ОБСЪДИХА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА 38 ЯЗОВИРА ОТ ОБЩИНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА
юни 10, 2020 676 Прегледи

ОБСЪДИХА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА 38 ЯЗОВИРА ОТ ОБЩИНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА

38 общински язовира на територията на Сливенска област ще бъдат предоставени безвъзмездно на държавата за стопанисване и управление.  Процедурата по прехвърлянето бе тема на работна среща в областната администрация с участието на зам.областния управител Камен Костов и експерти от администрацията, кмета на община Сливен Стефан Радев, представители на общините Котел и Нова Загора и екип от регионалното звено – Бургас  към Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“.

Решенията тези язовири да бъдат дарени на държавата са взети от общинските съвети. 30 от язовирите са в община Нова Загора, 7 – в община Сливен и 1 – в община Котел.  По-голяма част от посочените водоеми са в лошо техническо състояние и потенциално опасни. Поддръжката и ремонтирането им изискват вложение на много средства, каквито общините не могат да заделят.  На срещата бяха обсъдени техническите параметри на всеки един обект, както и бъдещите действия на общините, областната администрация и държавното предприятие за прехвърлянето им.

Един от водоемите представлява особен случай. Язовир „Калън дере“ се намира в база „Ново село“.  Общината в Котел като собственик е задължена да го поддържа, но изпитва затруднения заради специалния статут на територията на базата. От друга страна, не може да черпи права като собственик, защото е невъзможно да го отдава на концесия и да получава дивиденти. Язовирът има акт за собственост, но имотът не е отразен нито в карта на възстановената собственост, нито в кадастрална карта. Областният управител ще се обърне към Министъра на отбраната за съдействие при разрешаването на този казус.

Предишна РЕМОНТИТЕ ПО УЛИЧНАТА МРЕЖА НА СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВАТ
Следваща ВОЕННА БОЛНИЦА – СЛИВЕН РАЗКРИВА ОЩЕ ПЕТ ЛЕГЛА ЗА БОЛНИ ОТ COVID – 19

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: ЧЕСТИТ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Българинът изпитва особена почит и уважение към личностите, посветили житейския си път на просвещението и духовното израстване. На първи ноември прославяме техните имена и черпим от вдъхновението и силата им.

Новини Сливен

64-ГОДИШЕН ШОФЬОР ОТ СЛИВЕН Е В АРЕСТА ЗА КАРАНЕ В ПИЯНО СЪСТОЯНИЕ

Водач с алкохол над 1,2 промила е установен от полицейски служители в град Сливен. На 1 ноември, на булевард „Ген. Скобелев“ е спрян за проверка лек автомобил „Форд Ескорт“, управляван

Новини Сливен

14 СТАРИ КМЕТА СА НОВИТЕ 14 КМЕТСКИ НАМЕСТНИЦИ В ОБЩИНА СЛИВЕН

Доскорошните кметове на населени места, чието население е под 350 жители, са назначени за кметски наместници, научи Sliveninfo. Назначението е станало веднага след първия тур на изборите, на 28 октомври.