ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЧЕСТИТИ ПРАЗНИКА НА ГРАД КОТЕЛ
02.11.2022 419 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЧЕСТИТИ ПРАЗНИКА НА ГРАД КОТЕЛ

Областният управител Минчо Афузов поздрави жителите на град Котел по случай празника на града – 1-ви ноември, Деня на народните будители:

„Уважаеми котленци, дами и господа,

Едва ли има български град, заслужаващ повече от Котел да чества своя празни на 1-ви ноември. Защото Котел – това е зората на будителството и на Българското Възраждане, Котел – това е любородната искра, възпламенила народната свяст и самоосъзнаване. Котел – това е люлката на плеяда пламенни радетели за българска просвета и ратници за българската свобода. Софроний Врачански и Неофит Бозвели, Петър Берон и Георги Сава Раковски, Георги Мамарчев… Имената им звучат тържествено днес, в Деня на народните будители, по празничните площади на цялата страна. Но техните корени, начала, мечти за България, техните кости са тук – в Котел.

Затова вие, котленци, трябва да сте особено горди, че сте техни следовници. И че носите във вените си част от тяхната кръв, а в сърцата си – родолюбието, упорството, бунтарството и онази просветителска страст, която преди два века разпръсна мрака на покорството и чуждопоклонството и прочисти пътя за новите български стремежи и идеали.

И днес времето, в което живеем, е сложно, смутно, съпътствано с обрати и предизвикателства. И днес чужди месии и интереси се опиват да диктуват решенията и съдбините на България. Но имената, делата, патриотизмът и безкористната преданост към род и отечество на котленските будители са примера, жалона, който да ни показва вярната посока. А тя неизменно е една: бъдещето на България и благоденствието на нейните настоящи и идни поколения.

Бъдете достойни наследници на котленската будителска школа, бъдете дръзновени и последователни в утвърждаването на град Котел като икономически жизненоспособен и духовно притегателен център на България и региона. И не забравяйте думите на Георги Сава Раковски: „Любовта към отечеството превъзхожда всичките световни добрини и тя е най-утешителната мисъл за човека на този свят“.

В този празничен за вас ден ви пожелавам преди всичко здраве, сили, ползотворни начинания, нови, родолюбиви каузи, добруване и лично щастие!

Честит празник!“, се казва в поздравителния адрес на областния управител до гражданите и местната власт в град Котел.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ВЪТРЕШНИ БОЛЕСТИ В КОТЕЛ ВЕЧЕ СЕ НАМИРА В ОБЩИНСКИЯ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НОВОЗАГОРЕЦ Е ЗАЛОВЕН ДА КАРА СЛЕД УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ

В хода на операция „Безопасно лято“ на територията на ОДМВР-Сливен са започнати бързи производства за нарушения на ЗДвП. На 19 юли служители на РУ- Твърдица са установили лек автомобил „Опел

Новини Сливен

ЕЛЕНА ПОПОВА: СМЕЛИТЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ПРОМЯНА

Всеки трябва да прояви своята смелост и гражданска доблест. Това е нашият български, сливенски ден за смелост. Нека не го пропускаме. Гласувайте!

Новини Сливен

ПОЗДРАВ ПО ПОВОД 1 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА

Уважаеми съграждани, Приемете сърдечните ми поздрави и благопожелания по повод Международния ден на възрастните хора – 1 октомври! Това е празник, носещ в себе си топлина, сърдечност, уважение и обич.