ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПРОВЕДЕ СРЕЩА ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА РАННИТЕ БРЕМЕННОСТИ И БРАКОВЕ С МАЛОЛЕТНИ МОМИЧЕТА
04.09.2023 1316 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПРОВЕДЕ СРЕЩА ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА РАННИТЕ БРЕМЕННОСТИ И БРАКОВЕ С МАЛОЛЕТНИ МОМИЧЕТА

Областният управител Марин Христов проведе работна среща с Нейля Мурад – началник отдел „Мониторинг и контрол – южен“ към Държавна агенция за закрила на детето и главните експерти от отдела Радостина Димова и Христо Спасов. Срещата беше инициирана от представителите на отдел „Мониторинг и контрол – южен“ като повод за провеждането и беше обсъждане организирането на междуинституционални срещи за дискутиране и набелязване на мерки и дейности за ограничаване на тенденцията за раждане на деца от малолетни и непълнолетни момичета от община Сливен.

Г-жа Мурад обясни, че видно от направените анализи, на територията на сливенска община продължава да има голяма концентрация на малолетни и непълнолетни момичета, които раждат деца и живеят в съжителство или брак от ранна възраст. За обсъждане на проблема и търсене на работещи решения представителите на Държавна агенция за закрила на детето предвиждат провеждане на междуинституционални срещи, като целта е да се обединят усилията на всички заинтересовани страни.

През последните 10 години Сливенска област запазва челно място по абсолютен брой деца родени от малолетни и непълнолетни майки като средната възраст за раждане на дете е  между 12 и 18 години като висока степен от децата се раждат извън брак.

Областният управител Марин Христов изрази готовност за съдействие и подкрепа и обясни, че проблемът е изключително сериозен и е важно да се прилага дългосрочна програма и план за действие, чрез които да се работи за ограничаване на тази неблагоприятна тенденция. Той отчете важността да се работи с родителите и техните децата „на терен“ от най-ранна възраст, както и да се ангажира подкрепа от  религиозните институции, медиатори, организации и успели хора от общността, за да се постигне промяна в мисленето и нагласите. Според него липсата на предприети конкретни мерки, образование и информираност сред малцинствата е проблем, който се отразява пряко и на пазара на труда поради факта, че огромен процент от  родителите  са и неграмотни. Той се ангажира също да бъдат проведени в близко бъдеще няколко срещи с представители на  държавни и местни институции с цел по-добро сътрудничество и откриване на ефективни решения за овладяването на проблема „Деца раждат деца“.

На провелата се среща и двете страни бяха единодушни, че една съвместна и добре координирана бъдеща работа между всички ще доведе до бързото решаване на този проблем.

Предишна АВТОКИНО, ОБЩОГРАДСКА ЦЕРЕМОНИЯ И ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ В СЛИВЕН ПО ПОВОД 138 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
Следваща ВАЖНО ЗА ХОРАТА, ВКЛЮЧЕНИ В СПИСЪЦИТЕ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ДЪРВА ЗА ОГРЕВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ШОФЬОР НА НИСАН УБИ ВЕЛОСИПЕДИСТ

На 25 март, в 07,45часа, е получен сигнал за настъпило пътно произшествие на път ІІІ-706, на 300 м. от село Ябланово. Лек автомобил „Нисан“, управляван от 36-годишен водач, при маневра

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОЛАГА ГРИЖИ ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА

В навечерието на Международния ден на възрастните хора, който светът чества на 1 октомври, пенсионерски клубове от община Сливен подготвиха празничен концерт. Откритата сцена на Местността Хамам баир се превърна

Новини Сливен

РУ-СЛИВЕН ИЗДИРВА 81-ГОДИШНАТА ЩИЛЯНА КОЛЕВА ДОНЧЕВА ОТ СЕЛО САМУИЛОВО

В РУ-Сливен е подаден сигнал от роднини на Щиляна Колева Дончева на 81 години. В неделя около 09,00 часа, жената е напуснала дома си в сливенското село Самуилово и до