ОБСЪДИХА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПОДКРЕПА НА ДЪЛГОТРАЙНО ПРЕБИВАВАЩИ ПАЦИЕНТИ В ДЪРЖАВНИТЕ ПСИХИАТРИЧНИ БОЛНИЦИ
22.03.2024 328 Прегледи

ОБСЪДИХА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПОДКРЕПА НА ДЪЛГОТРАЙНО ПРЕБИВАВАЩИ ПАЦИЕНТИ В ДЪРЖАВНИТЕ ПСИХИАТРИЧНИ БОЛНИЦИ

Областният управител Маринчо Христов проведе вчера работна среща за обсъждане на възможностите за подкрепа на дълготрайно пребиваващи пациенти в Държавните психиатрични болници.

На срещата присъстваха директорът на Регионална здравна инспекция – Сливен д-р Николина Иванова, директорът на Регионална дирекция за социално подпомагане Сливен Тянка Динева, Васил Монев-началник група Териториална полиция към отдел Охранителна полиция при ОД на МВР, експерти от общините Сливен и Нова Загора: Дилян Стойков – главен експерт в Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в Община Сливен; Евелина Аврамова – началник отдел „Здравеопазване и социални услуги”, Община Нова Загора и Цветанка Радева – старши експерт в същия отдел.

Областният управител обясни, че срещата е във връзка с писмо на председателя на Временната комисия за защита на правата на психично болните пациенти и изготвяне на законодателни промени, които да ги гарантират, в 49-то Народно събрание. В писмото на Временната комисия са описани приети от комисията решения, с които се ангажират отговорните институции от изпълнителната и местната власт за изпълнение на задачи, свързани с подобряване на благосъстоянието на дълготрайно пребиваващите пациенти в Държавните психиатрични болници.

Съгласно решенията на Временната комисия ангажираните институции следва да направят поименен списък на лицата постоянно пребиваващи по социални индикации в Държавни психиатрични болници, да се извърши оценка на потребностите на тези лица, насочването им към подходящи социални услуги и подготовка на лицата за извеждане от болниците.

Присъстващите на срещата споделиха случаи от практиката си, свързани с търсене на решения за подкрепа на психично болни лица и семействата им и проблемите, които възпрепятстват работата им в тази насока.

Бяха дискутирани трудностите, които срещат служителите на ОД на МВР при транспортиране на психично болни лица, както и при търсене на информация за тях, координацията между институциите при работа по различни случаи с психично болни лица и семействата им,  липсата на ясно разписани ангажименти на институциите при изписване на пациентите от Държавните психиатрични болници и на единна национална информационна система, липсата на подходящи интегрирани здравно-социални услуги за психично болни лица, бавните процедури при настаняване на лицата в психиатрична болница, недостатъчния брой психиатри на територията на област Сливен.

По отношение на съществуващите социални услуги в област Сливен за психично болни лица стана ясно, че в гр. Сливен има Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства, който е със запълнен капацитет. Съществуващата специализирана институция Дом за възрастни с психични разстройства (мъже) в гр. Твърдица също работи със запълнен капацитет, има и чакащи за настаняване.

Всички присъстващи на срещата се обединиха около мнението, че е необходимо:

– Да бъде разписан ясен механизъм за междуинституционално взаимодействие при изписване на психично болни пациенти от Държавните психиатрични болници, с конкретни срокове и ангажименти на всяка институция от момента на изписване и посрещане на пациента, както и относно осигуряване на последваща грижа и подкрепа.

– Да се създаде единна национална система, достъпна за всички отговорни институции, с информация за психично болните лица.

– Реформиране на съществуващите Държавни психиатрични болници и обмисляне на възможността към тях да бъдат разкрити съпътстващи интегрирани здравно-социални услуги, в които да бъдат настанявани психично болни лица.

В заключение г-н Христов обобщи, че проблемът е много сериозен и всички отговорни институции, както и цялото общество, трябва да намерим правилния път, за да се помогне на психично болните хора, както и на дълготрайно пребиваващите  пациенти в Държавните психиатрични болници, да бъдат реинтегрирани в общността.

За проведеното на срещата обсъждане ще бъде информирана Временната комисия за защита на правата на психично болните пациенти и изготвяне на законодателни промени, които да ги гарантират, в 49-то Народно събрание.

 

Предишна МЪЖ Е ОТКРИТ МЪРТЪВ В КЛАДЕНЕЦ
Следваща ПРОВЕДЕ СЕ ДЕВЕТНАДЕСЕТО ИЗДАНИЕ НА ПЕСЕНЕН КОНКУРС „ГЛАС НА НОВА ЗАГОРА“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КАК ЕДИН СКРОМЕН ШОФЬОР ОТ ФИРМА „ДОРИС“ СТАНА ГЕРОЙ НА НАШЕТО ВРЕМЕ

Шофьор на междуградски автобус по линията София-Сливен спаси живота на пътник по време на курс от столицата към Града на Сините камъни. Инцидентът в превозното средство на сливенската фирма „Дорис“

Новини Сливен

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В СЛИВЕН ЩЕ ИЗБИРА НОВ ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ

На редовната си сесия този четвъртък, 17 ноември, местният парламент в Сливен предстои да избере нов зам.председател. Това стана ясно на днешната пресконференция на председателя на Общински съвет-Сливен Димитър Митев.

Новини Сливен

ПЕТ ГОРЯЩИ КОМИНА ВДИГНАХА НА КРАК ОГНЕБОРЦИ В СЛИВЕН И ТВЪРДИЦА

Екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Сливен са се отзовала на 11 сигнала през изминалото денонощие. 5 сигнала  за запалени комини, един в Твърдица и 4 в