ОБЛАСТ СЛИВЕН Е С НАЙ-НИСКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ И НА ДВАТА ВИДА ИЗБОРИ
09.06.2024 592 Прегледи

ОБЛАСТ СЛИВЕН Е С НАЙ-НИСКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ И НА ДВАТА ВИДА ИЗБОРИ

Малко над 20% е избирателната активност на изборите за Народно събрание и Европейски парламент към 16.00 часа, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Към 16.00 часа средната активност на предрочните парламентарни избори е 20,44%. Най-ниска активност е отчетена в Сливен – 15,14%, а най-висока – в Смолян – 27,09%. На парламентарните избори на 2 април 2023 активността е била 27,27%.

Към същия час правото си на вот за Европейски парламент са упражнили 20,89%. Най-ниска е активността отново в Сливен – 14,86% , а най-висока е в Кърджали – 28, 57%.

На 117 машини е преустановено гласуването към 17.00 часа. 7 от дефектиралите устройства са извън страната.

Към същия час в ЦИК са постъпили 72 жалби и сигнали. Най-честите от тях са за избиратели, които не са допускани до изборните секции, случаи на предизборна агитация, както и за членове на СИК, които не поставят печати върху машинните бюлетини.

„Отново призоваваме членовете на сакционните избирателни комисии да изполняват задълженията си. Те носят отговорност и това е тяхно задължение“, напомни говорителя на ЦИК Росица Матева.

Предстои ЦИК да реши дали тези гласове ще се зачитат, посочи Матева. Тя коментира още, че личното ѝ мнение е, че е крайно време да има санкции за членовете на СИК, така че те да знаят, че носят отговорност. Това, обаче, зависи от районните избирателни комисии.

Гласуването извън страната вече приключи в Нова Зеландия, Австралия и Япония. Част от секциите там вече са предали резултатите си в ЦИК.

 

fakti.bg

Предишна ДЕЯН ДЕЧЕВ: ГЛАСУВАХ ЗА ПОВЕЧЕ СПРАВЕДЛИВОСТ, МОРАЛ И ПОЧТЕНОСТ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЕМИНАР ЗА ДОБРОВОЛНИТЕ ФОРМИРОВАНИЯ СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия /2018-2030/ и нормативните промени бяха сред основните теми на семинар за дейността на доброволните формирования, чийто домакин бе областната администрация. Семинарът се

Новини Сливен

НОВА ИНИЦИАТИВА ЗАПОЗНА РОДИТЕЛИ С ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ТРАФИК НА ХОРА И СЕКСТОРШЪН

По линия на работата си по превенция на престъплението трафик на хора и безопасното използване на интернет, Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен стартира своята

Новини Сливен

ПРОВЕДЕ СЕ РЕДОВНИЯТ ПРИЕМЕН ДЕН НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ

Днес се проведе редовният приемен ден на кмета Стефан Радев. Граждани на Сливен го запознаха с лични проблеми от различно естество. Кметът изслуша и предложенията на жители в различна насока