ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СЕ СРЕЩНА С ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПАЗАРА ЗА ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЦВЕТЯ
юни 4, 2021 1746 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СЕ СРЕЩНА С ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПАЗАРА ЗА ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЦВЕТЯ

Областният управител Минчо Афузов  проведе среща с местни производители на плодове и зеленчуци и ръководството на „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“ АД – Сливен. Целта бе да се обсъди предстоящата кампания за реализация на реколтата, както и да се установи по-добра комуникация между производителите и акционерното дружество, създадено за техните нужди.

Стопаните на трайни насаждения и зеленчукови градини от областта настояват да ползват търговските клетки и хладилните помещения на тържището при преференциални наемни цени, информира Коста Петров, председател на сдружение „Българска праскова“.  Те настояват още за промени в установените практики за сключване на годишни наемни договори, тъй като сливенските производители ползват тържището само по време на кампанията от 4-5 месеца. Затрудненията при заплащането на сега действащите наеми са породени и от непосилната, според тях, конкуренция, в която са поставени заради вноса на продукция от чужбина на занижени цени.

В района от Бургас до Пловдив сливенското тържище е най-удобният обект за товарене на ТИР-ове с плодове и зеленчуци, отбеляза производителят Слави Трифонов, ръководител на екипа, създал обекта преди повече от 20 години. Капацитетът на „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“ позволява оборот на продукция от 100 000 тона годишно, което означава през него да минават по близо 5000 ТИР-а. При ефективна организация може да бъде осигурена заетост на значителен брой персонал, допълни Трифонов. Той подкрепи исканията на местните производители с препоръката, че добър резултат може да се постигне, ако на пазара се излага качествена продукция.

От своя страна изп. директор на „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“ АД  Христина Митева информира, че заетостта на базата през активния сезон е 90 процента.  Клетките на тържището, както и хладилните камери, се използват и от производители, и от търговци. Към момента дружеството е в стабилно финансово състояние, загубите му са в размер на 19 000 лева, няма неплатени задължения към институции. Христина Митева подчерта, че пазарът се издържа единствено от приходите от наеми. Цените са определени след проведени процедури от принципала – Министерството на икономиката, което е и мажоритарен собственик на 94 процента от капитала. В близкото минало сдружение „Българска праскова“ е ползвало преференциални наемни цени за период от 8 години. Тези условия обаче са отменени. Митева допълни, че искането на местните производители за преференциална наемна ставка може да бъде изпълнено само с решение на мажоритарния собственик.

На срещата бяха обсъдени още конкретни предложения за по-ефективна организация в работния процес на тържището, които да улеснят производителите в разполагането на продукцията, да оптимизират разходите на ел.енергия и др.

Областният управител Минчо Афузов ще информира Министерството на икономиката за проведената среща и ще изпрати предложенията на местните производители на плодове и зеленчуци. Той подчерта, че има възможности за по-ефективна съвместна работа на сливенските производители и  пазара, което ще доведе до по-добри икономически резултати и за двете страни.

Предишна АНТИМАФИОТИ ОТКРИХА 700 КГ. ХЕРОИН В СЛИВЕН
Следваща ДВАМА ЧУЖДЕНЦИ СА В АРЕСТА НА СЛИВЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ ЗА ХЕРОИНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГРАФИК ЗА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ КОВИД ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ

Български Червен кръст — Сливен е една от петте областни организации в страната, които организират извършване на имунизации срещу Covid-19 с мобилни ваксинационни екипи в изпълнение на Програма „Дейности в

Новини Сливен

СТРЕЛБИТЕ НА „БАТМИШ“ ПРОДЪЛЖАВАТ СЛЕД 18 МАЙ

Центърът за подготовка на специалисти в Сливен към Сухопътни войски обяви датите за месец май на планираните стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен. Ученията ще се провеждат на 18,

Новини Сливен

9 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID -19 В ОБЛАСТ СЛИВЕН

От изследваните през изминалото денонощие 2640 проби 93 са с положителен резултат. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас –