ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЧЕСТИТИ ПРАЗНИКА НА ГРАД КОТЕЛ

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЧЕСТИТИ ПРАЗНИКА НА ГРАД КОТЕЛ

Областният управител Минчо Афузов поздрави жителите на град Котел по случай празника на града – 1-ви ноември, Деня на народните будители:

„Уважаеми котленци, дами и господа,

Едва ли има български град, заслужаващ повече от Котел да чества своя празни на 1-ви ноември. Защото Котел – това е зората на будителството и на Българското Възраждане, Котел – това е любородната искра, възпламенила народната свяст и самоосъзнаване. Котел – това е люлката на плеяда пламенни радетели за българска просвета и ратници за българската свобода. Софроний Врачански и Неофит Бозвели, Петър Берон и Георги Сава Раковски, Георги Мамарчев… Имената им звучат тържествено днес, в Деня на народните будители, по празничните площади на цялата страна. Но техните корени, начала, мечти за България, техните кости са тук – в Котел.

Затова вие, котленци, трябва да сте особено горди, че сте техни следовници. И че носите във вените си част от тяхната кръв, а в сърцата си – родолюбието, упорството, бунтарството и онази просветителска страст, която преди два века разпръсна мрака на покорството и чуждопоклонството и прочисти пътя за новите български стремежи и идеали.

И днес времето, в което живеем, е сложно, смутно, съпътствано с обрати и предизвикателства. И днес чужди месии и интереси се опиват да диктуват решенията и съдбините на България. Но имената, делата, патриотизмът и безкористната преданост към род и отечество на котленските будители са примера, жалона, който да ни показва вярната посока. А тя неизменно е една: бъдещето на България и благоденствието на нейните настоящи и идни поколения.

Бъдете достойни наследници на котленската будителска школа, бъдете дръзновени и последователни в утвърждаването на град Котел като икономически жизненоспособен и духовно притегателен център на България и региона. И не забравяйте думите на Георги Сава Раковски: „Любовта към отечеството превъзхожда всичките световни добрини и тя е най-утешителната мисъл за човека на този свят“.

В този празничен за вас ден ви пожелавам преди всичко здраве, сили, ползотворни начинания, нови, родолюбиви каузи, добруване и лично щастие!

Честит празник!“, се казва в поздравителния адрес на областния управител до гражданите и местната власт в град Котел.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ВЪТРЕШНИ БОЛЕСТИ В КОТЕЛ ВЕЧЕ СЕ НАМИРА В ОБЩИНСКИЯ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОДМВР – СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 141 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

При стриктно спазване на противоепидемичните мерки днес на площад „Хаджи Димитър” в град Сливен се състоя церемонията по честване на 141 години от създаване на МВР. Служителите в Областната дирекция

Новини Сливен

В РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2017г.

Петдесет и пет книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2017 г. ще бъдат представени на 26 януари 2017г., от 17:00 ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в

Новини Сливен

ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“- СЛИВЕН С ПОДАРЪК ЗА ДНЕВНИЯ ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ „СВ. СТИЛИЯН ДЕТЕПАЗИТЕЛ“

Подкрепата за децата със специални нужди и възможността те да получат шанс да развиват способностите си, се превърна в повод кандидатите за народни представители и членове на ПП „Има Такъв