ОБЛАСТ СЛИВЕН Е НА НЕЗАВИДНОТО 26 МЯСТО ПО ЗАЕТОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО
август 25, 2022 452 Прегледи

ОБЛАСТ СЛИВЕН Е НА НЕЗАВИДНОТО 26 МЯСТО ПО ЗАЕТОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО

През второто тримесечие на 2022 г. общият брой на заетите лица на 15 и повече навършени години в област Сливен е 62.6 хил., от които 35.8 хил. са мъже, а 26.7 хил. са жени. Коефициентът на заетост в областта през второто тримесечие на 2022 г. е 42.9% (при 53.7% за страната). Той е съответно 51.3% за мъжете и 35.3% за жените. По коефициент на заетост област Сливен е на двадесет и шесто място в страната.
В сравнение с първото тримесечие на 2022 г. общият брой на заетите лица в област Сливен намалява с 1.6%, а спрямо второто тримесечие на 2021 г. намалява с 14.6%.

Фиг. 1. Коефициенти на заетост по тримесечия в област Сливен

През второто тримесечие на 2022 г. заетите лица на възраст 15 – 64 навършени години са 61.2 хил., като 34.6 хил. от тях са мъже, а 26.6 хил. са жени. Коефициентът на заетост за населението в същата възрастова група е 56.0%, съответно 62.4% за мъжете и 49.5% за жените.
В сравнение с първото тримесечие на 2022 г. общият брой на заетите лица на възраст 15-64 навършени години в областта се увеличава с 0.2%, а спрямо второто тримесечие на 2021 г. броят на заетите лица в тази възрастова група е по-малко с 13.4%.
Методологични бележки

Наблюдението на работната сила е извадково и се провежда непрекъснато, като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на 15 и повече навършени години. То обхваща обикновените домакинства в страната.
Наблюдаван период – характеристиките на всяко анкетирано лице се отнасят за състоянието му през определена календарна седмица.

Заети са лицата на възраст 15 – 89 навършени години, които през наблюдавания период:
– извършват работа дори за един час, за което получават работна заплата или друг доход;
– не работят, но имат работа, от която временно отсъстват поради болест, годишен отпуск, отпуск при раждане и отглеждане на малко дете и други.
Коефициент на заетост – относителният дял на заетите лица от населението на 15 и повече навършени години или в съответната възрастова група.

При оценката на резултатите за второто тримесечие на 2022 г. са използвани предварителни данни за населението на страната към 31.03.2022г., като е изключено населението, живеещо в колективни домакинства.
Както при всяко извадково наблюдение, данните от Наблюдението на работната сила са обременени с грешки, дължащи се на извадката (стохастични грешки).
Поради направените закръгления в някои случаи общите данни могат да се различават незначително от сумата на отделните групи, включващи се в тях.

По-подробни данни от Наблюдението на работната сила за второто тримесечие на 2022 г. могат да се намерят на сайта на НСИ – www.nsi.bg, раздел „Пазар на труда“, Наблюдение на работната сила.

 

Териториално статистическо бюро – Сливен

Предишна ШОФЬОР С РЕКОРДНИ ПРОМИЛИ АЛКОХОЛ Е ХВАНАТ НА ПЪТЯ СЛИВЕН - ЯМБОЛ
Следваща БИВШАТА ЗАМЕСТНИК-ОБЛАСТНА УПРАВИТЕЛКА НА СЛИВЕН ДИМИТРИНКА ПЕТКОВА СЕ ОБЯВИ ВРЪЩАНЕ НА ГРАНИЧНИТЕ ЗАСТАВИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН РЕМОНТИРА ТРОТОАРИ НА ПЛОЩАД „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“

Приключиха ремонтните дейности на част от тротоарните настилки на площад „Васил Левски“, съобщиха от Дирекция „Общинска инфраструктура“. Дейностите са част от текущите планирани ремонти на Общината. Те включваха подмяна на

Новини Сливен

ПЕНЧО ИВАНОВ ЩЕ ВОДИ ЛИСТАТА НА „РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ“ В СЛИВЕН /обновена/

  Пенчо Иванов ще води листата на „Републиканци за България“, научи Sliveninfo. Пенчо Недев Иванов е роден 1959 година в Сливен. Преди повече от 20 години заминава за САЩ. Постига aмериканската мечта.

Новини Сливен

ВЕЛИКДЕНСКО ПРАЗНЕНСТВО ЩЕ СЕ СЪСТОИ НА 08 АПРИЛ В СЛИВЕНСКОТО СЕЛО БЯЛА

Традиционно „Великденско хоро-Веселие” по случай светлия християнски празник Възкресение Христово ще се състои на 08 април от 14 часа в центъра на село Бяла. Организатор на проявата „Великденско хоро –