ОБУЧЕНИЕ ЗА ДЕЙНОСТТА НА КЛИНИЧНАТА ЛАБОРАТОРИЯ СЕ ПРОВЕДЕ В МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“-СЛИВЕН
19.01.2024 719 Прегледи

ОБУЧЕНИЕ ЗА ДЕЙНОСТТА НА КЛИНИЧНАТА ЛАБОРАТОРИЯ СЕ ПРОВЕДЕ В МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“-СЛИВЕН

Обучение на специалистите по здравни грижи на тема:. Преданалитичен етап в клинична лаборатория. Правила и грешки при вземане на кръв“ се проведе в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен. Присъстваха 69  специалисти по здравни грижи.Лектор беше д-р Галина Бакърджиева –началник Клинична лаборатория към болницата.

Тя говори за значимостта на клиничната лаборатория  като  самостоятелна, научна дисциплина с комплексен и приложен характер. Предметът на клиничната лаборатория включва изследването на химичния и клетъчния състав на биологичните течности и тъкани  на човешкия организъм  в норма и патология.

Д-р Бакърджиева открои  факторите, които повлияват резултатите  и достоверността на  клиничнолабораторните показатели – пол, възраст, бременност, физическа активност, начин на хранене, климат, сезон и др. На  лабораторните резултати повлияват и медицинските процедури и лекарства. Влияние имат и фактори в предлабораторния етап – предварителна подготовка на пациента-психическо напрежение, физическа активност, предшестващо хранене, положение на тялото на пациента. Бяха припомнени основните правила и изисквания за вземане на биологичен материал за клиничнолабораторни изследвания, работа със затворена система за вземане на кръв, реда за вземане на кръвните проби в детайли.

Д-р Бакърджиева наблегна на източниците на грешки при вземане на биологичен материал. Работата със затворена система за вземане на биологичен материал е предпоставка за отстраняване на голяма част от грешките и осигурява безопасна работа на персонала през целия цикъл. Изискванията за съхранението и транспортирането на биологичния материал. Обучението завърши с тест.  Курсът е акредитиран по ЕКС на БАПЗГ.

Предишна МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕР НА АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ ЩЕ КАЦА ДНЕС В ДВОРА НА ВОЕННА БОЛНИЦА
Следваща ОБЩИНАТА РЕМОНТИРА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА В КВАРТАЛ „КЛУЦОХОР“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

36-ГОДИШНА ОТКРАДНА МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

Криминалисти на РУ-Сливен са задържали 36-годишна жена за кражба на мобилен телефон. Тя е установена и задържана в хода на специализирана операция на 26 септември. 36-годишната З.Ч. от град Сливен

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ ПО ПОВОД МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА

По повод Международния ден на възрастните хора, който по традиция се чества днес, на първи октомври, кметът на община Сливен Стефан Радев изразява най-добри пожелания към хората от третата възраст.

Новини Сливен

ШЕФ НА БАЗА ЗА ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ Е ЗАДЪРЖАН ЗАРАДИ КОНТРАБАНДНИ ЦИГАРИ

Близо 100 000 къса контрабандни цигари са иззети при операция на икономическа полиция в Сливен. Акцията е проведена на 2 август в град Кермен. Служители на сектор „Противодействие на икономическата полиция“