ОБЛАСТНИЯТ ЩАБ ПОСТАВЯ ПРОБЛЕМНИ ВЪПРОСИ НА ВНИМАНИЕТО НА НОЩ И МЗ
юни 17, 2020 2212 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ ЩАБ ПОСТАВЯ ПРОБЛЕМНИ ВЪПРОСИ НА ВНИМАНИЕТО НА НОЩ И МЗ

Областният управител Чавдар Божурски свика извънредно заседание на Областния кризисен щаб заради неблагоприятната епидемична обстановка през последните десет дни в Сливенска област.  В заседанието участваха ръководствата на РЗИ,  многопрофилните болници за активно лечение в Сливен и Нова Загора, кметът на община Сливен, председателят на Централната комисия по етика на Българския лекарски съюз, председателите на БЛС – Сливен и на съсловната регионална колегия на общопрактикуващите лекари.

„Статистиката за заболелите и анализът ми показват, че към момента не е овладяна ситуацията и че има пропуски в организацията и извършвания контрол. Това налага нуждата от допълнителни мерки“, заяви областният управител.  През изминалата седмица в област Сливен бяха регистрирани 53 нови случаи на коронавирусни инфекции, а в предходната новите случаи бяха 32.  Буди тревога броят на инфектираните лекари, здравни специалисти и лица от медицинския персонал  – 39 души /сред общо 174 положителни за Ковид-19 лица от началото на епидемията в областта/.  Положителни за болестта досега са 9 лекари, 16 медицински сестри, 1 фелдшер и 13 души санитари и помощен персонал.  На заседанието бе подчертано, че част от медиците са били инфектирани в неработещи с Ковид-19 лечебни заведения.

От началото на епидемията основната тежест за лечението на пациентите се поема единствено в две от общо четирите многопрофилни болници в областта: областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и военната МБАЛ – Сливен към ВМА – София. В областната болница са приети към момента 33-ма пациенти, във военната – 19.  Заради нарастващия брой на заразените фтизиатрията в областната болница е трансформирана във второ Ковид-отделение. Екипите в двете болници работят на 24-часов режим. В същото време броят на хоспитализираните лица остава висок за Сливенска област. Той представлява близо една пета от броя на всички пациенти, настанени за болнично лечение в цялата страна.

Участниците в заседанието се обединиха около мнението, че масовото карантиниране и стриктният контрол за спазване на карантината трябва да бъдат възобновени, тъй като са дали благоприятен резултат за ограничаване на разпространението на вируса през първия етап на епидемията в Сливенска област. Заразените лица, които са с леки форми на клиничната картина, е необходимо да бъдат поставяни под домашна карантина, под наблюдението на общопрактикуващ лекар и РЗИ. Целта на домашния стационар при леките случаи на Ковид-19 е да се избегне претоварването на болниците и Ковид-отделенията да не се използват като изолатор при леко протичане на заразата.  Отчетена бе спешна необходимост МБАЛ „Хаджи Димитър“ и МБАЛ „Царица Йоанна“, които бяха задължени да осигурят съответно 10 и 5 легла за Ковид-19, да започнат прием на съмнителни пациенти като отделения за триаж.  Със съдействието на Българския лекарски съюз ще бъдат осигурени лекари-доброволци, които да помогнат в работата на инфекциозното отделение на областната болница. Ще се потърси съдействие и от МЗ при възможност да бъдат командировани лекари-специалисти. В момента лечението се извършва от началника на отделението, който е единственият лекар-специалист в него, и от доброволци-специализанти.

Представители на болничните заведения и на лекарската колегия препоръчаха на директора на РЗИ – Сливен да организира по-широк обхват на епидемиологичните проучвания, тъй като двете работещи с Ковид-19 болници нееднократно са приемали и приемат за лечение инфектирани пациенти, които дни преди това са били приети и изписани от неработещи с инфекцията лечебни заведения. Пред директора на РЗИ – Сливен бе поставен въпросът за осъществяването на стриктен контрол за дейностите по дезинфекция и използване на лични предпазни средства от лекарите и персонала в болниците, които не лекуват пациенти с коронавирусни инфекции. Бе отправена и препоръка за ежедневно, а не – спорадично, информиране на обществото за броя на новите случаи на Ковид-19, излекуваните пациенти и епидемичната обстановка в Сливенска област.

Ръководството на МБАЛ – Сливен към ВМА – София информира участниците в заседанието, че сезира институциите за предизвикания втори пик на разпространение на коронавируса в Сливенска област при затихваща пандемия в страната. Настоява за компетентното мнение на здравните власти, за да бъдат разрешени наболелите проблеми с адекватното разпределение на лекарския ресурс и на пациентите в Сливен, както и за отношение спрямо отговорните за това лица.  Становището на МБАЛ – Сливен към ВМА – София е подкрепено от цялата лекарска колегия в болницата и е адресирано до председателя на БЛС – Сливен, председателя на Централната комисия по етика към БЛС, директора на РЗИ – Сливен, както и до Областния кризисен щаб, Националния кризисен щаб и Министерството на здравеопазването.

Областният кризисен щаб ще постави проблемните въпроси, разисквани на заседанието, на вниманието на Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването.

 

Предишна ЕДНА СТРАННА КАТАСТРОФА СЛЕД ПОЛУНОЩ В СЛИВЕН
Следваща МЪЖ ОТ СЛИВЕН СПЕШНО СЕ НУЖДАЕ ОТ КРЪВОДАРИТЕЛИ С ГРУПА "В - ОТРИЦАТЕЛНА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В НОВА ЗАГОРА АРЕСТУВАХА МЪЖ С 15 ДОЗИ ХЕРОИН

Новозагорски криминалисти хванаха 30-годишен мъж с 15 дози хероин и два пакета с метамфетамин. Проверката в дома на 30-годишния К.Я. е извършена на 19 септември в хода на ежедневния контрол

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт днес 09.01.2018 г. (вторник) до 16.00 ч. е прекъснато водоподаването в, кв. „Дебелата кория“. Днес 09.01. /вторник/

Новини Сливен

СЛИВЕН Е ДОМАКИН НА МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНО-ПРИЛОЖНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ЖИВОТНОВЪДСТВО

Международна научно-приложна конференция на тема: „Животновъдство – традиции, биологично разнообразие и споделен опит“ се провежда днес в Сливен. Във форума участват учени от  България, Франция, Германия, Гърция, Македония, Чехия, Италия,