каза водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Сливен Десислава Танева на среща със