ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОЧЕТЕ 89-ТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДАМЯН ДАМЯНОВ
18.01.2024 491 Прегледи

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОЧЕТЕ 89-ТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДАМЯН ДАМЯНОВ

Днес, с  тържествено поднасяне на цветя пред паметната плоча на Дамян Дамянов започна честването на 89-та годишнина от рождението му и патронния празник на Профилирана  хуманитарна гимназия Сливен.

Областният управител взе участие в церемонията, на която присъстваха още заместник-кметът на Община Сливен Пепа Чиликова, директорът на гимназията Диана Костадинова, учители  и ученици. Поклонението се състоя в двора  на къщата, където творецът е живял от 1935 до 1953г.

Специален гост на честванията по традиция бе и съпругата на поета Надежда Захариева.

След поклонението пред мемориалната плоча на незабравимия поет, областният управител гостува и на празничната програма в ДТ “Стефан Киров“, която бе уважена и от началникът на РУО  Кристиана Добрева-Станкова.

Поздравителен адрес от Маринчо Христов бе изчетен от водещите на програмата.

„Поезията на именития лирик издава една ранима и същевременно толкова силна душа, която от своето превъплъщение в земния си образ тръгва по света, за да го обича. Сигурен съм, че ако днес, поетът можеше да види всички събрали се да почетат годишнината от рождението му щеше да е щастлив, че и света го обича и няма да го забрави!“ пише областният управител в обръщението си към ръководството на гимназията и всички ученици и гости на нейния патронен празник.

Честването продължи с провеждане на рецитаторския конкурс „Магията на Дамяновото слово“, в който участие взеха деца от различни възрастови групи от различни училища, след което г-жа Надежда Захариева награди победителите в конкурсите, посветени на годишнината от рождението на поета.

Дамян Дамянов е роден на 18.01.1935 г в Сливен и умира на 06.06. 1999 г в София. Той  е автор на редица стихосбирки, поеми, романи и други литературни произведения.

Въпреки вроденото му тежко здравословно състояние, до края на дните си той не спира да обича живота, да твори и да общува, неизменно подкрепян от своята съпруга. Неговите незабравими стихове го правят един от най-обичаните български лирици.

От годината на неговата кончина Профилирана хуманитарна гимназия носи и неговото име.

Предишна ЗАПОЧНА КАМПАНИЯТА ПО СЪБИРАНЕ НА МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ ЗА 2024 Г. В ОБЩИНА КОТЕЛ
Следваща В СЛИВЕН ПРЕДСТОИ ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОЕКТА ЗА БЮДЖЕТ НА ОБЩИНАТА ЗА 2024 Г.

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИТЕ ДЕПУТАТИ ТАТЯНА СУЛТАНОВА И ГЕОРГИ ГВОЗДЕЙКОВ СА ИЗБРАНИ ЗА ЧЛЕНОВЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА

В петък вечер “Продължаваме Промяната” проведе учредително събрание за политическа партия, на което бяха приети партиен устав и бяха утвърдени съставите на управителните органи на партията. В националния съвет влизат

Новини Сливен

СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЗИ – СЛИВЕН

На вниманието на гражданите на област Сливен Със заповед № РД-01-748 от 02.09.2021г. на Министъра на здравеопазването са въведени временни противоепидемични мерки на територията на Република България за периода 1

Новини Сливен

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СЛИВЕН ОСТАВА БЕЗ ВОДА ВЪВ ВТОРНИК

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че във връзка с изпълнението на строително-монтажните работи за: „Изграждане на нови и реконструкция на съществуващи водопроводни и канализационни мрежи и