ОБЛАСТ СЛИВЕН Е НА НЕЗАВИДНОТО 26 МЯСТО ПО ЗАЕТОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО
25.08.2022 672 Прегледи

ОБЛАСТ СЛИВЕН Е НА НЕЗАВИДНОТО 26 МЯСТО ПО ЗАЕТОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО

През второто тримесечие на 2022 г. общият брой на заетите лица на 15 и повече навършени години в област Сливен е 62.6 хил., от които 35.8 хил. са мъже, а 26.7 хил. са жени. Коефициентът на заетост в областта през второто тримесечие на 2022 г. е 42.9% (при 53.7% за страната). Той е съответно 51.3% за мъжете и 35.3% за жените. По коефициент на заетост област Сливен е на двадесет и шесто място в страната.
В сравнение с първото тримесечие на 2022 г. общият брой на заетите лица в област Сливен намалява с 1.6%, а спрямо второто тримесечие на 2021 г. намалява с 14.6%.

Фиг. 1. Коефициенти на заетост по тримесечия в област Сливен

През второто тримесечие на 2022 г. заетите лица на възраст 15 – 64 навършени години са 61.2 хил., като 34.6 хил. от тях са мъже, а 26.6 хил. са жени. Коефициентът на заетост за населението в същата възрастова група е 56.0%, съответно 62.4% за мъжете и 49.5% за жените.
В сравнение с първото тримесечие на 2022 г. общият брой на заетите лица на възраст 15-64 навършени години в областта се увеличава с 0.2%, а спрямо второто тримесечие на 2021 г. броят на заетите лица в тази възрастова група е по-малко с 13.4%.
Методологични бележки

Наблюдението на работната сила е извадково и се провежда непрекъснато, като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на 15 и повече навършени години. То обхваща обикновените домакинства в страната.
Наблюдаван период – характеристиките на всяко анкетирано лице се отнасят за състоянието му през определена календарна седмица.

Заети са лицата на възраст 15 – 89 навършени години, които през наблюдавания период:
– извършват работа дори за един час, за което получават работна заплата или друг доход;
– не работят, но имат работа, от която временно отсъстват поради болест, годишен отпуск, отпуск при раждане и отглеждане на малко дете и други.
Коефициент на заетост – относителният дял на заетите лица от населението на 15 и повече навършени години или в съответната възрастова група.

При оценката на резултатите за второто тримесечие на 2022 г. са използвани предварителни данни за населението на страната към 31.03.2022г., като е изключено населението, живеещо в колективни домакинства.
Както при всяко извадково наблюдение, данните от Наблюдението на работната сила са обременени с грешки, дължащи се на извадката (стохастични грешки).
Поради направените закръгления в някои случаи общите данни могат да се различават незначително от сумата на отделните групи, включващи се в тях.

По-подробни данни от Наблюдението на работната сила за второто тримесечие на 2022 г. могат да се намерят на сайта на НСИ – www.nsi.bg, раздел „Пазар на труда“, Наблюдение на работната сила.

 

Териториално статистическо бюро – Сливен

Предишна ШОФЬОР С РЕКОРДНИ ПРОМИЛИ АЛКОХОЛ Е ХВАНАТ НА ПЪТЯ СЛИВЕН - ЯМБОЛ
Следваща БИВШАТА ЗАМЕСТНИК-ОБЛАСТНА УПРАВИТЕЛКА НА СЛИВЕН ДИМИТРИНКА ПЕТКОВА СЕ ОБЯВИ ВРЪЩАНЕ НА ГРАНИЧНИТЕ ЗАСТАВИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ РАДЕВ УЧАСТВА В ОНЛАЙН ДИСКУСИЯ „МЕРКИ И ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ КОВИД 19”

Кметът Стефан Радев се включи в онлайн дискусия „Мерки и възможности за преодоляване на последствията от Ковид-19“, организирана от Постоянна Ромска Конференция. На нея той подчерта, че за реална интеграция

Новини Сливен

ХВАНАХА ДРОГИРАН ШОФЬОР В СЛИВЕН

Водач на МПС, употребил наркотици, е установен на 5 април в град Сливен. Около 23,30 часа на ул.“Орешака“ е извършена проверка на 31-годишния Д.Р. от Сливен. Пробата за употреба на

Новини Сливен

ОБЛЕКЧЕНИЯТА ЗА МЕСТНИЯ БИЗНЕС ОСТАВАТ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

На редовната си сесия днес местният парламент в Сливен одобри актуализацията на бюджета на Общината. Предложението бе подкрепено с 25 гласа „за“. Като основен аргумент за това кметът Стефан Радев