ОБЩИНАТА ОТПУСКА СУБСИДИЯ НА „ВиК“ ЗАРАДИ КРИЗАТА С ВОДАТА В ДВЕ СЕЛА
юли 1, 2023 1617 Прегледи

ОБЩИНАТА ОТПУСКА СУБСИДИЯ НА „ВиК“ ЗАРАДИ КРИЗАТА С ВОДАТА В ДВЕ СЕЛА

Община Сливен отпуска целева субсидия на държавното дружество „В и К“ за частични ремонти в Чинтулово и Тополчане. Това се налага заради недостига на питейна вода в две от най-големите сливенски села. Ще бъдат отпуснати 98 400 лева за неотложните дейности за подобряване на водоснабдяването, реши на последното си заседание Общинският съвет.

Предложението бе внесено от кмета Стефан Радев след проведена среща с управителя на „В и К – Сливен“ ООД инж. Пламен Трифонов. В нея участваха зам. кметът Румен Иванов и кметът на Чинтулово Иван Щилиянов.

„През последните години много пъти сме разговаряли с ръководството на „В и К“, но получаваме само обещания и насреща – нищо. Сега от няколко дни отново нямаме вода. Напрежението е голямо, хората се бунтуват“, каза Иван Щилиянов.

Кризата е възникнала, тъй като изграденото преди десетилетия водоснабдяване е с капацитет да осигурява вода за 700 – 800 души. Този капацитет отдавна не отговаря на реалните нужди. Към момента жителите на Чинтулово са два пъти повече или над 1500 души. Най – продължително без вода остават имотите в по – високите части на населеното място. Засегнати са собственици на имоти, които са коректни платци. Проблемите в селото се задълбочават особено през летните месеци, когато от безводието страдат всички. Възниква реален риск от зарази и разпространение на болести. Подобна е ситуацията и в част от територията на Тополчане.

Подобрението на водоснабдяването ще бъде финансирано от общинския бюджет, тъй като „В и К – Сливен“ няма средства. „Налага се Общината да субсидира държавното дружество, но нямаме избор, защото е недопустимо в днешно време хиляди хора да нямат достъп до питейна вода“, коментира кметът Радев. Общината осигури и две водоноски в Чинтулово, въпреки че това е задължение на „В и К“ при липса на водоснабдяване за повече от 12 часа.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ВОЕННОСЛУЖЕЩ ПРЕГАЗИ С БУСА СИ ПИЯН МЪЖ, ЗАСПАЛ КРАЙ ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПЕЖО ИЗГОРЯ НА КАРАНДИЛА

Късо съединение в ел.инсталацията на лек автомобил „Пежо 207“ е причина за запалване на превозното средство. Инцидентът е станал по време на движение, на път в района на местност „Караднила“.

Новини Сливен

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НС ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ПРИСЪСТВА НА ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ“ В СЛИВЕН

Председателят на Народното събрание и патрон на ХХ – то юбилейно издание на Националния фестивал на детската книга, който се провежда в Сливен, Цвета Караянчева присъства на тържествената церемония за

Новини Сливен

ПОЛИЦИЯТА ЗАДЪРЖА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НА ВЪОРЪЖЕН ГРАБЕЖ

Полицейски служители на ОДМВР-Сливен и РУ-Нова Загора започват работа по случая в края на миналата година след получен сигнал за въоръжен грабеж. Около 23,00 часа на 1 декември четирима маскирани