ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ПРОДОВОЛСТВЕНАТА СИГУРНОСТ В ЕВРОПА
13.02.2023 517 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ПРОДОВОЛСТВЕНАТА СИГУРНОСТ В ЕВРОПА

Областният управител Минчо Афузов взе участие в международна конференция, посветена на новите предизвикателства в земеделието.

Дискусията се проведе в рамките на Балканската среща „Да изхраним Европа по време на криза – предизвикателства и възможности на стратегията „От фермата до трапезата“, която се проведе на 10 и 11 февруари в София. Събитието бе организирано от Министерство на земеделието и в него участваха делегации от Румъния, Гърция, Хърватия, Черна гора, Косово и Словения.

Във форума, иницииран от евродепутата Сергей Станишев, се включиха министърът на земеделието Явор Гечев, вицепремиерът по европейските въпроси (2013-2014 г.) Зинаида Златанова, Иво Христов, Асим Адемов и Радан Кънев – членове на Европейския парламент, Клара Агилера и Кармен Аврам, депутати в ЕП и членове на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, Роксан Фелър – генерален секретар на Animal Health Europe, Даниел Паркър от Slate Hall Veterinary Services, Александър Антон – генерален секрета на European Dairy Association, Бърт Стийнберг – генерален секретар на AVEC European Poultry Meat Sector, Александър Дьоринг – генерален секретар на FEFAC European Feed Manufacturers’ Federation, проф. Живко Кръстанов от Земеделски институт – Стара Загора, Крум Неделков и Георги Събев, заместник-министри на земеделието и др.

„Кризите се преодоляват, но паралелно ни учат и показват, че съвременният аграрен отрасъл изисква мултидисциплинарни действия за постигане на растеж и компенсиране на загубите“, посочи земеделският министър Явор Гечев. По думите му, селското стопанство е изключително важен сектор в икономиката в световен мащаб и стратегическото му значение непрекъснато нараства. Нужна е трансформация, съобразно новите глобални условия. Целта е да се утвърждават съвременни модели на устойчивост и растеж за постигане на продоволствена сигурност и справедливо икономическо и социално развитие. „Това може да бъде постигнато чрез пълноценното използване на науката“ отбеляза министър Гечев.

Освен актуалните теми, свързани с предизвикателства пред продоволствената сигурност, породени от икономическите трудности, участниците коментираха последиците и начините за справяне с инфлационните процеси. Други теми на дискусиите бяха достъпът до суровините и транспортните коридори.

Според участниците, глобални кризи – като изменението на климата, увеличаването на населението, заплахата от глад и недохранване в някои региони на света, както и последиците от пандемията от Ковид-19, оказват пряко влияние върху земеделския сектор. Тези фактори излагат продоволствената сигурност на риск, като прекъсват веригата на доставки и повишават значително цените.

Всички участници в конференцията подчертаха важността и необходимостта от работа на регионално ниво, с цел насърчаване на местното производство и късите вериги на доставки. „Тази дискусия поставя основата на обмяна на опит и добри практики между държавите от Балканите като начин за повишаване на конкурентоспособността и устойчивостта на земеделието“ подчерта министър Явор Гечев. Той допълни, че за постигането на това е необходима повече ангажираност както от страна на правителствата, така и на неправителствените организации и земеделските производители.

Предишна ВЕСЕЛИН ВЪЛЧЕВ СТАНА РЕГИОНАЛЕН КООРДИНАТОР НА ПП, НЯМА ДА Е В ЛИСТАТА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МНОГО ПИЯН ВОДАЧ НА МОТОПЕД Е ХВАНАТ ОТ ПОЛИЦИЯТА В СЕЛО КАЛОЯНОВО

Полицейски служители са установили водач с алкохол 2,39 промила при проверка на нерегистрирано превозно средство. На 30 септември в село Калояново е спрян мотопед „Atala-Idea“, управляван от 63-годишния Д.В. от

Новини Сливен

ОТ ДНЕС ДАНЪК „НЕДВИЖИМИ ИМОТИ“ И ТАКСА „БИТОВИ“ ОТПАДЪЦИ ВЕЧЕ МОГАТ ДА СЕ ПЛАЩАТ

От днес гражданите вече могат да заплащат данък „недвижими имоти“ и такса „битови отпадъци“. Това важи за имотите. Към момента облогът за превозните средства не е готов. Жителите на Сливен

Новини Сливен

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА ГЛАСУВАНЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Някои заявления за предстоящите избори за Народно събрание на 4 април могат да се подават по електронен път, през интернет страницата на Община Сливен на имейл:  mgivanova@sliven.bg. Не се изисква удостоверяване с