ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ЗА ТРЕТИ МАРТ
март 3, 2022 410 Прегледи

ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ЗА ТРЕТИ МАРТ

 

Скъпи съграждани,

Посрещаме днешния Трети март в тревожна за международната общност обстановка заради братоубийствената война в Украйна. Цели семейства, деца и възрастни преживяват немислима трагедия и човешка мъка. Това за нас, българите, е особено болезнено, защото по нашите земи завинаги ще почиват костите на хиляди руски войници.

На днешната дата въпросите за свободата, както винаги досега, търсят отговори. Нека с гордост припомним, че без възрожденците ни, без Хаджи Димитър и Панайот Хитов, без Раковски, Левски и Ботев, без обикновените, смели български мъже нямаше да има Освобождение, според оценката на историците. Този дух, вдъхновил наследниците им, доведе и до Съединението, и до Независимостта на Отечеството. Дълбок поклон!

Нека изразим признателността си и към руските, украинските, беларуските, румънските, полските, финските воини, които в решаващи битки от войната през 1877-78 година се сражаваха в името на нашето бъдеще. Те също са били нечии синове, съпрузи и бащи, като нашите предци.  Дълбок поклон!

Нито днес, нито утре ще имаме право да обличаме историческите факти в нови дрехи.  Те са свързани с пътя ни към свобода и независимост. Силно вярвам, че за нас това са осъзнати ценности. И ще ги отстояваме без колебание винаги, когато заради война има разделени от бащите си деца и разбити животи.

Нека помним нашата история, нейните възходи и падения. Денят Трети март – ден на българската свобода, ден на нашето национално осъзнаване и признаване от света! Да отдадем почит на героите, останали завинаги по земята на България преди 144 години!

Да се помолим за мир и за човешка солидарност!

С уважение:

Веселин Вълчев

Областен управител на област Сливен

Предишна ПОЗДРАВ НА КМЕТА КОСТА КАРАНАШЕВ ПО СЛУЧАЙ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - 3 МАРТ
Следваща КИРИЛ ПЕТКОВ: СВОБОДАТА НЕ ИДВА ДАРОМ. ТЯ ИДВА СЪС САМОЖЕРТВАТА НА ХИЛЯДИ ЗАГИНАЛИ ВОИНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЗДРАВ ОТ КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ КЪМ ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ В ОБЩИНА СЛИВЕН

Уважаеми военнослужещи, дами и господа цивилни служители от Гарнизон – Сливен, воини от запаса и ветерани от войните, За мен е чест да Ви поздравя с празника 6 май –

Новини Сливен

ДИМИТЪР СЯРОВ: ТВЪРДО ПОДКРЕПЯМ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

Темата за машинното гласуване си остава сред главните в процеса на подготовка за изборите на 11 юли. Като един от депутатите на Демократична България в 45 НС, подкрепил машинното гласуване,

Новини Сливен

ДЕЦАТА НА КОТЕЛ ПОЗДРАВЯВАТ СЪГРАЖДАНИТЕ СИ С ИЗЛОЖБА В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Изложба от детски рисунки подреди Общинска библиотека „Петър Матеев“  в Котел в навечерието на 22-ри септември – Денят на Независимостта на България. Изложбата показва рисунки, вдъхновени от исторически сведения за