ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ПРОДОВОЛСТВЕНАТА СИГУРНОСТ В ЕВРОПА

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ПРОДОВОЛСТВЕНАТА СИГУРНОСТ В ЕВРОПА

Областният управител Минчо Афузов взе участие в международна конференция, посветена на новите предизвикателства в земеделието.

Дискусията се проведе в рамките на Балканската среща „Да изхраним Европа по време на криза – предизвикателства и възможности на стратегията „От фермата до трапезата“, която се проведе на 10 и 11 февруари в София. Събитието бе организирано от Министерство на земеделието и в него участваха делегации от Румъния, Гърция, Хърватия, Черна гора, Косово и Словения.

Във форума, иницииран от евродепутата Сергей Станишев, се включиха министърът на земеделието Явор Гечев, вицепремиерът по европейските въпроси (2013-2014 г.) Зинаида Златанова, Иво Христов, Асим Адемов и Радан Кънев – членове на Европейския парламент, Клара Агилера и Кармен Аврам, депутати в ЕП и членове на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, Роксан Фелър – генерален секретар на Animal Health Europe, Даниел Паркър от Slate Hall Veterinary Services, Александър Антон – генерален секрета на European Dairy Association, Бърт Стийнберг – генерален секретар на AVEC European Poultry Meat Sector, Александър Дьоринг – генерален секретар на FEFAC European Feed Manufacturers’ Federation, проф. Живко Кръстанов от Земеделски институт – Стара Загора, Крум Неделков и Георги Събев, заместник-министри на земеделието и др.

„Кризите се преодоляват, но паралелно ни учат и показват, че съвременният аграрен отрасъл изисква мултидисциплинарни действия за постигане на растеж и компенсиране на загубите“, посочи земеделският министър Явор Гечев. По думите му, селското стопанство е изключително важен сектор в икономиката в световен мащаб и стратегическото му значение непрекъснато нараства. Нужна е трансформация, съобразно новите глобални условия. Целта е да се утвърждават съвременни модели на устойчивост и растеж за постигане на продоволствена сигурност и справедливо икономическо и социално развитие. „Това може да бъде постигнато чрез пълноценното използване на науката“ отбеляза министър Гечев.

Освен актуалните теми, свързани с предизвикателства пред продоволствената сигурност, породени от икономическите трудности, участниците коментираха последиците и начините за справяне с инфлационните процеси. Други теми на дискусиите бяха достъпът до суровините и транспортните коридори.

Според участниците, глобални кризи – като изменението на климата, увеличаването на населението, заплахата от глад и недохранване в някои региони на света, както и последиците от пандемията от Ковид-19, оказват пряко влияние върху земеделския сектор. Тези фактори излагат продоволствената сигурност на риск, като прекъсват веригата на доставки и повишават значително цените.

Всички участници в конференцията подчертаха важността и необходимостта от работа на регионално ниво, с цел насърчаване на местното производство и късите вериги на доставки. „Тази дискусия поставя основата на обмяна на опит и добри практики между държавите от Балканите като начин за повишаване на конкурентоспособността и устойчивостта на земеделието“ подчерта министър Явор Гечев. Той допълни, че за постигането на това е необходима повече ангажираност както от страна на правителствата, така и на неправителствените организации и земеделските производители.

Предишна ВЕСЕЛИН ВЪЛЧЕВ СТАНА РЕГИОНАЛЕН КООРДИНАТОР НА ПП, НЯМА ДА Е В ЛИСТАТА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДВАМА УБИТИ И ШЕСТИМА РАНЕНИ ПРИ МАСОВ БОЙ

Двама души са убити, а други шестима – ранени при масов бой в новозагорския квартал „Шести“, научи Sliveninfo. Неофициално стана ясно, че боят е между два големи рода. Според източници

Новини Сливен

ЗАДИГНАХА 500 ЛЕВА И ЗЛАТО ОТ СЕЛСКА КЪЩА

Криминалисти на РУ-Нова Загора работят по случай на кражба от къща в село Загорци. За времето от 25 до 28 януари неизвестен извършител е проникнал в имот, собственост на 77-годишна

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ НА НАЙ-ДОБРИТЕ СПОРТИСТИ ЗА 2022 Г.

На официална церемония бяха връчени наградите на Общината на най-добрите спортисти, треньори и отбори на Сливен за 2022 г. Кметът Стефан Радев поздрави всички за неуморните усилия, енергията и устрема,