ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЧАВДАР БОЖУРСКИ ОТКРИ КРЪГЛА МАСА В РАМКИТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА
08.05.2024 1199 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЧАВДАР БОЖУРСКИ ОТКРИ КРЪГЛА МАСА В РАМКИТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски откри днес кръгла маса „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“. Проявата е част от XXVI-ия Национален фестивал на детската книга.

Кръглата маса се проведе в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен. Тя събра специалисти, тясно свързани с книгите, от България и чужбина.

Областният управител се обърна с приветствие към участниците. В него той подчерта голямото значение на четенето и книгите, особено в детско-юношеска възраст.

„Въпреки бързото развитие на технологиите, книгите си остават важен източник на познание. Децата ни, които четат книги, никога не скучаят, защото те ги въвеждат в един различен свят на герои, на които да подражават, и с примери, които да следват. Всички ние знаем, че книгите, които сме прочели като деца и юноши, са оставили отпечатък в целия ни съзнателен живот, определяли са нашето поведение и действия. Децата, които днес четат вашите книги, след години ще са хората, които ще определят в какъв свят ще живеем. От нас, възрастните, зависи да създадем навици на децата да четат. А от вас – авторите, издателите, редакторите, и всички специалисти, ангажирани в този процес – да им дадете книги и герои, които да следват“ – каза Чавдар Божурски.

Директорът на Регионалната библиотека Росица Петрова благодари на областния управител и сподели, че той за втори път открива научния форум.

По-рано през деня Чавдар Божурски участва в официалното откриване на Фестивала на детската книга. Сред гостите бяха още народните представители Десислава Танева, Мария Белова и Татяна Султанова, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник-кметът Пепа Чиликова, председателят на общинския съвет Димитър Митев, учители и ученици.

Националният фестивал на детската книга се провежда от 8 до 10 май в Сливен. Форумът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Областна администрация – Сливен, Изпълнителна агенция за българите в чужбина, Община Сливен, Общински съвет – Сливен, и други институции.

Предишна МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ-СЛИВЕН“-СЛИВЕН ОБЯВЯВА ДВЕ СВОБОДНИ ПОЗИЦИИ НА ДЛЪЖНОСТ „СЕКРЕТАР” В ОТДЕЛЕНИЕ
Следваща ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ПРАЗНИЧНИЯ КОНЦЕРТ НА ГРУПА „ХОРИЗОНТ“ В НОВА ЗАГОРА!

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

40-ГОДИШЕН МЪЖ Е ЗАДЪРЖАН ЗА КРАЖБА

40-годишен мъж е задържан за кражба от частен гараж в сливенския квартал ”Дружба”. Сигналът е получен късно вечерта на 5 октомври. Откраднати са инструменти, печка на твърдо гориво и други

Новини Сливен

САРКИС ШАКЛИЯН: БЪДЕЩЕТО ПРЕД НАС СЕ НАРИЧА СОЛИДАРНОСТ

Лично за мен думата на 2020г. не е COVID, а солидарност. Всички ние като жители на Сливен и като общество разбрахме, че само солидарността в трудни моменти може да ни

Новини Сливен

ДВАМА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА ПОБОЙ

Криминалисти на участък „Запад“ работят по случай на причинена телесна повреда. На 6 април, в 21,00 часа, в село Стара река, след сбиване е причинена телесна повреда на 61-годишен мъж