ОБРАЗОВАТЕЛНИ УРОЦИ С ТАЛАНТЛИВИ МУЗИКАНТИ В ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА
24.11.2023 455 Прегледи

ОБРАЗОВАТЕЛНИ УРОЦИ С ТАЛАНТЛИВИ МУЗИКАНТИ В ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА

С подкрепата на общинското ръководство на 24 ноември 2023 г. ученици от начален курс в община Нова Загора влязоха в час по музика, организиран от истински музиканти. Те гостуваха в ОУ „Христо Ботев“ с. Съдиево, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Коньово и СУ „Христо Ботев“ – начален етап в гр. Нова Загора. Атрактивните открити уроци бяха водени от Иван Радилов, посветил живота си на изкуството. Учениците се докоснаха до изпълнения на живо от цигуларката Гинка Радилова и пианистката и оперна певица Цвета Панчева. Майсторските изпълнения впечатлиха малките ученици, а  срещата с талантливи и постигнали мечтите си музиканти остави ярки спомени от един незабравим вълнуващ учебен час. В него те научиха историята на цигулката и пианото, запознаха се с  тяхното музикално семейство, родината им и създателите им. С емоционален разказ гостите пренесоха децата на едно пътешествие, където се срещнаха с виенските класици Моцарт, Бетовен и Хайдн. Отбиха се и до Русия, за да съпреживеят музиката на Чайковски. Пътуваха в миналия век и в България, когато са творили Добри Христов, Панчо Владигеров, Любомир Пипков.

В класните стаи прозвучаха химнът на България „Мила Родино“, химнът на Европа „Ода на радостта“, откъси от класически произведения за цигулка и пиано. Те станаха част от вълшебната приказка, която обогати познанията на учениците за необятния мелодичен  свят и докосна сърцата им.

За интересния урок Гинка Радилова, Цвета Панчева и Иван Радилов получиха възторжени аплодисменти, подаръци и цветя.

Директорите и учителите на училищата изказаха сърдечни благодарности за изживяното съприкосновение с музиката на своите гости и на кмета на Община Нова Загора Галя Захариева за реализирането на събитието.

Община Нова Загора неведнъж застава зад интересни идеи, насочени към образованието. Наскоро всяко училище в общината получи подарък за училищната библиотека – две методически  книги. Гостуващите уроци по музика се оказаха поредната насочена към децата инициатива, която предизвика интереса им и създаде трайни спомени за един учебен час, споделен с обичащи музиката и отдали се на нея талантливи българи.

Предишна ВОЕННИЯТ СЪД В СЛИВЕН НАРЕДИ РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА СМЪРТТА НА МАЙОР ТЕРЗИЕВ ДА ПРОДЪЛЖИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЧЕТИРИМА УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛ СА СРЕД НОВИТЕ БОЛНИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Четирима ученици и учител са сред новозаболелите през последното денонощие 67 жители на Сливенска област, съобщиха от Областния кризисен щаб. Учениците са от различни учебни заведения. Нямат връзка с гимназистите

Новини Сливен

КРИМИНАЛИСТИ ИЗЗЕХА ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО КАНАБИС

Криминалисти иззеха голямо количество канабис, отглеждан в частен имот в сливенското село Блатец. 25 растения от вида на конопа са иззети при специализирана операция по линия „Наркотици“. На 13 август

Новини Сливен

ОФИЦИАЛНО ВСТЪПВАНЕ В ДЛЪЖНОСТ НА НОВОИЗБРАНИЯ КМЕТ НА ОБЩИНА КОТЕЛ И ПОЛАГАНЕ НА КЛЕТВА ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ КОТЕЛ

На 13 ноември /понеделник/, от 10:30 ч., ще се състои първото заседание на Общинския съвет, на което  клетва ще положат новоизбраните кметове на община, на населени места и общински съветници.