ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ УЧАСТВА В ЧЕСТВАНЕТО НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДА
02.06.2024 268 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ УЧАСТВА В ЧЕСТВАНЕТО НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДА

Областният управител Чавдар Божурски взе участие в поклонението в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Той поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Церемонията по повод Деня на Ботев се проведе днес по обед на централния градски площад на Сливен. В нея участваха още кметът Стефан Радев, председателят на общинския съвет Димитър Митев, началник-щабът на военно формирование 22 220 полковник Делян Люцканов, съветници и граждани. Поднесени бяха цветя от името на народни представители, ОДМВР-Сливен, политически партии, историческия музей, училища, читалища и други организации.

В края прозвуча традиционният за 2 юни вой на сирени. Той призова гражданите да сведат глави с едноминутно мълчание в знак на почит пред подвига на поета-революционер и загиналите за свободата на България.

2 юни се отбелязва за първи път през 1884 година. Официални чествания има от 1901 година.

През 1948 г., когато е 100-годишнината от смъртта на Ботев, на 2 юни точно в 12:00 часа за първи път прозвучават сирени по този повод. С тях е даден сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерски съвет от 31 май 1993 година.

Предишна МИХАИЛ КАШЕРОВ: НА 9 ЮНИ С БЮЛЕТИНА № 9 ЗА МИНЧО АФУЗОВ, ЗА СЛИВЕН, ЗА БЪЛГАРИЯ
Следваща СИНЯ БЪЛГАРИЯ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ТАНЬО ВОЙВОДА И ГОРЯНИТЕ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Между блондинки: – Направих си втора дупка на ухото! – И как е, по-добре ли чуваш сега? Един приятел ми вика: – Ей, брат… На 54 стана и не се

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Лъвът издал заповед горските животни да не пият и който пие, ще бъде изяден. На другия ден лъвът чува пиянски песни и намира зайчето пияно. Лъвът: – Зайо, ще те

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Мъж стои в три часа през нощта и тъпо гледа релсите на трамвая. Към него се приближава полицай: – Ти кво правиш, бе? – Чакам трамвая. – Какъв трамвай,