ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН
27.11.2020 5019 Прегледи

ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН

Уважаеми съграждани,

Приятели,

В 23,30 часа тази нощ влизат в сила допълнителните противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.  Днес институциите, ангажирани с контрола, провеждат разяснителна кампания в обекти, които временно ще преустановят посещенията до 21 декември. Разяснения ще бъдат дадени и в обектите, които ще продължат да предоставят стоки и услуги. Там, където е необходимо, ще бъде оказано съдействие при организацията на безопасен работен режим.

Мерките, които трябва да изпълняваме през следващите три седмици, не са ни непознати. Познаваме ги от началото на епидемията. Място за паника няма.

Позволявам си да се обърна към Вас по няколко причини.

Точно преди половин година в област Сливен се разболяваха по няколко души в денонощието. Към днешна дата за денонощие биват диагностицирани до 10-15 пъти повече заболели. Преди шест месеца инфекциозните отделения в двете сливенски болници на първа линия – областната и военната, можеха да приемат всички положителни за COVID-19 пациенти – по 50-60 души, включително и леките случаи.  Към днешна дата областната болница е разкрила още три COVID-отделения. Разкрити са легла и в пет частни болнични заведения. Хоспитализираните са три пъти повече – по 180-190 души, по-тежки и тежки случаи, при пълен капацитет. Над 800 болни, които са с по-лека симптоматика, провеждат терапията си в домашни условия под лекарско наблюдение.  Много, близо 1700 души, са излекуваните. Но за съжаление, в някои случаи битката с коронавируса е неравностойна. Губим най-скъпи близки, приятели, колеги. Изгубихме и двама лекари.

Това са фактите.

Можем ли да разкрием още COVID-легла? Да, можем. Създадена е организация за това. Осигурени са медикаменти. Но ако няма лекари, които да оказват помощ и да ни лекуват, линейките ще се превърнат в обикновени автомобили, а болничните легла – в кревати. Тревогата ни е, че медиците ни работят от началото на епидемията при огромно денонощно натоварване. Загрижени сме, че през този месец заразените лекари, фелдшери, медицински сестри, санитари и друг персонал се увеличиха  – в болничната, доболничната и спешната помощ, включително и в структурите, които не са предназначени за лечение на COVID-19.

Можем ли да се справим? Вярвам в това. Най-добрите специалисти в страната увериха, че още в края на втората седмица от въвеждането на мерките ще се почувства ефект. Стига да сме дисциплинирани, да спазваме дистанция, да извършваме редовна дезинфекция и да се придържаме към социална изолация.  Проявата на лична отговорност от всеки е единственото печелившо поведение. Това е отговорност към живота!

Нека сме здрави, силни и да не губим вяра! Щом сме единни, ще се справим!

С уважение:

 

Чавдар Божурски

Областен управител на област Сливен

Предишна ВТОРИ МЯСТО В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС "ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО" 2019/2020 Г. ЗА УЧЕНИЦИ ОТ ОУ "ХРИСТО БОТЕВ" - СЛИВЕН
Следваща МИНИСТЪРЪТ НА ЕКОЛОГИЯТА ВЕЩАЕ ВОДНИ БУНТОВЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЗДРАВ НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ПО ПОВОД ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН

Уважаеми учители, скъпи ученици, На прага сме на една Нова учебна година. С особено вълнение се обръщам днес към Вас, за да Ви поздравя по повод Първия учебен ден. За

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН СТАРТИРА БЛАГОУСТРОЯВАНЕТО НА МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА В КВАРТАЛ „БЪЛГАРКА“

Започнаха дейностите по благоустрояване на междублокови пространства в кв. „Българка“ около блокове № 37, 33, 32, 31 и 20 по проекта за трите квартала – „Сини камъни“, „Дружба“ и „Българка“.

Новини Сливен

 БЕЗПЛАТНИ ОЧНИ ПРЕГЛЕДИ В СЛИВЕН НА 7 ЮЛИ

Сливен се включва в Националната скринингова кампания за безплатни очни прегледи „Зрението е всичко! Прегледай се!“ на Български лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и Байер България. На 7 юли